PIerwszy samochód/wasze opinie.

27 Mar 2016, 22:47

Witam!
Z racji tego że jest to mój pierwszy post witam wszystkich i wesołych świąt przy okazji :D

Pisze ten temat ponieważ poszukuje auta dla siebie o chciałbym usłyszeć waszą opinie, a więc do rzeczy.
Poszukuje auta taniego w utrzymaniu(np.części), nie rdzewiejącego aż tak bardzo ( auto bedzie narazie stało pod chmurką), nie pobierającego oleju, nie jestem demonem szybkości a więc te 130KM bedzie ok

Zacznijmy od budżetu: Chciałbym przeznaczyć na auto 10k-13k zł (bez opłat), z możliwością podniesienia budżetu do MAX 15k zł.

Paliwo: Raczej skłonny będę do rozglądania się za autami w benzyna+gaz lub na początek sama benzyna + gaz w przyszłości

Ilość km w roku: Mieszkam na wsi, do najbliższego miasteczka mam 8 km w jedną strone, do większęgo miasta 22 km w jedną stronę,do bardzo dużego miasta mam 50 km w jedną stronę. Na chwile obecna do pracy dojeżdżam busem , 7km w jedna stronę. Auto będzie na razie mi służyło na wypady do miasta na zakupy,basen,kino itp. czasami bujne się nim do pracy (14 km w dwie strony), czyli obecnie nie będę robił więcej niż 10.000 km/r. No ale wszystko możę się zmienic gdy zmienie pracę i będę musiał robić ponad 300km/tygodniowo a to wychodzi około 15.000km/r + inne wypady np.morze,góry.

Moje typy/wasza ocena:
Samochody według numeracji np. 1 najbardziej wpadł mi w oko
1). Seat Leon mk1/Toledo mk2, benzyna 1.8 ( ewentualnie 1.6 badż diesel 1.9tdi 90/110 km) Te auta wizualnie bardzo mi się podobają, posiadają ponoć dobre silniki pod gaz.
2). Opel Vectra C 1.8 Powiem szczerze że to auto bardzo mi sie podoba pod względem designu , czy silnik dobrze znosi gaz? jak wygląda sprawa z jego awaryjnością/częściami.
3). Golf IV,Bora,Octavia,A3 1.8 1.8t Tutaj te same pytania co wcześniej.
4). Honda Civic VII 1.4,1.6 Ciekawe auto, mało awaryjne/malo pali, czy blachy są podatne na rdze? czytalem tylko że ze sprzęgłem są problemy.
5). Toyota Corolla 1.4/1.6 Również ponoć bez awaryjne auto, mało pali ale ponoć biorą olej? Jak blachy ?

I to by były moje typy, powiem jeszcze że auta chce szukać na terenie woj.Dolnegośląska ( a takze w jego granicach) , i czy warto wybrac sie do komisu samochodowego badź na giełde.

Auto musi być w hatchback'u lub sedanie i tylko 5 drzwiowy

Pozdrawiam
qbez
Nowicjusz

Auto: Nie mam