Pierwszy samochód [ładny, ekonomiczny, tani w eksploatacji]

23 Lip 2011, 15:51

Witam.

W temacie brakło już miejsca na fundusze jakimi dysponuję.

Od dłuższego czasu myślę nad kupnem samochodu,i mam z tym nie mały problem z powodu swoich zachcianek[wygląd], przez ten czas uzbierało się jakieś 15 tys + w ostateczności jakiś 1000 może bym dorwał.

W taj cenie chciał bym znaleźć samochód:
•ładny
•ekonomiczny
•tani w eksploatacji
•dostęp części
•najlepiej 4/5 drzwi

Jeśli chodzi o wygląd to bardzo mi się podoba samochód typu Galant [ach ten przód!!!]
niby mógł bym kupić taką furke z moimi pieniędzmi ale może troszkę za duży, i części nie są podobno tanie i ciężko takowe dostać.

Wiem że wymagania trochę wysokie jak na budżet jakim dysponuję ale naprawdę nie lubię wydawać pieniędzy na chłam... A w samochodzie chciał bym się czuć dobrze i budzić podziw u innych kierowców i pieszych B-] .

Proszę bardzo was o propozycje [choć pewnie połowa nie będzie mi się podobała :(]

Pozdrawiam.
Rigid
Nowicjusz

Miejscowość: To tu to tam :)
Prawo jazdy: 28 02 2011
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 16V 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Lip 2011, 23:30

za te pieniądze spokojnie kupisz BMW seri 5 e34 ,jeśli ci sie uda nawet zadbane e39 nie sugeruj się opiniami że spalają bóg wie ile.... mam 2.5 e39 średnie spalanie 11l trasa-miasto jedyny ---minus wszystkich BMW jak już masz nie kupisz potem innej marki to moja 3 BMka xD
tadzio
Nowicjusz

24 Lip 2011, 20:28

A w samochodzie chciał bym się czuć dobrze i budzić podziw u innych kierowców i pieszych B-] .

Jeśli szukasz poklasku to kup sobie dobry garnitur i może jakiś zegarek lepszy, bo nikt już w Polsce nie podziwia aut za 15tysi.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

25 Lip 2011, 20:51

Jeśli szukasz poklasku to kup sobie dobry garnitur i może jakiś zegarek lepszy, bo nikt już w Polsce nie podziwia aut za 15tysi.

może się trochę źle wyraziłem...

Po prostu chodzi mi o to ze nie chciał bym kupić samochodu których jest masa w Polsce i na i widać je dosłownie wszedzie np Golf IV

Teraz to już wiem ze na pewno się źle wyraziłem :D

EDIT||||||||||||||
Co myślicie o MG?
Rigid
Nowicjusz

Miejscowość: To tu to tam :)
Prawo jazdy: 28 02 2011
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 16V 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

26 Lip 2011, 11:23

Poszukaj jakiegoś amerykańca...jeśli stać cię na jego naprawianie...
Ja tam bym za 15k kupił Octavię i w d... miałbym szpan. Najważniejsze ,że jedzie i tanio się ją "posiada" i "użytkuje". :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

26 Lip 2011, 11:54

We mnie podziw budzi ładnie utrzymany youngtimer i to w takim kierunku bym poszedł przy tym budżecie.
Najlepiej jakiś Mercedes bo u nich nie ma problemu z częściami.
Jeśli chcesz coś na co dzień to może PT Cruiser? nadal zwraca uwagę.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nasz wiek, doświadczenie i bezpieczeństwo na drodze
    Możliwość swobodnego poruszania jest fundamentem wolności i niezależności. Od najmłodszych lat szukamy rozwiązań, które zwiększają naszą mobilność. Na początku uczymy się poruszania i korzystania z dostępnych środków ...
    Badaj auto i przeprowadzaj regularne badania techniczne
    Sprawność techniczna pojazdu jest kluczowym elementem bezpieczeństwa ruchu drogowego. Najczęściej stwierdzane przez policję usterki w pojazdach, które uczestniczyły w wypadkach drogowych, to braki w oświetleniu (54%), ...

26 Lip 2011, 12:52

Jak kolega wyżej. Youngtimery dobrze zadbane zwracają i będą zwracały uwagę. Tylko raczej Twój budżet może okazać się za mały na znalezienie czegoś dobrego, więc warto jeszcze trochę uzbierać.
Poprzeglądają serwisy z zabytkowymi samochodami - jest ich od zawalenia na internecie. No a przede wszystkim musisz lubić klimat takich samochodów, bo nie wszyscy są ich fanami.
piotrekSL
Nowicjusz

Auto: lancia dedra

26 Lip 2011, 15:39

tadzio napisał(a): jedyny ---minus wszystkich BMW jak już masz nie kupisz potem innej marki to moja 3 BMka xD

nieprawda :) gosciu mial e36 teraz wozi sie c5 a po za tym beemki "nie budza podziwu" czego oczekuje kolega ;)

c3 pluriel auto przyciagajace wzrok w moim przypadku na minus ale zawsze ;)
[link do oferty na Allegro wygasł]
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6