Pierwszy samochód

20 Kwi 2010, 21:16

Witam
jak w temacie, jestem w trakcie robienia prawa jazdy i chciałabym nabyć autko jak najszybciej tzn. tak żeby od razu zacząć jeżdzić. i tu pytanie jakie auto? Napewno nie chcę nic drogiego ani nowego, aby nie było żalu jeśli porysuje gdzieś przy parkowaniu itp, generalnie takie aby sie "rozjeździć". Musi byc też małe i zwrotne.Jak na razie rozważam Opla Corsę, Seata Ibizę, Hondę civic, suzuki swift. Z tego co się zorientowałam można je nabyć już w kwocie 3000-4000zł ok 1995 rocznika. Jak uważacie? Czy te marki za tę cenę pojeżdzą jeszcze trochę, czy nie bardzo. A może jakieś inne propozycje. Z góry dzięki wielkie za info, każde się przyda, bo "zielona" w temacie jestem :D A możę lepiej zainwestować w coś droższego, może nowy samochód?

Sortuj:
drzewko
Pokaż wszystki
Aghapi
aghapimou
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa

20 Kwi 2010, 21:28

W tej kwocie to chyba tylko Corsa A bo o dobrej Corsie B zapomnij w dodatku w tej cenie same bez wspomagania a tym jak czołgiem sie jezdzi.Ibize też sobie odpuść,Swift ciekawa alternatywa tak samo jak Civic ale tylko IV generacji w tej cenie.Od siebie dodam Fiat CC,Uno no i może jakąs Skode Felicje dorwiesz.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Kwi 2010, 21:46

wszystkie auta ktore poleca to bedą lux pieknosci, w tych kwotach to ich gorna granica. barol91 opoanuj sie Polska nie konczy sie na Slasku gdzie ceny macie zawyzane sztucznie. W autach ktore maja kolo 15 lat nie ma zanczenia czy cena jest 1000 w tą czy w tą , najwazniejsze jest aby kupujac auto bylo wiadomo ze rzeczy ktora sa do zrobienia w aucie bedzie kosztowaly stosunkowo mniej , niz od takiej sytacji gdzie bedzie do roboty rozrzad, swiece olej i najlepiej jeszcze kompletne zawieszenie.

Do autorki tematu:

Fiat Uno
Ford Fiesta mk3/4
Corsa B

i.. moj faworyt Seat Ibiza II
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

20 Kwi 2010, 23:30

Hmm ja bym polecal Ci Honde Civic, moze jakies Audi....albo jak chcesz sie rozjezdzic i miec baaaardzo tanio 100 i wiecej koni pod maska to nissan 100nx :D Pozdrawiam.
luk1990
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

21 Kwi 2010, 06:06

illusion nie był bym taki pewien,znajdz mi dobrą Corse B ze wspomaganiem do 4tys,moge sie zalożyć że nie znajdziesz wogóle w żadnym zakątku Polski a Ibize no na upartego by znalazł ale coś z początku produkcji (rocznik 1993-1994).Wogóle to pooglądaj sobie troche ofert sprzedaży w internecie to bedziesz wiedział o czym mówie.A do autorki tematu możesz jeszcze poszukać np Daewoo Nexie.Rocznik stosunkowo nie najgorszy,dużo egzemplarz występuje z dość bogatym wyposażeniem no i części są wmiare dostępne i tanie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

21 Kwi 2010, 06:20

Ja szczerze mogę polecić Vw Polo 6N, zwłaszcza z małym silnikiem 999cm3. Idealne na początek, idealne na miasta, bezawaryjne i bardzo oszczędne. Chociaż może być trochę ciężko w tej cenie... w razie czego kup poprzednie Polo - 86C 2F. Miałem ten samochód 3 lata i bardzo, bardzo mile go wspominam.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić gdy zderzenie jest nieuniknione?
    Wśród wielu kierowców można spotkać się z opinią, że w przypadku sytuacji awaryjnej – uderzenia w potencjalną przeszkodę (drzewo czy inny samochód), należy uderzyć bokiem auta. Nic bardziej mylnego! ...
    Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy?
    Jazda samochodem w nocy jest wyzwaniem nawet dla doświadczonych kierowców. Oprócz ograniczonego pola widzenia, kierowca musi poradzić sobie ze zmęczeniem, sennością oraz oślepiającymi światłami innych samochodów ...

21 Kwi 2010, 13:26

Do głowy przyszlo mi jeszcze Punto mkI.Tutaj z silniczkiem 1.1 który do miasta bedzie wystarczający [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale jeśli myslisz co jakiś czas o jakieś dalszej trasie to polecam jednostke 1.2 75KM która naprawde potrafi rozbujać tą bude.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Kwi 2010, 15:30

Aha zapomnialem jeszcze dodac ze fajny jestes mitsubishi galant oraz mazda 323... a z nissanow godna uwagi jest jeszcze almera :)
luk1990
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

22 Kwi 2010, 12:43

po co wspomaganie w corsie?? a z galantem to zartujesz mam nadzieje
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

22 Kwi 2010, 12:59

No wiesz powiem Ci tak,ciotka miała Corse B,rocznik 1997 i była bez wspomagania i troche nią sie jeżdziło no i mój ojciec tak samo,ojciec jest zawodowym kierowcą nie całe 30lat i jak nią jeżdził to sam powiedział że Corsy bez wspomagania by nie kupił i ja to samo stwierdziłem bo według mnie nią sie jeżdziło jak czołgiem :roll: i prosze o wyrozumiałość i nie pisanie że przesadzam bo co jak co ale mój ojciec zna sie na rzeczy jak nie byle kto.
Barol
Awatar użytkownika