Pierwszy, własny samochód do 4000zł.

21 Sie 2015, 19:14

Cześć.
W tym roku ukończyłem technikum i poszedłem do pracy. Udało mi się nazbierać 4000zł i to jest kwota, którą mogę wydać na zakup samochodu.
Do tej pory jeździłem samochodem rodziców (Reanult Scenic II), ale wiadomo jak to jest z nieswoim samochodem, nie zawsze jest do dyspozycji, trzeba się prosić, itp. Przyszła więc pora, by kupić własne auto.
Tak jak wyżej napisałem, do wydania mam 4000zł. Proszę nie proponować, bym odłożył trochę więcej pieniędzy, bo nie ma takiej możliwości. Potrzebuję samochodu na już i mam również inne istotne wydatki.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w tych pieniądzach nie mogę spodziewać się nie wiadomo czego, dlatego też moje wymagania nie są wygórowane:
- potrzebuję samochodu przede wszystkim ekonomicznego (dlatego w grę wchodzi LPG lub diesel),
- osiągi to rzecz drugorzędna, ale żeby można było bez problemu wyprzedzić skuter czy tam jakiś traktor,
- żeby był możliwie bezawaryjny,
- wnętrze w miarę zadbane (żeby nie było brudno),
- karoseria nie musi być w super stanie, ale żeby było jak najmniej rdzy,
- co do wyposażenia, to marzy mi się wspomaganie kierownicy,
- podobają mi się duże samochody, dlatego najlepiej gdyby był to jakiś sedan, choć oczywiście jestem otwarty na wszystkie propozycje.
To w sumie tyle. Mieszkam na wsi, w mieście jestem raczej dosyć rzadko. Samochodem będę robił tygodniowo średnio 200km, czasami więcej, czasami mniej. Nie liczę na jakiś super komfort, potrzebuję samochodu przede wszystkim do w miarę ekonomicznej jazdy w każdą pogodę. Pomożecie?

Bardzo podoba mi się Mercedes W124 (2.5 Diesel bez turbiny), czy jest możliwe za takie pieniądze kupić ten samochód w przyzwoitym stanie?

Mieszkam na Śląsku, więc szukam samochodu ze Śląska, choć w grę w chodzi również Opolskie czy Małopolskie. Żeby było tak do 100km od 47-430 :)

Z góry dziękuję za propozycje.
adam10072
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 06 2014
Auto: Nie mam

21 Sie 2015, 19:37

adam10072 napisał(a):Bardzo podoba mi się Mercedes W124 (2.5 Diesel bez turbiny), czy jest możliwe za takie pieniądze kupić ten samochód w przyzwoitym stanie?
Chciałbyś :mrgreen:
Generalnie przy takim budżecie liczy się stan konkretnego egzemplarza, nie marka i model, ale o takiego Mietka będzie ciężko :ok:
Znalezione na szybko
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] podejrzanie tanio
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Sie 2015, 19:52

Czyli nie ma szans, by kupić tego Mercedesa? Nie ukrywam, że głównie za nimi się rozglądałem. Znalazłem m.in. coś takiego [link do oferty na Olx wygasł]

Lanosa nie chcę, bo mi się nie podoba. Z tych, które wysłałeś, to Audi najbardziej mi pasuje. BMW chyba zbyt tanio, zresztą z moim budżetem chyba nie warto pakować się w te samochody.
A Focus MK I? Dałoby radę?
adam10072
Nowicjusz

21 Sie 2015, 20:06

adam10072 napisał(a):A Focus MK I? Dałoby radę?
Nie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

21 Sie 2015, 20:20

A może Fiat Punto 2? W tej cenie może udałoby się znaleźć w przyzwoitym stanie.
Kgut
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: Citroen Xsara

21 Sie 2015, 20:27

W tym budżecie nie ma co wybrzydzać typu nie chcę nie lubię nie podoba mi się, zwłaszcza jeśli jest się laikiem :yes: u mnie sytuacja jest podobna, tylko ja tam powiedzmy jakoś się znam :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jazda po mokrej nawierzchni - poślizg pod kontrolą
    Jazda po mokrej nawierzchni wymaga od kierowców więcej ostrożności i umiejętności. Jednym z największych niebezpieczeństw w takich okolicznościach jest akwaplanacja, czyli poślizg wodny. Co sprzyja akwaplanacji? Zły ...

21 Sie 2015, 20:29

Punto można znaleźć ale zazwyczaj progi będą w agonii.. Taki bubel Punciaka. :/
A może W202? Za 5k i negocjować cenę?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Sie 2015, 20:32

W tym budżecie nie ma co wybrzydzać typu nie chcę nie lubię nie podoba mi się, zwłaszcza jeśli jest się laikiem :yes: u mnie sytuacja jest podobna, tylko ja tam powiedzmy jakoś się znam :naughty:

Ale Lanos naprawdę mi się nie podoba. Skoro posiadasz taką wiedzę, to pewnie będziesz wiedział, czy w tej cenie da się kupić coś większego? Np. Vectra B, Peugeot 406, Mercedes w202? Sporo jest egzemplarzy do 4000.
adam10072
Nowicjusz

21 Sie 2015, 20:37

Kupisz, ale szału nie będzie. W Oplu omijaj 1.6 i 2.0 DTI
mike
Moderator
Awatar użytkownika

21 Sie 2015, 20:39

Vectra od 4k
Pug tak samo
Ogólnie celuj w w202 po negocjacjach, może jakieś e36 z 1.8 po negocjacjach. Xantia, Mondeo Mk1 (tu za 3-4k będzie igiełka) bo Mk2 startuje od 4. Vectra A na jakimś full wypasie z fajnym silnikiem. Laga I, Audi 80, Nubira.
A ja bardzo Ci proponuję Carine :ok:
Ja bym nie pakował się w auta które startują od 4k wzwyż bo raz że i tak pewnie będą do choćby drobnych poprawek w i tak musisz mieć kase na pakiet startowy - rozrząd, opony itd..
Koniu
Forumowicz VIP

21 Sie 2015, 20:46

e36 mi się podoba, ale wszyscy wokół odradzają mi BMW, bo nie styknie mi na utrzymanie, ale jak oglądam, to można znaleźć coś ciekawego w tej cenie. Na co zwracać uwagę?
Z tych, które wymieniłeś, najbardziej odpowiadałaby mi Laguna, kumpel miał w LPG i nie narzekał dopóki nie padło sprzęgło, ale ogólnie auto fajne i dosyć ciche w środku.
adam10072
Nowicjusz

21 Sie 2015, 20:48

To jż zwykła trójka, popularna bardzo i tania. Części nie są kosmicznie drogie a i zamienników sporo. Droższy będzie serwis Merca :wink: Gorzej znaleźć godny uwagi egzemplarz :wink: No i progi tam też często leciały.. :/
Koniu
Forumowicz VIP

21 Sie 2015, 20:58

Rozumiem, że w grę wchodzą benzyniaki z LPG? Jeśli tak, to jaki silnik jest najbardziej sprawdzony? I mam też pytanie co do napędu na tył. Mieszkam przy dosyć stromej ulicy, jest asfalt, ale w zimę droga jest oblodzona i zaśnieżona, czasem auta z napędem na przód mają problem wyjechać. Czy w przypadku samochodu z tylnym napędem będzie jeszcze gorzej?
adam10072
Nowicjusz

21 Sie 2015, 21:08

poszukaj sobie e36 jakies 316 compacta :ok:
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1994

21 Sie 2015, 21:12

Powinno być lepiej :wink:
Ja bym zainwestował w zwykłe 1.8 w sedanie chyba że Ci się podoba kompakt to Twój wybór :)
Koniu
Forumowicz VIP