Pierwszy samochód za max ~15-18k.

29 Maj 2010, 10:26

Witam.

Otóż zbieram się do zakupu mojego pierwszego samochodu. Zainteresowałem się na razie kilkoma konkretnymi samochodami:
Golf 4
BMW 3 E46
Opel Astra B
Opel Vectra B po liftingu

Najbardziej bym się skłaniał ku BMW, ale nie da się ukryć, że jest najdroższe z w/w samochodów. Chciałbym usłyszeć wasze opinię i porady co do zakupu. Spytanie ojca- strarego kierowcy za wiele mi nie daje, bo on wychodzi z założenia 'kup sobie seicento żebyś się nie rozp!@#$% na pierwszym drzewie'. Uważa, że to za szybkie samochody i jestem zbyt młody i mało doświadczony na coś szybszego z czym się nie zgadzam. Dlatego cenie sobie opinię osób bezstronnych : ) Oczywiście możecie podawać swoje propozycje, których ja nie brałem pod uwagę i nie wymieniłem w tymże poście.

Mogę dodać, że rocznie będę mógł zrobić nawet do ~20k km. Dojazd do szkoły i nie tylko.
Utrzymywać będę samochód z ojcem, sam nie dałbym rady.

I druga sprawa. Gaz np w takim BMW. W mojej opinii by się opłacał, ale czy to czasem nie 'wieś', że zagazowane BMW?

Liczę na pomoc i wyrozumiałość. Pozdrawiam Arek.
0rdi
Nowicjusz

Miejscowość: Pbc

29 Maj 2010, 10:48

0rdi napisał(a):'kup sobie seicento żebyś się nie rozp!@#$% na pierwszym drzewie'. Uważa, że to za szybkie samochody i jestem zbyt młody i mało doświadczony na coś szybszego z czym się nie zgadzam.

To powiedz mu że jeśli będziesz miał przywalić w drzewo to i tak przywalisz , a lepiej mieć w takim wypadku kawałek maski przed sobą ;)

Co do samochodów to wybrał bym Golfa IV podoba mi się to auto odkąd się pojawiło na rynku. A co do BMW to racja.. takich samochodów się raczej nei gazuje, aczkolwiek jeśli bardzo chcesz to dlaczego nie :)
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

29 Maj 2010, 11:11

Zapomniałem dodać, że auto będzie sprowadzane z Niemiec przez zaprzyjaźnionego sąsiada, który w tym siedzi.

A co do tego gazu to bardziej chodzi o koszty utrzymania niż o chęci : )
0rdi
Nowicjusz

Miejscowość: Pbc
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Stelvio - SUV-em klasy premium
    Pierwszy SUV w przeszło 100-letniej historii włoskiej marki. W Stelvio przestronność i wymiary samochodu sportowo-użytkowego idealnie harmonizują z cechami charakterystycznymi dla marki. Linia nadwozia odzwierciedla bezkompromisowe ...