Pierwszy własny samochód, do wydania ~16 tyś zł. Lista.

13 Paź 2012, 09:22

To wiadome, że teraz BMW bije na łeb Volvo czy Saaba, bo kiedy BMW to nadal BMW, to teraz Volvo to Ford, a Saab to Opel, a uogólniając, to wszystko jedno i to samo. BMW nadal trzyma się swojej stylistyki, a Volvo powoli musi od niej odchodzić, żeby zyskać sympatię hipotetycznych nabywców. Nie cieszy mnie to, bo marki, które dawniej miały duszę, teraz są z niej obd zierane. Nie oszukujmy się, BMW sporo straciło, przynajmniej na terenach Polski przez to, do jakiej klienteli trafiało. Może i trzymam się stereotypów - ale każdy się ich w jakimś stopniu trzyma. "Jeżdżę BMW" może powiedzieć zarówno mecenas sztuki, jaki i łepek na zabawie w remizie. To odstraszałoby mnie od tej marki - gdyby było mnie na nią stać, oczywiście, mowa o najnowszych modelach.
Poza tym jeśli porównujecie walory jezdne aut, to bezcelowe, bo jedno napędza tylna ośka, a pozostałe - przednia. Wiadomo, że tylna daje większe pole do popisu, przyjemniej się jeździ itd. Ale też byle kierowca nie powinien się do tego zabierać, bo czasami wszystkie wspomagania nie wystarczą.
A co do sprowadzania aut - jeśli sprowadzamy od osoby prywatnej, pierwszego właściciela, załóżmy z Niemiec - oczywiście, możemy mówić o prawdziwym szczęściu, bo auto teoretycznie będzie zadbane i niezajeżdżone. Ale weźmy pod uwagę - trzeba znać język, siedzieć na serwisach aukcyjnych, dogadać się poprzednio z właścicielem, że się przyjedzie z naszego świetnego kraju. To już dla niektórych stanowi problem. Poza tym, cena też nie będzie okazyjna - każdy chce zarobić w dobie kryzysu.
Dlatego jestem za kupowaniem aut z polskiego salonu. Moja Vectra jest "polska", jestem trzecim właścicielem, jest porysowana, ma kilka wgnieceń, ale jeździ, tnie do przodu, że aż miło. Dałem za nią prawie 9 tys. zł, gdybym miał ją za tyle ponownie wystawić - nie znalazłbym kupca, bo każdy woli "świeżo sprowadzoną Vectrę B od doktora z Nemiec, 100 tys. przebiegu, silnik od Ferrari".
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

13 Paź 2012, 10:49

Killaz zgadzam się, mnie też nie ciągnie do BMW właśnie ze względu na wizerunek i na to, że nie stać mnie na świeży egzemplarz ale to nie ujmuje temu, że nadal pod względem technologii BMW należy do czołówki i powiedzmy o ile Volvo może powalczyć z ich tańszymi modelami bo są nawet lepiej wykonane i bardziej komfortowe tak Lancia, Peugeot, Toyota nie a stary model Hyundaia już w ogóle.
Ja mam takie zboczenie, że patrzę na auta głównie od strony technicznej a prawda jest taka, że według pomiarów z dowolnego kraju układy jezdne BMW w próbach sprawnościowych i torowych wypadają świetnie a ich silniki charakteryzują się wydajnością która dla wyżej wymienionych producentów stanie się standardem za parę lat bo skrzynia świetnie dogaduje się z silnikiem.
Kasztan po prostu nigdy nie jechał BMW i próbuje swoim chamstwem ten fakt zatuszować a już posądzanie mnie o fanatyzm w momencie gdy po prostu nie zgodziłem się z jego tezą o tym, że po 4 latach francuzy niezależnie od przebiegu i wypadkowości się psują na potęgę i uzasadniłem z punktu widzenia studiów technicznych i na przykładzie aut z bliskiej rodziny z podanymi dokładnymi danych i wymian.
Zgadzam się też, że lepiej kupić "gorszy" samochód z Polskiego salonu ze znaną przeszłością niż sprowadzoną igłę.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Paź 2012, 13:22

kasztan93 napisał(a):Nie będę się wypowiadał tego jak ktoś wyżej przytoczył czym jeżdżę, bo to było po prostu żałosne Panie z Berlina.

To nie jest żałosne, to jest fakt... Jak ktoś wyżej napisał, nie jeździłeś BMW i na siłę próbujesz tą markę zrównać do poziomu aut które przedstawiłeś. Nikt nie pisze, że Twoje propozycje są złe, masz prawo do własnej opinii ale każdy głównie odnosi się do tego z jakim uporem bez żadnych konkretnych argumentów i wiedzy chcesz porównywać te modele do BMW. Ty skrytykowałeś moją opinie na temat aut sprowadzanych to licz się, że ktoś może Ciebie skrytykować.

Co do stereotypów to faktycznie BMW ma problemy, żeby się tego pozbyć ale walczy z tym. Swego czasu była taka akcja w Warszawie, że właściciele dużych firm i przedsiębiorstw, ludzie z nienagannym wizerunkiem publicznym dostawali propozycje kupienia nowego BMW za na prawdę śmieszne pieniądze aby swoją osobą zmieniać wizerunek tej marki.

Trzymanie się stereotypów jest głównie domeną ludzi biednych i zakompleksionych. Ciekawe jest to, że w Niemczech BMW nie ma takiego problemu.
Killaz odnośnie Twojej vectry, to jest właśnie to co napisałem, sprowadzone szroty z zagranicy zaniżają cenę aut krajowych przez co ludzie niechętnie pozbywają się takich aut. Miałeś duże szczęście, że kupiłeś takie auto ale nie da się ukryć że krajowe auto też może być wrakiem składanym z trzech innych aut. Argumentem przemawiającym za sprowadzeniem auta samemu z zagranicy jest jeszcze fakt, że w DE ludzi stać na więcej i jeżeli auto się zepsuje to muszą jechać to serwisu bo nie ma tam "Romków z garażu" którzy za flaszkę wódki "naprawią" auto za pomocą taśmy i słoika z musztardą... Sprowadzenie samemu auta z DE nie jest takim ogromnym problemem jak mogłoby się wydawać. Nawet jeżeli nie zna się Niemieckiego, na pewno w swoim otoczeniu znajdziemy kogoś kto ten język zna i nam chętnie pomorze. Mało tego są ludzie (zainteresowanym mogę podać link do artykułu) którzy oferują swoją pomoc w znalezieniu takiego auta i wtedy jedzie się już tylko po to jedno wcześniej sprawdzone auto za niewielką ( w porównaniu do korzyści) opłatą dla pomocnika.
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

13 Paź 2012, 19:57

http://www.rankingthebrands.com/The-Bra ... 0&year=407

Polecam zaznajomić się z tym bije na łeb.
Poza tym Volvo jest wykupione przez prężnego chińskiego producenta samochodów, nie przez Forda. A firma Saab, która była w grupie GM obecnie nie istnieje, poza punktami serwisowymi.
No odchodne - kasztan jeździł wieloma samochodami, mimo terminu uzyskania prawa jazdy, BMW 3 co prawda e36 włącznie.
Papatusie :*
kasztan93
Początkujący

Prawo jazdy: 02 03 2012
Auto: Fiat Cinquecento
Silnik: 704ccm
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1995

14 Paź 2012, 00:46

O boże, dopiero teraz spojrzałem na Twoje rubryczki "prawo jazdy, auto", no i ten 93' rocznik. Jak dla mnie wystarczy, bo umarłem w butach w tym momencie. E36 to chyba na tylnym foteliku jeździłeś. Ten link co wkleiłeś to faktycznie wyrocznia. :lol:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

14 Paź 2012, 03:00

Kasztan93 na Moderatora! Dobry jest? czy najlepszy :D hahaha
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 L i TL
    Renault 5 weszło do sprzedaży w 1972 roku. Wprowadzono na rynek jednocześnie dwie wersje: "L" z silnikiem o pojemności 782 cm3, a następnie 845 cm3 oraz wersję "TL" napędzaną silnikiem 956 cm3, zapewniającym większą uniwersalność ...

10 Lis 2012, 00:55

Temat zszedł na nieco nieodpowiedni tor. Nie to miałem na celu tworząc go. Wszak jest to forum więc dyskusja jest wskazana a odzew w temacie cieszy. Na początek - przepraszam wszystkich udzielających się za nieobecność. Aktualnie przebywam w Niemczech i musiałem się zaklimatyzować. Auto sprowadzę sobie właśnie z niemiec, sam. Wydając coraz większe sumy pieniędzy zaczynam trzeźwo rozmyślać o samochodzie a BMW... odchodzi na drugi plan. Chodzi za mną S60, Peugeot 307, Jakieś A4 1.8T... znam już dobrze ten samochód. Może Accord... Galant? A może Focus (II), ale tutaj moje skromne 4,5 tyś € to nieco mało. Więc nadal szukam auta. Priorytet to cisza i komfort, ale znowu żaden tam wóz drabiniasty...

Więc czego chciałbym... W miarę mocnego silnika, nie jakiś tam potwór ale tak od 125km w górę, i pojemnosc do 2.0, żeby uniknąć wysokiej akcyzy, aczkolwiek jeżeli auto byłoby za znośne pieniądze to przebolałbym akcyzę.. W s60 super byłby 2.0T, słyszałem o nim sporo dobrego. W Accordzie VI nie wiem... może 1.8 lub 2.0 Vtec ? Znowu zaczynam się rozpisywać, o silniku już było więc teraz komfort - cenię ciszę, to już wiecie. Pakowność i miejsce w środku - odpowiada mi klasa premium, nie można mieć wszystkiego w pierwszym własnym aucie, prawda? Ale chciałbym jak najwięcej dobrego, silnika pozwalającego bezpiecznie wyprzedzać, hamulców, które hamują... itp itd ; )

Moje aktualne typy, o których nie wiem praktyczie nic i byłbym rad subiektywnej opinii kogoś, kto ów typem jeździł (poziom hałasu, dynamika, awaryjność ) :

- Volvo S60 (2.0T)
- Peugeot 307 (2.0)- tutaj martwi mnie jakość materiałów użtych do wykończenia, słusznie?
- Mitsubishi Galant (2.5 V6)
- Honda Accord VI (1.8? 2.0)
- Ford Focus II

I... mam straszny mętlik w głowie, na prawdę marzyłem o BMW.
freezoneq
Nowicjusz

Auto: a4 b5 avant

10 Lis 2012, 14:29

To kup BMW, nie rozumiem w czym problem, ewentualnie nie pamiętam jakie były zastrzeżenia względem BMW. Zarówno E39 jak i E46 dostaniesz w tej cenie. Z Twojej listy wybrałbym Accorda 2.0 16V 147 KM, chociaż 1.8 też nie jest złe, ale 2.0 jest w moim odczuciu bardziej dynamiczne i silnik o wiele kulturalniej pracuje. No i oprócz hamujących hamulców ma koła które się toczą :)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

11 Lis 2012, 16:43

Przedewszystkim utrzymanie. BMW są bardzo wrażliwe na jakość i częstotliwość serwisowania. Oszczędzanie się mści - ale to dotyczy niemal każdego samochodu. A mnie z kolei zaczynają pochłaniać wydatki, coraz skuteczniej. Nie, nie mnie, mój portfel.
Accord... odpowiada mi, tylko ten hałas w środku. Przez to ów autko wiele traci w moich oczach. No i szkoda, że jednak koła się w nim nie... kręcą :D
freezoneq
Nowicjusz

Auto: a4 b5 avant

11 Lis 2012, 18:27

kasztan93 napisał(a):Poza tym Volvo jest wykupione przez prężnego chińskiego producenta samochodów, nie przez Forda

Co to ma wspolnego z tematem? Chyba nie jest tu mowa o volvo z salonu tylko uzywanym, a gdybys mial prawo jazdy troche wczesniej to bys wiedzial ze przed chinczykami, udzialy volvo mial ford.
MaroLBN
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001