Pierwszy samochód

20 Lut 2010, 19:15

Czytałem kilka podobnych tematów ale w żadnym nie uzyskałem satysfakcjonujących mnie informacji. Nie długo stanę przed ciężkim aczkolwiek przyjemnym zadaniem kupna pierwszego samochodu. Po wielu latach oczekiwania i oszczędzania pieniędzy nareszcie zakupie swoje auto. Mam kilka pytań, mam nadzieję że mi pomożecie.

Gotówka: 14-15 tys.
Na początek, co wybrać? Od zawsze marzyło mi się Audi A3. Czy za takie pieniądze dostanę w miarę porządną sprawną A3? Jeśli nie, to co z aut podobnych do A3 możecie mi polecić? Zależy mi na samochodzie w miarę sprawnym, nie psującym się co chwilę i przyjemnie by było gdyby nie palił jak smok.

Na co zwracać uwagę przy zakupie? Przebieg, wygląd zewnętrzny, stan silnika co jeszcze?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Jeesek
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

20 Lut 2010, 19:21

poszukaj sobie i fachowcy ci powiedzo :mrgreen:
ja myślę ze a3 to dobry wybór :razz:
powiem ci ze to mi wpadło w oko
[link do oferty na Allegro wygasł] :twisted:
janow4
Początkujący

Miejscowość: mława

20 Lut 2010, 19:49

Jeesek napisał(a):Na co zwracać uwagę przy zakupie? Przebieg, wygląd zewnętrzny, stan silnika co jeszcze?

A3 oczywiście jest swietnym wyborem,jak zreszta wszystkie audi .Wsiadasz i nie chcesz wysiadać.Napewno nie mozesz patrzeć na przebieg ,jezeli ten nie bedzie udokumentowany,reszta jest prosta,sprawdzasz wszystko jak jest auto zadbane to widać mniej albo bardziej i odwrotnie.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

20 Lut 2010, 19:53

janow4 napisał(a):poszukaj sobie i fachowcy ci powiedzo :mrgreen:

Na pierwsze auto proponujesz 190 km, gratuluje pomyślunku. 100 km to jest sporo. brak słow
illusion
Aktywny

20 Lut 2010, 19:54

Jeesek napisał(a):marzyło mi się Audi A3.
Tak w dobrym kierunku patrzysz. Mi też się takie marzyło bo to dobre autko, ale kupiłem to co mam bo nie miałem na tyle kasy aby kupić dobrą i w miarę młodą A3.

Jeesek napisał(a):Na co zwracać uwagę przy zakupie?
Na wszystko, zarówno stan techn. jak i dokumenty i pochodzenie auta. Najlepiej szukaj 1.6 albo 1.9TDI, unikaj takich jak pokazuje kolega wyżej czyli 1.8 T
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

20 Lut 2010, 20:11

Wiem, że ma na to wpływ wiele czynników i ciężko to ocenić, ale czy za 15 tys znajdę na dzień dzisiejszy 'dobrą' A3? Pod słowem 'dobrą' mam na myśli taką, z którą nie będę musiał co miesiąc odwiedzać mechanika. Jeśli nie, to ile za taką trzeba zapłacić?
Jeesek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

20 Lut 2010, 20:15

illusion napisał(a):
janow4 napisał(a):poszukaj sobie i fachowcy ci powiedzo :mrgreen:

Na pierwsze auto proponujesz 190 km, gratuluje pomyślunku. 100 km to jest sporo. brak słow

na pewno miał coś do czynienia z samochodami jak uzbierał 15tys musiało upłynąć trochę lat
albo dobrze zarabia ale by kupił nówkie

a 1,8t dobrze się sprawuje
janow4
Początkujący

Miejscowość: mława

20 Lut 2010, 20:30

Znalazłem coś takiego, co o tym sądzicie?

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jeesek
Nowicjusz

20 Lut 2010, 22:32

Samochód kupuj pod zapotrzebowanie. Jeżeli robisz do 15 tys. km rocznie polecałbym silniki benzynowe. Diesle są fajne, bo mają przyjemnie elastyczny silnik, palą niewiele, ale to też jest złudne, bo są ekonomiczne na długich trasach, a w mieście na krótkich odcinkach radzą sobie przeciętnie.

Do 15 tys. zł proponowałbym Audi A3 właśnie w benzynie 1.6 lub 1.8. Ewentualnie jeżeli potrzebujesz większych wrażeń to 1.8T.

Jeesek napisał(a):http://moto.allegro.pl/it...k_alufelgi.html

Pięknie wyszykowane auto przez komis do sprzedaży. 122 tys. km w ciągu 13 lat i to w Niemczech. Musieli od dziadka z Wermachtu kupować.

Jeesek napisał(a):http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11529022

Koleś w opisie pisze, że sprowadził auto z Włoch dla siebie na własny użytek w styczniu. A po miesiącu sprzedaje, bo twierdzi, że chce większy. Bujda na resorach. Dopatrzył się w tym aucie wady i chce się go pozbyć. I kolejny magiczny przebieg 130 tys. km przez 12 lat... . Takich sprzedawców powinno się za jajca wieszać.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lut 2010, 22:51

co do przebiegów to są różne sytuacje ;) ale ja akurat nie patrze na przebieg nigdy :mrgreen:
to co chce wiedzieć to stan techniczny samochodu, czasem auto z przebiegiem 400kkm będzie lepszym wyborem niz zakatowane cacko z 130kkm na liczniku :mrgreen:
a3 jest bardzo miłym autkiem zwłaszcza z wyposażeniem S-line (takie niby sportowe ;) ) jest to w miare lekkie autko i w takim akurat wole benzynowe silniki, które wczale nie są mniej wytrzymałe od diesli (to nie te czasy :mrgreen: ) a do tego są bardzo przyjemne w prowadzeniu, jak potrzebujesz taniości zakładasz LPG i masz taniej niż diesla :mrgreen: a takie 100 konne 1,6 to na początek bardzo dobra opcja, aczkolwiek jak zaczniesz jeździć mocną benzyną to nigdy nie przesiądziesz się na diesla :mrgreen: choćby nie wiem jakie peany o nim śpiewali :mrgreen:
to samo sie tyczy większości hatchbacków z koncernu VW
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

21 Lut 2010, 22:30

Z linków trudno cokolwiek stwierdzic,auto trzeba obejrzec na żywo,a najlepiej przed zakupem podjechac na stacje diagnostyczna i upewnic się czy nie było bite.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa