Pierwszy samochód

22 Mar 2011, 17:00

Witam, zdałem prawo jazdy 2 miesiące temu, i chciałbym kupić swój pierwszy samochód. Mam do wydania ok 45 000-55 000 zł. Sam uzbierałem 15 000zł, resztę dokładają rodzice. Poszukuję benzynki, najlepiej jakiś sedan, typu BMW M3( proszę mnie nie oceniać po marce, bo dresem nie jestem ;) ).
Zastanawiam sie nad M3, tak wiem, młody kierowca, powinienem zacząć od czegoś znacznie mniejszego, ale szczerze szkoda mi na to kasy, bo teraz kupie sobie jakąś np Corse z silnikiem 1.2 za 12 000 czy tam ileś, a za rok i tak ją bym sprzedał żeby kupić mocniejsze auto, więc proszę bez tego typu komentarzy, bo zdaję sobie sprawę z tego na co się porywam, ale kontakt z jazdą mam już kilka lat, więc jakoś sobie poradzę.:)
Jeździłem już taty autem A8, 4.2 benzyna więc mam już pogląd jaka to moc.
Zastanawiam się nad tym egzemplarzem, co sądzicie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Może jakieś lepsze propozycje?
kopcik
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

22 Mar 2011, 17:41

Nie zamierzam Cię umoralniać bo sam jestem młody i gdybym miał możliwość to też chętnie pojeździłbym takim autem na jakimś track day'u.
Może jednak coś nieco nowsze, równie mocnego ale bezpieczniejszego i z nowoczesnymi systemami które wspomogą gdy moc jednak okaże się zbyt duża.
Moja propozycja:
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Mar 2011, 18:41

No nie powiem, zastanawiam się teraz nad tym Mercedesem, ale ten wygląd taki trochę ma nijaki moim zdaniem. Lepiej się już prezentuje E-klasa. Co sądzicie np o takim egzemplarzu:?
kopcik
Nowicjusz

22 Mar 2011, 19:08

współczuję randki ze stacją benzynową:D Zazdroszczę budżetu na PIERWSZY samochód :D
nie rozumiałem miłości do samochodów... póki nie kupiłem Audi
Mietek851
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

22 Mar 2011, 19:17

Przód jest po FL z 2006r a cała reszta sprzed.
Warto zapytać co jest przyczyną takiego unowocześnienia.
Jasiek90
Stały forumowicz

22 Mar 2011, 19:24

kopcik napisał(a):Mam do wydania ok 45 000-55 000 zł. Sam uzbierałem 15 000zł, resztę dokładają rodzice.
no to starzy nieźle sie bujają :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

22 Mar 2011, 20:00

Po prostu jesteśmy zdania, że jak coś kupić to kupić porządne;]Nie mówię, że od razu się zgodzili na auto z takim silnikiem, lecz po dłuższej rozmowie, i pewnych zajęciach praktycznych ulegli.Fakt na stacji będę częstym gościem, ale sądzę że warto dla któregokolwiek z wymienionych samochodów, mam trochę z maniaka samochodowego, więc to będzie jeszcze większa mimo wszystko frajda;]
To skoro to BMW, które zaproponowałem na początku nie jest najlepszym wyborem, to za czym powinienem się rozejrzeć? Auto zaproponowane przez Jasiek90 jest w porządku, ale ten wygląd coś mi nie podchodzi, a znowu ta E-klasa mówicie, że była bita, więc co będzie lepszym wyborem?
kopcik
Nowicjusz

22 Mar 2011, 20:12

Sam się przejedź i oceń :wink:
Może jakaś Impreza WRX lub Legacy w najmocniejszej wersji? ewentualnie Audi S4? przy tak dużej mocy bezpieczniej jest mieć AWD, tym bardziej jeśli jest się początkującym kierowcą.
Jasiek90
Stały forumowicz

22 Mar 2011, 22:00

A może coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Po dwóch miesiącach od zdanego egzaminu nieźle.Można życzyć tylko gumowych słupów przy takich mocach.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

22 Mar 2011, 22:34

Nie, Nissan odpada, nie chce typowego auta sportowego, wole coś mocnego, ale przestronnego...Właśnie jakąś limuzynę.
PS. Gumowe słupy nie będą potrzebne.:) To że się ma mocne auto, nie oznacza, że wszędzie się jeździ 250 km/h...owszem czasem przycisnę, od tego po części jest, ale wszystko z umiarem...
kopcik
Nowicjusz

22 Mar 2011, 22:46

Lepiej gumowych słupów nie odmawiaj. :)
Nie jeden doświadczony kierowca miałby lęk przed jazdą 300 konnym wozem, a co dopiero ty - młody kierowca.
Skoro E-klasse ci się nie podoba to może S-klasse?
karolek26
Nowicjusz

Miejscowość: Piastów

22 Mar 2011, 22:47

E-klasa mi się podoba, C-klasa nie:) Podałem przykładową E-klasę, ale jak się okazało jest bita więc odpada, wolę pewny zakup..
kopcik
Nowicjusz

23 Mar 2011, 09:34

No dobra,to moją propozycją będzie nowsze Audi A3 z silnikiem diesla. Autko nie jest duże,ale za to bardzo komfortowe i dobrze wyposażone. Co o tym myślisz? Wg mnie w sam raz dla młodego kierowcy.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

23 Mar 2011, 09:56

Wolałbym jednak jakąs limuzynę, co najmniej A4.
Co sądzicie o czymś takim?
[link do oferty na Allegro wygasł]

[ Dodano: 23 Marzec 2011, 20:57 ]
Pomoże ktoś?
kopcik
Nowicjusz

23 Mar 2011, 22:11

Zazdroszczę problemu :wink:
Ode mnie
impreza sti [link do oferty na Allegro wygasł]
legacy [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]