PIERWSZY SAMOCHÓD Z LPG

22 Paź 2018, 09:04

Witam,
na wstępie chciałbym powiedzieć ze nie miałem nigdy samochodu z instalacją gazową więc bedzie to mój debiut i mam nadzieje, że ktoś rozwieje moje wszelkie wątpliwości.

Już od dłuższego czasu poważnie zastanawiam się na zakup samochodu który idealnie bedzię pasował pod instalacje LPG oraz który bedzie idealnie spełniał moje potrzeby.
Jak wiemy ceny benzyny w tych czasach nie cieszą oka już od dłuższego czasu, więc posiadanie samochodu z instalacją gazową ma w 90% przypadków powód czysto ekonomiczny. Podobnie jest w moim przypadku.
Ale już bez owijania w bawełne..
Do pracy w jedną stronę mam ok 4-5 km, wychodzi około 200-250km. Rocznie dochodzę do mniej więcej 10.000 km . W korkach nie stoje długo, gdyż mieszkam praktycznie w centrum i jako takich korków nie ma.
Pytanie moje brzmi:
- czy silnik w takim czasie dojazdu do pracy (4-5km) będzie miał czas się czas rozgrzać, aby przełączyć się na gaz ?
- czy opłąca mi sie w ogóle kupic samochód pod instalację gazową patrząc na to ile pokonuje kilometrów w ciągu roku ?
- jak to wygląda z przełaczaniem na gaz jeśli chodzi o temperaturę silnika ?

Oto dwa samochody, nad którymi się zastanawiam (szukam tylko sedanów) :

Volvo S40, 2.4i (170km), 125KW - może być ten model z mniejszym silnikiem, ale dowiedziałem się, że 2.4 jest najlepsze pod gaz w tym samochodzie

Skoda Octavia 2, 1.6 MPI (102km), 75KW

Ewentualnie jakie inne samochody proponujecie ?

Pozdrawiam,
Daniel
sharpgx20
Obserwowany

22 Paź 2018, 13:38

Napisz jaki masz budżet i jakich osiagów oczekujesz, czy gaz jest oplacalny to sam musisz sobie odpowiedziec, podales dwa auta ktore beda znacznie roznily sie kosztami eksploatacji
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Paź 2018, 15:51

Budżet to przedział 15-20 tys. Jesli chodzi o osiągi to nie musi byc bardzo dynamiczne ze wzgledu na to ze jeżdże głównie po mieście. Miałem juz coupe, miałem juz hatchback, miałem też kombi wiec czas na sedan :)

Może jakies ine auto pod instalacje gazową bys polecił ?
moze Volvo S40 (bardzo mi sie podoba linia tego auta) ale z innym silnikiem?
sharpgx20
Obserwowany

22 Paź 2018, 15:57

2.4 w Volvo to silnik znacznie drozszy w utrzymaniu od swoich mniejszych braci co nie oznacza ze jest awaryjny, po prostu serwis tego silnika bedzie drozszy. Mniejsze silniki również sa polecane pod lpg aczkolwiek rowniez wymagaja nieco wiecej troski niz 1.6 MPI.
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Paź 2018, 10:25

Jeżeli ma być tanio w naprawach jak i codziennym użytkowaniu plus silnik podatny na lpg to ja widzę tutaj Skode Octavie lub VW Bore w opcji 1.6 lub 2.0.
MotoSzef
Nowicjusz

23 Paź 2018, 11:13

Volvovskie 2.4 bardzo dobry wybór i nie masz się czego tutaj bać.
Co do tego "nagrzania" i załączenia gazu to może być średnio, zazwyczaj silnik odpala gaz jeżeli osiągnie 30 stopni.
Vogue
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 04 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 V6 249KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne