Pierwszy samochód :)

14 Lis 2015, 21:57

mike1735 napisał(a):Powiedz im, że czasy Fiata 125p już dawno minęły i co 150k km nie trzeba robić generalki silnika ani smarować zwrotnic jak w Syrence :mrgreen:

to się tyczy Smarta, 1,4TDI i 1,2 R3 od VAGa z powodu nierozbieralnego dołu :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Lis 2015, 22:01

dzida napisał(a): 1,2 od VAGa

Ciekawe jest to co mówisz dzida a konkretnie o które 1,2 bo moje polo ma nalatane już prawie 207000 km i nic poza olejem filtrami i świecami + cewkami nic robione nie było nie licząc jeszcze pompy paliwa i czujnika temperatury i jakoś jeszcze nie było żadnej generalki silnika i przez jeszcze kilkadziesiąt tysięcy jak nie lepiej być nie powinno. O auto trzeba dbać to odwdzięczy się niską awaryjnością a nie lać i jeździć i nawet nieraz oleju przez kilkadziesiąt tysięcy nie wymieniać.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

14 Lis 2015, 22:02

Smart ma układ napędowy jak w skuterze :mrgreen:
W zasadzie wszystkie małe dieselki są lipne ale cśśśś, rodzice nie muszą tego wiedzieć :unsure:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Lis 2015, 22:04

Krzychu pewnie, tylko silniczek ma tendencję do tracenia wyważenia wału (korbowodu). Dół nie jest rozbieralny, więc teoretycznie prosta czynność kończy się wymianą całego silnika :?
Oczywiście z tymi 150tys. przesadzone jest ale to taki przebieg, do którego tych silników się szuka :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Lis 2015, 22:48

dzida napisał(a):Krzychu pewnie, tylko silniczek ma tendencję do tracenia wyważenia wału (korbowodu). Dół nie jest rozbieralny, więc teoretycznie prosta czynność kończy się wymianą całego silnika
Oczywiście z tymi 150tys. przesadzone jest ale to taki przebieg, do którego tych silników się szuka

O tym niby wiem ale nie jest to aż tak częste zjawisko więc jak tak się stanie u nas to albo wymieni się silnik na nowy (używany) z pewnym (udokumentowanym) przebiegiem z jakiegoś innego auta (może nawet Anglika) albo sam dół choć nie wiem czy jest to opłacalne albo jakiś mocniejszy silnik (1,4 16V przykładowo) i spokój na jakiś czas powinien być.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

15 Lis 2015, 22:06

Uwaga, wybór padł :v Sam jestem zaskoczony swoją decyzją, ale miejmy nadzieję, że jest słuszna.

Dziś znów wybraliśmy się w tournee po województwie, znowu jednak pojechaliśmy na zachód, a giełdę w Ełku sobie odpuściliśmy. Rodzice znaleźli jakąś Corsę C, do której od początku byłem zniechęcony. Myślałem sobie "silnik 1,2, 75km, jak to w ogóle jeździ?". Otóż byłem w ogromnym błędzie. Samochód jest REWELACYJNY. Odejście ma niesamowite jak na taki silnik (porównywalne z golfem 5 1,9 tdi 105km rodziców :v), więcej aniżeli 80 km/h nie jechałem, gdyż po prostu nie było gdzie, ale sprzedajacy gość (bardzo miły człowiek) mówił, że jeździł nią po autostradzie i 140 nie było problemem. W środku bardzo cicho, nie słychać, czy silnik pracuje, autko bardzo wygodne, a i prowadziło się świetnie. Rocznik 2004 więc mama była zachwycona. Wszystko dokładnie sprawdziliśmy - nic nie było malowane, przebieg udokumentowany oryginalny (ledwie 141 tyś. km), klimatyzacja działa idealnie, głośniki od radia świetnie grające, do tego fajny regulowany fotel kierowcy, praktycznie bez rys. Przy jeździe po puszczeniu kierownicy samochód za nic nie skręca w bok, abs działa świetnie, a dodając do tego bardzo niskie spalanie (znowu mama się cieszy) sprawia, że samochód prezentuje się świetnie. Lakier sprawdzony miernikiem, nic nie było malowane, nie ma nawet najmniejszego śladu rdzy.

