Pierwszy samochód za ok. 9000 zł

05 Lut 2014, 22:43

Witam.

Chcę kupić swój pierwszy samochód. Mam odłożone 10000 zł, ale przyda się 1000zł mieć w zapasie na ewentualne dodatkowe wydatki.

Moje oczekiwania:
- silnik raczej benzynowy (nie będę dużo jeździł tzn. pewnie z 6000 km rocznie, choć może zacznę śmigać gdzieś poza pracą)
- mała awaryjność
- brak większych problemów ze znalezieniem części i kupieniem ich w rozsądnej cenie
- wyposażenie nie gra większej roli, choć klimatyzacją nie pogardzę
- nieduże rozmiary auta, czyli raczej jakiś hatchback, bo nie mam dużego doświadczenia w jeździe
- jako takie przyspieszenie, żebym mógł bezpiecznie wyprzedzać
- musi mi się podobać (np. Punto odpada :wink:)

Dużo słyszałem o Toyotach Corollach E11, że są ekonomiczne, nie do zajechania itd., ale dwóch sąsiadów już ma takie, więc by to trochę śmiesznie wyglądało jakby 3 takie same pod blokiem stały. :P Honda Civic wydaje mi się być trochę zbyt popularna i pewnie ciężko trafić niezajeżdżony egzemplarz. Podobnie z różnego rodzaju Golfami, Passatami itp. Na unikat mnie nie stać, ale nie chciałbym w drodze do pracy mijać iluś takich samych aut jak moje.
Świerzak
Nowicjusz

Auto: brak

05 Lut 2014, 22:53

A może Rover?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Lut 2014, 23:13

Rovery bardzo mi się podobają, ale podobno ewentualne naprawy są drogie z uwagi na niską dostępność części i ich wysoki koszt. Pod uwagę brałem Rover 25/MG ZR, bo Rover 45/MG ZS to już chyba za duży.
Świerzak
Nowicjusz

05 Lut 2014, 23:20

Części nie są drogie i łatwo można je dostać. Ode mnie jeszcze Hyundai Elantra. Koleżanki ojciec ma i nie narzeka. Dość często robi trasy Warszawa- Wrocław. A jak mniejszy to Accent.
Koniu
Forumowicz VIP

06 Lut 2014, 01:48

Jakoś mnie nie przekonują te Hyundaie. A co powiesz na Toyotę Celicę, Hondę Prelude lub z nowszych aut Forda Cougara?

Wracając do Roverów to znalazłem 2 oferty:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ten czarny MG nie jest aż tak daleko ode mnie.
Świerzak
Nowicjusz

06 Lut 2014, 07:06

Oba wyglądają na zadbane,jak masz blisko to obejrzeć nie zaszkodzi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Lut 2014, 08:53

Na Cougara to taki budżet na styk.
Koniu
Forumowicz VIP

06 Lut 2014, 14:54

Może Astra II? W tym budżecie znajdziesz całkiem zadbany model z silnikiem benzynowym,mała awaryjność i części też powszechnie dostępne.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lut 2014, 15:46

Może w weekend uda mi się zobaczyć jednego z nich, ale muszę wziąć ze sobą kogoś w temacie obeznanego, bo nie raz oglądałem oferty niby ładnych aut, a ktoś z forum widział, że np. było bite w przód.

Cougara raczej sobie odpuszczę, bo poczytałem trochę na jego temat i podobno lubi sporo wypić, szczególnie w mieście. Patrzyłem jeszcze na Pumę, ale ten podobnie jak Tigra wydaje mi się być nieco kobiecy.

Astra II mnie nie kręci, jeździ tego cała masa po polskich drogach.

Całkiem ciekawie prezentuje się także Toyota Paseo i podobno jest bardzo solidnym autem. Szkoda tylko, że ciężko o model z klimą. Daje radę te 90KM? Nie zamierzam szarżować, bo brak mi jeszcze doświadczenia, ale nie chce jakiegoś muła. :wink:
Świerzak
Nowicjusz

06 Lut 2014, 15:49

Peugeot 206 z benzynowym silnikiem 1.6
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

07 Lut 2014, 00:25

Peugeot 206 nie podoba mi się. Prędzej bym myślał o 406, bo do 9000 jest sporo ofert.
Świerzak
Nowicjusz

07 Lut 2014, 00:29

Świerzak napisał(a):Szkoda tylko, że ciężko o model z klimą. Daje radę te 90KM?

Autko bardzo mocno zaskakuje osiągami szczególnie że ma tylko 90KM...polecam jakio tanie wozidełko do którego dokładamy lekkie felgi i naprawdę jest gitaraka. No i chyba co jest najwazniejsze nie psuje się i jest baaardzo tanie jak na to co oferuje.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

07 Lut 2014, 02:23

Do siebie dodam E36 compact. Silnik każdy jest dobry, pewnie starczy Ci podstawowy 316i. W tej cenie dorwiesz z klimą, w mpaku, grzanymi fotelami itd. w super stanie.

Ps. Co Wy tak te Rovery polecacie? O ile wiem to jest problem z częściami do tych aut i żadna to rewelacja. Ogólnie mało popularne auto... to nie wróży ekonomicznej i spokojnej eksploatacji.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

07 Lut 2014, 06:53

mieszkam w uk i kilku znajomych mialo rovery, bardzo szybko sie ich pozbywali, angole nawet tym nie jezdza :) rover 75 to cos jak laguna II pod wzgledem awaryjnosci... z tych malych roverow ma znajoma, i czesciej szuka transportu do roboty u ludzi niz sama tym czyms przyjezdza.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

07 Lut 2014, 08:56

Na forum są osoby które zachwalają Rovery.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012