[~11tyś zł] Pierwszy studencki samochód

25 Lis 2015, 19:32

Witam ;)
Głupio mi zaczynać przygodę na forum trochę jako pijawka, ale po przejrzeniu kilku portali z aukcjami jestem mocno skołowany :? Tak więc:

Poszukuję samochodu (jako że studentem raczej jestem z tych co im częściej do 1 brakuje niż zostaje), który na utrzymanie nie pochłania jakiś kosmicznych kwot (Wszelkiej maści BMW, Merole czy inne podobne 'premiumy' odpadają)

Próbuję zminimalizować ryzyko trafienia na jakiegoś truposzczaka któremu jedyne co zostało to doturlanie się na złom (więc myślę, że raczej sprowadzane TDI w hajlajnie eliminuje się samo)

Docelowo planuje w samochodzie posiadać gaz (do rodzinnej miejscowości mam ~200km, samochodem planuję trochę pojeździć, poza tym gaz jest zamontowany w Corsie którą aktualnie ma zaszczyt "dojeżdżać" mój tata, sprawował się dobrze, więc nie jestem uprzedzony)

Z racji tego, że w planach mam nie robić tych tras samotnie, myślałem nad jakimś kompaktem (chociaż ewentualnie jakimś mieszczuchem nie pogardzę, tylko prosiłbym o wzięcie pod uwagę, że ja raczej z tych większych niż mniejszych :D w pracy jeżdżę seicentem i nie czuje się w tym samochodzie zbyt komfortowo ;) )

Oczywiście, miło by było jakby ów pojazd miał jakąś moc potrafiącą go rozpędzić (myślę, że ok. 100km na kompakta to minimum, w miejskim jakieś 80 myślę że by mnie zadowoliło) - oczywiście samochód będzie zarejestrowany na mojego ojca, tak więc do pojemności 1.8 (ew 2.0) myślę, że można szukać

Samochodu poszukuję z szerzej okolic Krakowa (ew. wschód Radomia, w ostateczności świętokrzyskie - chyba że naprawdę dobra samochód i pewny wyjazd, wtedy oczywiście jest opcja dalszego wyjazdu po auto)

Na samochód mam do przeznaczenia ~11 tyś zł na wszystko (samochód+rejestracja+pakiet wstępny). jeżeli trafi się coś naprawdę atrakcyjnego możliwe jest delikatne naciągnięcie budżetu.

Samochody których poszukuję (konsultacja mile widziana)

Lacetti (sedan/hatchback, 1.6 1.8 B/B+G)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - niby ładnie wygąda z zewnątrz, ładne wyposażenie, czytałem, że te silniki dobrze znoszą gaz, ale nowa butla sugeruje raczej, że jest to instalacja fabryczna - 140tkm (plus to co dokręcił handlarz) to nie za dużo jak na ten silnik?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - też całkiem fajna wersja, no ale import (raczej miałbym się na baczności). Tylko moje wrażenie, czy tylny zderzak jest w innym odcieniu?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - niby wyglada ok (chociaż przedni zderzak wygląda jak z jakiejś wersji sportowej, pomimo normalnych progów; swoją drogą, zastanawiam się czyim pomysłem było drewnopodobna okleina w budżetowym kompakcie.... )

Megane II 1.6 (Tutaj bardzo mocny znak zapytania, mimo wszystko opinia o awaryjności skądś się wziąć musiała - no ale wygląd ponad przeciętny ;) )

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tylko 1.4 a szkoda, chociaż jak na pojemność kucy parę pod maską jest. Pytanie jak z gazem?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - niby krajowa, niestety stoi u handlarza (czyli w sumie na zero wychodzi - może jakaś z rozliczenia, czy coś) Wyposażenie jakieś nie bogate, a z tego co wygooglowalem to raczej plus samochodu

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wygląda całkiem spoko, chociaż nie wiem czy nie za tanio jak na to wyposażenie

Co poza tym? Może jakaś Astra II, Corsa C (sentyment ;) ) , coś z VAGa w ostateczności .

Z góry dziękuję za pomoc, po cichu liczę na jakieś pozycje które przeoczyłem ;)

Pozdrawiam!
Kipus94
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 11 1994
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

25 Lis 2015, 19:57

Co powiesz na:
Rover
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Honda Civic VI / VII
[link do oferty na Allegro wygasł]
Toyota Corolla E11 1.6

Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

25 Lis 2015, 20:29

Rover niestety odpada - siostra miała wcześniejszą generację (416i - ta co na angielskim civicu bazowała) i dobrych wspomnień z tym samochodem nie mam, zbyt często odmawiał posłuszeństwa

Civic mocno obojętnie - wyglądem jakoś mnie nie powala, w temacie bardziej też się na razie nie zgłębiałem. Zastanawiam się tylko czy budżet nie jest trochę za mały.

O bezawaryjności Corolli słyszałem dużo, no ale za parę miesięcy to będzie już 17 letni samochód - trochę za dużo moim zdaniem, żeby nim jakiś czas pojeździć
Kipus94
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 11 1994
Przebieg/rok: 10tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Mercedes-Benz Arocs, warianty modelowe, silniki, budowa
    Mercedes-Benz zostawia konkurentów z tyłu, konsekwentnie odświeżając swoją paletę produktową i rozszerzając ofertę silników zgodnych z normą Euro VI. Pod koniec stycznia uczestniczyliśmy w premierze Arocsa – ...