W środę wraz z tatą jedziemy finalnie po samochód - samochód nie był zarejestrowany, gość to właśnie teraz robi po wpłaceniu przez nas zaliczki.

Na biegu jałowym samochód nie pracował równo, dzięki czemu udało się trochę zejść z ceny. Jako że tata jest z wykształcenia mechanikiem szybko zdiagnozował problem (niedokręcona śruba w gaźniku). Dzięki temu trickowi zaoszczędziliśmy 500zł :D

Jak już przyjadę autkiem to zrobię parę autorskich zdjęć by się nimi z Wami podzielić :D

Dzięki za wszelkie rady i że ze mną przez ten cały czas wytrzymaliście, liczę, że ocenicie moją decyzję :)
Wumba
Aktywny

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 30 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S3 8l
Silnik: 1.8T 225
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[A] Matiz 0,8 / Seicento 0.9 / 106 1,0 / Lupo 1,0
    Podstawowe kryteria zestawienia: - samochód segmentu A - pojemność silnika do 999ccm - modele z ok. 2000r. Wytypowane modele do zestawienia: - Daewoo Matiz 0,8 - 51KM - Fiat Seicento 0,9 - 39KM - Peugeot 106 1,0 - ...
    BMW 328 Hommage 2011
    BMW 328 Hommage, zaprezentowane z okazji siedemdziesiątych piątych urodzin legendarnego samochodu wyścigowego BMW 328, jest nowoczesną interpretacją charakteru i stylu protoplasty. Koncept to przykład na to, jak dziś mogłoby ...

15 Lis 2015, 22:32

Wumba napisał(a): Rodzice znaleźli jakąś Corsę C, do której od początku byłem zniechęcony. Myślałem sobie "silnik 1,2, 75km, jak to w ogóle jeździ
biedak :/ no ale gratki zakupu, obowiązkowo wrzuć fotki :mrgreen:
Wumba napisał(a):niedokręcona śruba w gaźniku
no to powiem ci że jak znaleźliście gaźnik w Corsie C to utargowane 500zł to słaby interes :naughty: :lol: gaźniki były 30 lat temu ew są w skuterach :mrgreen:
Równie dobrze można powiedzieć, że przyczyną dymienia w trabancie jest zapchany DPF :mrgreen:
Oczywiście bez spiny, tak sobie śmieszkuje :piwo:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

15 Lis 2015, 22:35

mike1735 napisał(a):gaźniki były 30 lat temu ew są w skuterach

to ja nie wiem co tata ćpał :v
Wumba
Aktywny

15 Lis 2015, 22:43

Zapewne chodziło o przepływomierz :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

16 Lis 2015, 07:18

No to gratki i czekamy na zdjecia :ok:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

18 Lis 2015, 17:52

Dzięki :) Po przejechaniu nim około 200km stwierdzam, że autko nie tylko nadaje się do miasta, ale i w trasie jest niczego sobie. 140/150km/h na drodze ekspresowej, a mu jakby mało ;p Naprawdę, jak na pierwszy dzień to jestem zadowolony, zobaczymy czy będę po dłuższym okresie :D Nasunęła mi się ciekawa teoria. Otóż im pod mniejszym kątem za corsą jedziesz, tym bardziej wydaje ci się, że jest to fiat punto :D Wszystko przez te światła ^^

Załączam zdjęcia

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęć wnętrza nie zrobiłem, gdyż uznałem, że zrobię to później, niestety dzień skończył się za szybko :D

Planuję kupić jakieś sportowo wyglądające kołpaki, do tego fajne pokrowce i będzie lux maszyna :D

Dzięki wszystkim za pomoc :)
Wumba
Aktywny

18 Lis 2015, 20:37

Wumba napisał(a):Planuję kupić jakieś sportowo wyglądające kołpaki,

tu nic nie zdziałasz - zostaw te co są, bo lepie nie będzie i odkładaj na jakieś felgi w tym samym rozmiarze co stalówki, to oponki zostaną :ok:
Ja u siebie kupiłem 16 calowe alukołpaki z logo Lexa, bo mam komplet zimówek na stalusach ale ciągle zwlekam z wymianą, bo nie zdzierżę :mrgreen: Z drugiej strony jak pognę to nie będzie mi szkoda :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika