Pierwszy samochód z gazem 8000-10000 zł - linki

09 Lip 2015, 12:50

łysy30 napisał(a):Sąsiad z bloku sprzedaje swoją rdzewiejąca 323f już trzeci miesiąc i zapowiada się, że auto trafi na złom.

Bo blachę trzeba robić wcześniej, a nie czekać aż całe auto skoroduje. Tylko, że mądrzy Polacy wolą kupić auto na rok-dwa nic w nim nie robić (nawet nie wymieniać oleju), a później znaleźć łosia, który odkupi auto za tę samą kwotę, którą wyłożył obecny właściciel.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

09 Lip 2015, 13:00

Ossy napisał(a):Bo blachę trzeba robić wcześniej, a nie czekać aż całe auto skoroduje. Tylko, że mądrzy Polacy wolą kupić auto na rok-dwa nic w nim nie robić (nawet nie wymieniać oleju), a później znaleźć łosia, który odkupi auto za tę samą kwotę, którą wyłożył obecny właściciel.

Co drugiego zdania pełna zgoda, można to zaobserwować nawet u tych majętniejszych osób - wydanie kasy na ciuchy, obiad, wakacje jest czymś naturalnym, ale w przypadku samochodów wychodzi cebulactwo - auto ma po prostu jeździć bez wkładu finansowego, bolą nawet zwykłe czynności eksploatacyjne, normą jest odkładanie w czasie wymian oleju/filtrów itd.
Co do pierwszego zdania - akurat w przypadku Mazd wystarczy chwila nieuwagi i mamy zgnitka, szczególnie groźne jest garażowanie pod chmurką, miejska eksploatacja (niezabezpieczone w porę obcierki, wgniotki parkingowe) i zimy. Z drugiej strony skoro sam masz W210 wiesz pewnie ode mnie dużo więcej o konserwowaniu blach :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

09 Lip 2015, 13:02

O tym 16v pisał szybki :wink:
Wg mnie najlepszą rekomendacją JDM jest to, że kolega ma 20 letnią Celice 1.6 kupiona za 5k (po znajomości) i robi taką robotę jeśli chodzi o środek (niezbyt urodziwy ale dobrze wykonany) i silnik (~10s do setki) że zakochałem się po pierwszej przejażdżce :oops: gdybym taką ustrzelił za ~5k to brałbym bez zastanowienia :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

09 Lip 2015, 13:18

W210 zawsze warto odratować, bo poza kiepskimi blachami jest to mega trwałe auto, tutaj przykład auta, które wyglądało jakby nadawało się na złom:
http://www.w210.pl/viewtopic.php?t=2435 ... sc&start=0
Ossy
Forumowicz VIP

09 Lip 2015, 13:52

A tą dokładkę od zderzaka Sportive można zdjąć?
pietrek989
Nowicjusz

Auto: brak

09 Lip 2015, 14:23

Tak, chyba że jest zespolona ze zderzakiem ale wydaje mi się że nie, po tym zdjęciu.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Lip 2015, 14:48

Jeszcze raz - stokrotne dzięki :)

A warto tego obejrzeć?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
pietrek989
Nowicjusz

09 Lip 2015, 15:15

pietrek989 napisał(a):A warto tego obejrzeć?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 48f76fbd20

Moim zdaniem nie warto, bo:
-zdjęcia nieaktualne (zima!)
-wieś-tuning
-LPG w Fordzie to nie jest zbyt dobry pomysł, patrząc na to, że była już wymiana wtryskiwaczy to pewnie już dość długo jeździ na gazie
Ossy
Forumowicz VIP

09 Lip 2015, 18:25

8000zł za tego Focusa? :roll: ja bym nie dał więcej jak 5000zł. Wogóle Fordy strasznie lubi rdza więc po zimie Ci zgnije jak nie masz garażu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

09 Lip 2015, 18:35

O Focusie już pisałem
- LPG nie
- rdza też go łapie
A ten jeszcze zwieśniaczony
Koniu
Forumowicz VIP

09 Lip 2015, 19:04

OK.

To teraz którą z tych Mazd lepiej wybrać?

[link do oferty na Olx wygasł] - i wmoncić gaz? Jaki to koszt solidnej instalacji z wbitką do dowodu?

tak naprawdę w tej drugiej to przeraża mnie przebieg... ile z takim przebiegiem zadbane autko jeszcze pożyje?? Zrobi drugie tyle?? Nie wiem, czy to dużo, czy spokojnie mam na to patrzeć, czy zainwestować w pierwszą.

jeszcze takie się pojawiły:

[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]

czemu fabię odradzacie?
pietrek989
Nowicjusz

09 Lip 2015, 19:24

1. Tu gość sprowadza fajne auta, tu widać że nadkole było robione no ale w tylu letnim aucie to normalka. Grunt żeby było to dobrze zrobione. Ta ma fajny silnik, ktory nie wcina tyle oleju co 1.5
2. Tą już oceniałem
3. Ignis niby spoko ale nie sprzedasz tego potem, części blacharskie droższe na pewno.
4. Astra fajny silnik, ale tania jak za rocznik, brak klimy.. :/

O Fabii już pisałem.. C2 też się nie nadaje, min segment C
Koniu
Forumowicz VIP

09 Lip 2015, 19:32

No to jadę jutro obadać drugą. Wyczytałem w artykule, że przebieg 200 tysięcy oznacza w zasadzie połowę życia auta, jak dbano o nie i jak będę dbał. Przed zakupem należy pojechać na stację diagnostyczną? ile takie sprawdzonko kosztuje? Czy przy zakupie liczy się też 14 na wypowiedzenie umowy?

korci mnie ta od tego gościa, ale pewnie z 4 tysiące bym musiał doliczyć z gazem, ubezpieczeniem i rejestracją... i nie miałbym na ewentualne kwiatki, jakie wyjdą w trakcie :(
pietrek989
Nowicjusz

09 Lip 2015, 19:41

pietrek989 napisał(a):tak naprawdę w tej drugiej to przeraża mnie przebieg... ile z takim przebiegiem zadbane autko jeszcze pożyje?? Zrobi drugie tyle?? Nie wiem, czy to dużo, czy spokojnie mam na to patrzeć, czy zainwestować w pierwszą.

Nie wiem jak z tymi mniejszymi benzyniakami Mazdy, ale trwałość 2.0 jest oceniana na 450 tysięcy kilometrów. Wtedy generalny remont silnika i jeszcze pośmiga. :ok:
Ossy
Forumowicz VIP

09 Lip 2015, 19:42

A proszę o info, ile taka generalka kosztuje? Bo jak mi się autko za bardzo spodoba, to wyremonci się :) Dziwne pytania zadaję, ale na prawdę, dopiero co nauczyłem się jeździć i te technikalia mnie przerażają :)
pietrek989
Nowicjusz