Pierwszy samochód za 35tys zł

20 Cze 2018, 17:45

Witam, jestem w trakcie szukanie pierwszego własnego samochodu.
Budżet to 35tys zł.
Rocznie będę robił 3-6tys km.
(Troszkę w mieście i 1-2 razy w roku trasa 1200km, więc tam i spowrotem jeden raz to 2400km autostradami).
Ważne jest dla mnie, żeby żeby aucie nie zabrakło mocy podczas wyprzedzania (chociaż nie jestem fanem szybkiej jazdy) i żebym nie musiał się martwić czy samochód nie zepsuje się w połowie drogi.
Ważny jest dla mnie również wygląd i wyposażenie.
Przebieg do: 150.000km
Cena do: 35.000zł
Rodzaj silnika: Benzynowy (nie będę robił LPG) lub hybrydowya
Rodzaj nadwozia: SUV, sedan, hatchback
Najważniejsze cechy: ładny wygląd, w miarę dobre wyposażenie i wystarczająca moc (ale też bez przesady)

Narazie mam na oku:
- BMW E60 523i
- Lexus RX 400h
- Skoda Superb II
- Chrysler 200 (2 gen.)

Pozdrawiam i czekam na propozycje, ewentualnie opinie/porady.
Ostatnio edytowany przez riczipl1 21 Cze 2018, 13:51, edytowano w sumie 2 razy
riczipl1
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Cze 2018, 23:00

Po pierwsze wymóg dotyczący przebiegu jest bezsensowny. Szczególnie dla takiego E60 czy lexusa RX, które będą miały powyżej 10 lat.

Jeśli robisz tak małe przebiegi to potrzebne Ci duże auta, do jazdy po mieście?

Jeśli chodzi o volvo v40, to nie ma szans na znalezienie w tym budżecie, a o benzynie to już wogole zapomnij. Kolega szukał dla siebie v40 z budżetem 50k od stycznia do połowy maja. Oczywiście oglądał kilka perełek, ale potwierdza się l, że te ~45-47k to minimum na v40.

Co do superba to nie ma tam zbytnio benzyn godnych polecenia.
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

21 Cze 2018, 01:27

Możesz rozwinąć, dlaczego taki przebieg przy samochodach powyżej 10lat byłby bez sensu? A co do tego dlaczego taki duży samochód, to on przede wszystkim ma się prezentować ładnie, a w dodatku jakieś 60-70% przebytych kilometrów będzie na autostradzie, a te 30-40% w mieście to też bardziej w godzinach wieczornych i w weekend, bo na codzień będę się poruszał komunikacją (ze względu na bardzo dobre połączenie komunikacji miejskiej).
A co do Volvo to możliwe, że masz rację, bo jak sprawdzałem na szybko na mobile.de to wyświetliły mi się diesle w tej cenie i myślałem, że raczej jakieś benzyniaki też w tym budżecie się złapią.
riczipl1
Nowicjusz

21 Cze 2018, 07:59

Chodziło mi o To, że takie e60 czy RX będą miały przebiegi powyżej 150 tyś km. Szukanie auta klasy wyższej, które będzie miało więcej niż 10 lat i upieranie się ze przebieg ma mieć mniejszy niż 150, to proszenie sie o perełkę. Na wyświetlaczu każdy handlarz może Ci zrobić 150 tyś, a w rzeczywistości będzie więcej.

I co jak znajdziesz BMW czy lexa w dobrym stanie ale będzie miał 180 czy 230 tyś km to odrzucisz? Pewnie, lepiej łudzic się ze auto ma 140k przebiegu, a stan już nie ważny.
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

21 Cze 2018, 09:53

W sumie racja. A co do tych wypisanych samochodów, poleciłbyś mi któreś?
riczipl1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan silniki SR20DE / SR20DET / SR20VET
    Cztery cylindry w układzie rzędowym. Pojemność: 2 litry. Zalety: dobry potencjał do tuningu, dostęp do części zamiennych. Silniki z serii SR20 to jedne z najbardziej uznanych silników Nissana z lat dziewięćdziesiątych ...