Pierwszy samochód, współwłaściciel

15 Kwi 2010, 23:05

Witam.

Noszę się z zamiarem kupna samochodu w najbliższych dniach. Mam 19 lat i głównie chodzi mi tutaj o ubezpieczenie OC. Przejdę do rzeczy.

Kupując samochód zawieram umowe kupna sprzedaży, podpisując sie pod dokumentem. Biore wszystkie papierki odnosnie zakupionego pojazdu itp. itd.

Tutaj mam kilka pytań.
Co zrobić aby wkrecic ojca na współwłaściciela, zaznaczam ze nie chce go targac po zadnych Urzedach, czy przy podpisywaniu umowy musi on być obecny itp. itd. ?
Jak wygląda ubezpieczenie? Kupuję auto od danej osoby i powiedzmy ze ma wazne OC do października tego roku. Co zrobić aby móc jeździc na tym ubezpieczeniu sprzedającego do momentu jego wygasniecia zaznaczając przy tym ze ojciec bedzie moim wspolwlascicielem?
Po zakupie samochodu mam 14 dni na wizyte w Urzedzie Skarbowym aby złożyć druczek PCC-1 co dalej muszę zrobić aby było wporządku?

Generalnie chciałbym wiedzieć co trzeba zrobić krok po kroczku po zakupie samochodu, chodzi głównie o kwestie formalne.
To mój pierwszy samochód wiec jestem cstrasznie ciemny i nic nie czaje, bede wdzieczny za pomoc :wink:
Travis(M)
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

16 Kwi 2010, 13:45

Na umowie musi być ojciec jako współwłaściciel no i musi być przy podpisywaniu umowy żeby złożyć podpis na dwóch egzemplarzach.
Na ubezpieczeniu sprzedającego możesz jeździć bez żadnych formalności nawet jak przerejestrujesz auto już na siebie. W US wypełniasz druczek płacisz podatek i to wszystko.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

17 Kwi 2010, 21:35

wszystko masz opisane w tym wątku
https://www.forumsamochodowe.pl/zakup-pi ... htm#193751

w skrócie:

tu możesz sobie wypełnić pcc-3 i wysłać do US
[link wygasł]

tu pobierz umowę darowizny
[link wygasł]

tu możesz pobrać upoważnienie do rejestracji, żeby ojca do WK nie ciągnąć
[link wygasł]

Możesz wziąć jeszcze pod rozwagę kupna od razu auta na Was dwóch gdzie ty kupujesz z upoważnienia ojca.
[link wygasł]
+ upoważnienie do kupna
[link wygasł]

To sobie przeczytaj
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

19 Kwi 2010, 20:30

Witam!
jezeli nie chcesz targać ojca po zakup samochodu to wydrukuj w domu 2 egzemplarze umowy niech ją podpisze a na miejscu zakupu uzupełnicie dane samochodu i sprzedającego:)

co do tego ubezpieczenia to żebyś sie nie przewiózł, teoretycznie możesz jeździć na OC wcześniejsego ubezpieczenia ale nie jest to opłacalne, dowiec sie dokładnie o co chodzi u jakiegoś konsultanta, nie pamietam dokładnie o co z tym chodziło ale jeśli nie zgłosisz sie do nich i tak coś naliczają i później sie płaci więcej, a po miesiącu jak do nich nie pójdziesz to Ci przysułają do domu list, coś sie ostatnio zmieniało z tą jazda na OC poprzedniego właściciela więc sie dopytaj w punkcie żebyś nie wtopił, tak na logike jeśli ten wcześniejszy miał 60% zniszki a Ty nie masz nić, to raczej Ci nie podarują tej kasy którą mogą wyrwać, tymbardziej ze jest to określane ustawą która już jakiś czas temu weszłam no i kto w przypadku kolizji poniesie konsekwencje???
Pozdrawiam
matriks87
Początkujący

Miejscowość: z kas
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i3 Concept Coupe - bezemisyjny pojazd koncepcyjny
    Podczas światowej premiery BMW i3 Concept Coupe firma BMW Group pokazała dynamiczną i ekscytującą wersję bezemisyjnego pojazdu koncepcyjnego z segmentu ekologicznych samochodów klasy premium. Pojazd studyjny zaprezentowano ...
    Dzikie zwierzęta wiosną, a bezpieczeństwo na drogach
    Wiosną dzika przyroda budzi się do życia i zwierzęta stają się bardziej aktywne. Wiele gatunków ptaków wraca z cieplejszych rejonów świata i rozpoczyna okres godowy. Jaki to ma związek z bezpieczeństwem ...