Pierwszy własny samochód, do wydania ~16 tyś zł. Lista.

12 Paź 2012, 17:51

Skręcone i wyeksploatowane bo sprowadzone!!! spójrz na ceny w Niemczech, Francji, Włoszech itp. itd są zazwyczaj o 20-30% wyższe niż ceny analogicznych egzemplarzy sprowadzonych do Polski mimo, że w cenie mają już opłaty i marżę handlarza.
Zastanów się dlaczego i raczej odrzuć myśl o Niemcach altruistach który woli sprzedać dużo taniej Polakowi niż Niemcowi za szkody wojenne.
Dlatego właśnie jesteśmy śmietnikiem Europy bo ludzie wolą wyeksploatowane bądź porozbijane śmiecie z zachodu miast aut z Polskich salonów.
Jak Elantra jest genialna a któryś z samochodów z tej listy jeździ równie fajnie jak BMW to chyba nie mamy o czym rozmawiać albo raczej porozmawiajmy jak będziesz miał okazję poprowadzić BMW i parę aut z tej listy.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Paź 2012, 18:52

A jeździłeś Lancią Thesis? :-)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

12 Paź 2012, 19:01

Thesisem akurat nie ale Lybrą, S60, 9-3 II, Avensisem i 406 tak.
Inna sprawa, że trudno brać Thesisa pod uwagę w tym budżecie no i polecam na Lanciaklub popytać o ceny części do niego np. amortyzator 1,5tys. zł czy ciągłe usterki elektryki.
To nie są auta które mogą konkurować z BMW.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 12 Paź 2012, 19:07, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

12 Paź 2012, 19:05

5 tys. zł amortyzator? A to ciekawa historia.
I pewnie S60 też nie może konkurować z E46?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Paź 2012, 19:12

" 6 tys. za amortyzatory, 700zł za stronę za zaciski ręcznego itp. itd"
1500zł za sztukę, teraz widać?
Znajomy redaktor po sprzedaniu Lybry chciał kupić Thesisa ale całe szczęście zgłębił temat.
A według Ciebie S60 prowadzi się równie dobrze? ma może i nawet lepsze wnętrze i też jest ciasne jak na premium przystało ale już sam układ jezdny no, że tak powiem w starym amerykańskim stylu, inna sprawa, że trudno Volvo uznać za markę równorzędną to raczej poziom Audi, Alfy, Saaba no i skoro też jeździłeś S60 to pewnie utkwiło Ci to jak mało zwrotny jest to samochód- tragicznie wręćz jeśli chcemy jeździć po mieście.
Jasiek90
Stały forumowicz

12 Paź 2012, 19:52

Jednego nie rozumiem, Ty w tym momencie sugerujesz, że BMW jest marką nieporównywalną z Saabem bądź Volvo bo jest gorsza, czy lepsza? A dres bije na głowę garnitur od Gucciego?
Bierz pod uwagę fakt, że odczucia z jazdy są takie a nie inne, bo BMW ma napęd na tylną oś, zaś Volvo czy Saab - na przednią. Oczywiste, że na pozór BMW się lepiej jeździ, ale też ma to swoje wady. Nie bez powodu Saabem na zachodzie jeżdżą mecenasi bądź lekarze, a BMW, no cóż, stoi pomiędzy Ursusami.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Paź 2012, 20:11

Ty to dopiero lecisz po stereotypach.
To spójrz teraz na to o ile tańsze są nowe Volva i do niedawna Saaby od BMW.
Przykładowo ojciec kolegi za nowego 9-3 ze 150konnym dieslem zapłacił w 2008 roku 90tys. zł gdzie BMW 320D kosztuje po rabatach ~140tys. zł.
Z kolei za cenę tego BMW z podstawowym dieslem inny znajomy kupił w tym roku V60 z 240 konnym benzyniakiem i bogatym wyposażeniem.
Widać tę politykę rabatową w potężnej utracie wartości od ceny katalogowej aut tych marek.
Volvo i Saab już choćby z racji cen na poziomie analogicznych Toyot czy VW nie mogą być uznawane za pełnoprawnych konkurentów BMW.
Jasiek90
Stały forumowicz

12 Paź 2012, 21:30

Jasiek90 napisał(a):Skręcone i wyeksploatowane bo sprowadzone!!! spójrz na ceny w Niemczech, Francji, Włoszech itp. itd są zazwyczaj o 20-30% wyższe niż ceny analogicznych egzemplarzy sprowadzonych do Polski mimo, że w cenie mają już opłaty i marżę handlarza.
Zastanów się dlaczego i raczej odrzuć myśl o Niemcach altruistach który woli sprzedać dużo taniej Polakowi niż Niemcowi za szkody wojenne.
Dlatego właśnie jesteśmy śmietnikiem Europy bo ludzie wolą wyeksploatowane bądź porozbijane śmiecie z zachodu miast aut z Polskich salonów.
Jak Elantra jest genialna a któryś z samochodów z tej listy jeździ równie fajnie jak BMW to chyba nie mamy o czym rozmawiać albo raczej porozmawiajmy jak będziesz miał okazję poprowadzić BMW i parę aut z tej listy.

Jasiek popieram to co napisałeś ale z tym kolegą (Kasztan93) nie ma co polemizować bo ma swoje prostolinijne myślenie które z logiką w parze nie idzie... Co do tego, że ludzie wolą kupować auta sprowadzone to tutaj dużą role odgrywają ceny tych szrotów, niejednokrotnie są o wiele tańsze od tych z polskiego salonu no i przekonanie, że "w DE są lepsze drogi to zawieszenie, nie będzie takie zniszczone" co z tego, że przebieg będzie 3 razy większy ale skręcony... faktem jest też to, że w PL jest mało salonowych aut gdyż coraz mniej ludzi kupuje nowe auta i tyle, co najwyżej możemy kupić salonowego fiata cinquecento z którym BMW e46 oczywiście nie ma szans... Tak jak pisałem polecam BMW e46 bo warto, stereotypy radzę odstawić na bok bo to przydomek biednych marzycieli. Osobiście uważam, że wcześniej wspomniane marki nie mogą się równać z BMW ( ze wszystkimi wymienionymi miałem styczność) a na koniec jeszcze raz napisze:
Nie kupujcie sprowadzanych aut bo to powypadkowe wraki niebezpieczne dla Was i innych uczestników ruchu. Chcesz auto z Niemiec to sprowadź je osobiście będziesz wiedział na czym stoisz, tylko licz się z większymi kosztami i wyższymi cenami zakupu! Przepraszam za czcionkę i kolor ale może w ten sposób to do niektórych trafi :bored: Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez spandau, 12 Paź 2012, 21:50, edytowano w sumie 1 raz
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

12 Paź 2012, 21:36

Chodziło mi dokładnie o to samo co Tobie więc nie rozumiem dlaczego mój wywód jest nielogiczny i prostacki za to Twój ok :roll:
Pokazałem, że auto o normalnym przebiegu i przy domniemanej bezwypadkowości jest w Niemczech znacznie droższe niż sprowadzone z Niemiec w Polsce.
Prościej wytłumaczyć już się nie da.
A jeszcze bardziej absurdalne jest posądzanie mnie o to, że uważam e46 za auto gorsze niż CC, zsczyt absurdu biorąc pod uwagę, że od paru postów go bronię bo jest porównywana z takimi "genialnymi" samochodami jak Elantra :roll:
I następnym razem wykorzystaj taką umiejętność jak czytanie ze zrozumieniem zanim zaczniesz obrażać ludzi.
Jasiek90
Stały forumowicz

12 Paź 2012, 21:45

Kolego broń Boże to nie tyczyło się do Ciebie! popieram w 100% to co napisałeś tylko trochę rozwinąłem temat. a CC to mi chodziło o tego kolesia Kasztan. Jak najbardziej jestem za Tobą :) Sorki, nie chciałe żebyś tak to odebrał.

PS. właśnie zobaczyłem swoją wiadomość i faktycznie mogłeś to tak odebrać. To że napisałem "z tym kolegą nie ma co rozmawiać" to chodziło mi o tego Kasztana i pisałem to do Ciebie żebyś się z nim w polemikę nie wdawał bo nie ma sensu. Mam nadzieje, że rozumiesz. Jeszcze raz sorki mój błąd, zmęczony jestem trochę po całym dniu i nie sprawdziłem tego... ;/

edit.
edytowałem wcześniejszą wypowiedź, żeby było poprawnie.
spandau
Początkujący

12 Paź 2012, 22:49

Świadectwo daje się samo przez siebie. Przecież od razu trzeba obrazić, zarzucić nielogiczne myślenie i uważać się za najmądrzejszego.
Dobrze, wasze BMW najlepsze na Świecie, żadne inne marki nie mają się do boskiego Bayerische. przepraszam o wielmożni znawcy, posmakowaliście raz tył napędu w BMW i drugi w Polonezie jak kury na targ wieźliście i wielce super się prowadzi.
Nikogo nie miałem ochoty obrażać, ale teraz to już mnie tak wpieniliście, że matko bosko częstochowsko-ostrobramsko :x

@freezoneq dobrze się zastanów nad kupnem tego samochodu, mam nadzieję, że nie wypierze Ci tak mózgu owa boska marka. Pozdrawiam i powodzenia! :ok:
kasztan93
Początkujący

Prawo jazdy: 02 03 2012
Auto: Fiat Cinquecento
Silnik: 704ccm
Rok produkcji: 1995

12 Paź 2012, 22:55

Ale fakty są takie, że ludzie którzy mieli pieniądze woleli BMW zamiast Lancii czy Saabów i temu nie zaprzeczysz, wystarczy porównać słupki sprzedaży i sytuację w jakiej te firmy się znajdują.
Saab 9-3 moim zdaniem w ogóle nie broni się jako konkurent C-klasy, IS'a czy 3er poczynając od poskrzypującej deski rozdzielczej a właściwościach jezdnych na poziomie Vectry kończąc.
Ja za kierownicą auta z tylnym napędem zrobiłem już ponad 70tys. km daleko więc muszę mieć na ten targ skoro równik praktycznie dwukrotnie przejeżdżam.
Do autora tematu, zastanów się czy brać pod uwagę argumenty kogoś dla kogo każda próba polemiki oznacza automatycznie, że jego oponent jest fanatykiem a marna Elantra jest samochodem porównywalnym z 3er.
Notabene to już nie pierwszy raz, teraz zostałem zaślepionym fanatykiem BMW a wcześniej Renault mimo, że auta żadnego z tej marki nie posiadam, taka linia obrony.
Jasiek90
Stały forumowicz

12 Paź 2012, 23:14

Widzisz Jasiek, miałem racje :)
spandau
Początkujący

13 Paź 2012, 00:01

A co do sprzedaży BMW to jakoś mina Ci pewnie zrzedła kiedy zobaczyłeś jak wysoko plasuje się Volvo w ostatnich latach. O jej, ale jak to? Przecież Volvo nie może się równać z "klasą BMW"? Jak to się stało? Ciekawostka.
Co do tego porównania cenowego to ja trochę Cię nie rozumiem? Przecież jeśli można zapłacić mniej za coś równie dobrego jak to droższe to w czym ból?
Sytuacyjnie Saab faktycznie ma problemy teraz, ale Lancia się ma bardzo dobrze.
Apropos fanatyka to po prostu się tak zachowujesz.
Czemu po prostu nie możesz chociaż raz się zgodzić? Rozumiem jakby człowiek totalne g...o proponował, a to są samochody wygodne i sprawdzone.
Nie będę się wypowiadał tego jak ktoś wyżej przytoczył czym jeżdżę, bo to było po prostu żałosne Panie z Berlina.
A teraz proponuje wrócić do tematu doradzania, a nie przemądrzania się już.
kasztan93
Początkujący

Prawo jazdy: 02 03 2012
Auto: Fiat Cinquecento
Silnik: 704ccm
Rok produkcji: 1995

13 Paź 2012, 02:09

Kasztan93 weź już się ogarnij i skończ waść. Porównaj sobie choćby budowę jaka rózni BMW od aut, które śmiesz do niego porównywać i odpowiedz sobie na pewne podstaowowe pytania, bo inaczej to nie ma w ogóle sensu podejmować z Tobą dyskusji na forum publicznym.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW