Pierwszy samochód

03 Maj 2016, 22:14

Witam Was Drodzy Użytkownicy :)
Jestem tu nowy i mam nadzieję, na pomoc z Waszej strony.
Niedawno zdałem prawko i chcę zakupić swój pierwszy samochód.
Mam na ten cel 15 000zł, ale planuję się zamknąć w 12 000zł, bo za coś muszę go jeszcze opłacić, zalać itp.
Tak więc szukam samochodu za 12 000zł, nie za starego (oczywiście na młodziaszka też nie mam co liczyć ;p) w hatchbacku (inne mnie nie interesują) na gaz albo w dieslu. Nie chcę benzyny, bo jest strasznie droga (chyba, że benzyna za 10 000zł i będę mógł zrobić w niej gaz).
Zastanawiałem się nad mazdą 3, ale podobno bardzo szybko gnije.
Bardzo proszę o pomoc, linki cokolwiek.
Mieszkam przy Gdańsku i po samochód dojadę 100-120km max.
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
RomanK
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 02 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam
Skrzynia biegów: Manualna

03 Maj 2016, 23:26

A diesel jest tani? Bo chyba nie liczysz jak typowy janusz jako koszt eksploacyjny jedynie ropy?

Na mazdę 3 mały budżet. Ibiza, polo, Fiesta, Focus MkI, Civic VII, Corolla.
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM
Paliwo: Benzyna

04 Maj 2016, 06:52

Każdy samochód wymaga inwestycji,szczególnie nastoletni,w przypadku diesla tego osprzętu jest po prostu więcej i zawsze trzeba się z tym liczyć. Mazde 3 kupi za powiedzmy 12k ale może być do poprawek,szczególnie nadkola,musiałbyś zainwestować w dobre zabezpieczenie antykorozyjne i wtedy masz spokój. Z typów bardziej popularnych w ocynku: Seat Leon 1.8, bardzo dobry Peugeot 406 z tym ze podaj jakie są roczne przebiegi oraz gdzie: miasto czy trasa?
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

04 Maj 2016, 12:06

Nie liczę jak typowy janusz, wiem, że diesel to również inne koszty po za ropą.
Samochód w benzynie jest tańszy w naprawach, ale jednocześnie bardzo dużo benzyny ciągnie na trasy. Dlatego najbardziej skłaniam się ku gazowi, ale nie chcę samochodu z silnikiem 1,2 czy 1,4.
Mazdę 3, 2004 rocznik 1,6 w gazie widziałem za 13900zł i zastanawiałem się nad nią. A ile może kosztować te zabezpieczenie antykorozyjne? Bo czytałem o tym, ale nie wiem jaki to będzie koszt.

Samochodem będę jeździć w większości w mieście, ale przynajmniej raz w miesiącu będę jeździć w trasy 100-200km.

Ps. Samochód nie może być jakiś maleńki, mam ponad 190cm wzrostu i chciałbym jeździć w miarę wygodnie :P :P :P
RomanK
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 02 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...