To może ja się wezmę za opisanie tej Hondy Jazz...
O ile pamiętam,to najstarsze roczniki to 2001. W autach tych możesz natrafic na 3 silniki benzynowe 1,2-78KM i to jest najlepszy wybór,1,3 -83KM do 88KM (w ogłoszeniach figuruje często jako 1,4) oraz wersja,której nie było w PL w sprzedaży z 1,5-110KM.
Zdarzają się niebezpieczne pułapki w postaci egzemplarzy z bezstopniową skrzynią biegów CVT,która się psuje i może narazic Ciebie na spore wydatki więc w grę wchodzi tylko zwykła tradycyjna skrzynia biegów. Dlaczego wskazałem na najmniejszy silnik jako najlepszy..? Bo moc ma prawie taką jak ten nieco większy ale spala mniej paliwa.Trwałośc silników benzynowych jak to w Hondzie...jest wysoka.
Następną zaletą Jazza jest możliwośc rozłożenia tylnej kanapy (
![Smile :smile:]()
każdy wiek ma swoje prawa
![Very Happy :grin:]()
) jednym ruchem.
Auto przyjemnie się prowadzi,bo nie wychyla się na zakrętach,a samo zawieszenie jest takie raczej ...sprężyste.Nie ma kłopotów z "elektryką" w tym aucie.
Ale żeby nie było tak słodko...
Osiągi jak na Hondę raczej przeciętne,Nie wszystko do tego modelu jest w zamiennikach i trzeba czasem kupic "klamot" z ASO więc wydatek pewny..;Powtarzającą się wadą jest pękająca osłona hamulca ręcznego i czasem zawiesza się komputer... (nie psuje ale zawiesza).Można spotkac łuszczący się plastik w kabinie ale nie we wszystkich egzemplarzach.
Na moje,to jeśli nie znalazłbym w dobrym stanie i w dobrej cenie takiego Jazz'a,to zdecydowanie szukałbym najbardziej zbliżonego do niego auta czyli...Forda Fusion'a.Na pewno będzie dosyc trwały,a koszty jego części będą niższe od Hondy.Poza tym w Fusionie masz małego ale sprawnego i niewiele palącego diesla 1,4.
![Smile :smile:]()