Pierwszy, tani samochód dla dziewczyny

20 Maj 2010, 12:09

Witam

Bardzo prosiłabym o radę, który samochód wybrać. Niestety mam bardzo ograniczone fundusze (6-6,5 tys.). Zależy mi na aucie, którym pojeżdżę 2 lata, pierwszy samochód więc bez większych wymagań.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

Zależy mi na którymś z poniższych:

Które kompletnie odpadają, a o których mogę myśleć ?

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie rady.

Pozdrawiam
placebo
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto

20 Maj 2010, 12:51

Honda z ostatniego ogłoszenia (chociaż trzeba ją sprawdzić czy nie była bita poważnie) i Polówki są godne uwagi, są dosyć trwałe i nie zamulają (chociaż do Polo lepszy jest 75 konny silnik niż ten 60 - spalanie podobne a przyśpieszenie trochę lepsze), Opla Calibrę sobie daruj - przynajmniej tego z ogłoszenia. Warte uwagi są też Mazda 323 o ile nie ma kłopotów rdzą (największa bolączka starszych Mazd, ogólnie to trwałę samochody) i Astra ale najlepiej z benzyniakiem 1.4 albo dieslem od Isuzu (1.7 o konkretnym oznaczeniu, spytaj się kogoś kto ma Astrę na forum to ci powie dokładniej)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

20 Maj 2010, 14:58

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Calibrę odpuszczam.

Mam na oku jeszcze poniższe Hondy:

I dwie Astry:

Czy któryś z tych samochodów jest warty kupna bez większego niebezpieczeństwa (nie chciałabym, żeby auto po miesiącu się rozleciało) ?

Pozdrawiam
placebo
Nowicjusz

20 Maj 2010, 15:16

Ta Astra z pierwszego ogłoszenia miała jakąś przygodę przodem - zobacz na zdjęcie od frontu i porównaj szpary nad reflektorami oraz kolor kierunkowskazów. Pytanie czy zahaczył o hydrant, czy też poszedł z kimś na czołowe. A pierwszy Civic ciekawe czemu był cały lakierowany ("boki tył, przód"), ogólnie można by rzecz że po wypadku, gdyby nie to że profesjonalne lakierowanie+zakup farby dla całej tej Hondy by kosztowało praktycznie tyle ile sam samochód. Dziwne. A ta druga ma wycięte światła przeciwmgłowe - trzeba się dowiedzieć czemu. Ogólnie popytałbym się o te 2 Hondy, tylko czujnie, oraz o Astrę z drugiego ogłoszenia (chociaż 60KM w gazie demonem prędkości nie będzie)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

20 Maj 2010, 15:47

Odpuść jeszcze Vectrę oraz Audi 80 - za duże dla dziewczyny, jako pierwsze samochody. Wybierałbym pomiędzy 323F/C/P 1,5 oraz Vw Polo. Hondy z tych roczników, o ile dobrze pamiętam, produkowane są już w Anglii i nie słyną z japońskiej niezawodności.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

20 Maj 2010, 16:56

Ja bym brał Polo,moja kobieta takim śmiga (3drzwiowe) nie narzeka no i co najważniejsze co może wydawać sie dziwne ale ma dużo miejsca w środku.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Systemowe rozwiązania przyszłości Webasto
    Niemiecka firma Webasto, znana Polakom przede wszystkim z produkcji urządzeń ogrzewania postojowego, montowanych w samochodach osobowych i ciężarówkach, działa również w wielu innych dziedzinach motoryzacji. ...
    Opel Cascada - efektowny kabriolet na każdą pogodę
    Nowy Opel Cascada to elegancki, czteromiejscowy kabriolet o wydłużonej sylwetce z wysokiej jakości miękkim dachem. Jako jeden z czołowych modeli Opla Cascada wyróżnia się nie tylko gabarytami (długość: prawie 4,7 m), ...

21 Maj 2010, 11:39

Wyeliminowałam kilka pomysłów, zostawiłam:

Polo

Mazda

Astra

Coś sensownego jest czy szukać dalej ?
placebo
Nowicjusz

21 Maj 2010, 12:37

Witam ja bym wybrał Mazdę MX-3. Zgrabne auto, co prawna trochę mało miejsca w środku ale przecież nie szukasz kombi ;) Zazwyczaj dosyć bogate wyposażenie. Co do silników to polecam te co podałaś czyli 1,6 dobrze znoszą duże przebiegi więc nie bój się większych przebiegów i jeśli bierze olej to mało, czego nie można powiedzieć o 1,8 V6 potrafi wziąć trochę oleju ale ma lepsze osiągi ;p Zawieszenie w mx3 jest na prawdę dobre :) Jeszcze ważny argument na stronę mx3 to taki że wiele podzespołów dzieli z modelem 323 więc w eksploatacji nie wychodzi drogo :) Którą bym wybrał z tych 2 co zostały podane ? nie wiem trzeba jechać obejrzeć :)

pozdrawiam
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław