REKLAMA
Planuję zakup swojego pierwszego samochodu. Budżet jakim dysponuję to około 20tys. Do tej pory jeździłem Toyotą Yaris 1 z silnikiem 1.0 swojej mamy i czasami Astrą III 1.6, ale przyszedł czas na coś własnego:) Samochód służyć będzie do trasy o długości około 250km (około raz na 2 mc), głównie A4 oraz do miejskiej jazdy w Krakowie. Jeździć będę głównie sam lub z żoną, być może pojawią się jakieś dzieci ale nie szybciej niż za 2 lata więc komfort na tylnej kanapie nie jest elementem kluczowym. Planuję nim jeździć kilka lat po czym odstąpić żonie, a sobie kupić coś większego.
Interesuje mnie samochód zarówno mocny (choć w tej cenie nie spodziewam się nie wiadomo czego) jak i ładny. Chciałbym żeby był jak najmłodszy (4-5 latek). W związku z powyższym w grę wchodzą samochody z segmentu B lub A. Po wstępnej selekcji, w segmencie A podoba mi się Chevrolet Spark ale nie widziałem go na żywo i boję się, że to ładny ale słaby kurdupel do jazdy na zakupy do supermarketu.
Rzucam wstępnie kilka modeli, które przykuły moją uwagę: Seat Ibiza IV, Ford Fiesta Mk7, Peugeot 207 oraz trochę mniej: Hyundai i20, Kia Rio
Jest jeszcze Renault Clio IV ale chyba produkowany od 2012 więc w tej cenie go nie dostanę.
Patrząc na allegro większość z nich byłbym w stanie dostać za 20k.
Co sądzicie o tych typach? Może coś innego wartego uwagi? Ciężko jest mi określić realną cenę za te modele bo sugerując się allegro nie jestem w stanie wyciągnąć konkretnych wniosków poza ogólnym zakresem cenowym.