Pierwszy własny samochód

11 Paź 2008, 10:40

witam wszystkich forumowiczów.prawojazdy posiadam od niedawna.aczkolwiek samochodami jezdze od dawna.chce kupic wkoncu cos wlasnego w granicach 5 tys.Chce zeby auto było dosc dynamiczne ale rozniez spalanie w granicach ludzkiej wyobraźni xD.Uwielbiam BMW myslalem nad e30.lubia sobie troche wypić ale da sie nimi również jezdzic w miare oszczednie silnik 2.0.

co powiecie rozniew na:
mazde mx3 (kosztuje ponad 5 tys. ale kase daloby sie jakos zalatwic)
polo z silnikiem G40 (trudno dostepne ale chyba warto szukac)
BMW e34 520 (czy da sie nim jezdzic w miare ekonomicznie???)
Civic V gen. ( 1.5 90 KM)
Nissan 100NX
peugeot 306 2.0 150 KM lub 1.6 90KM
BMW e36 (ale do tej kwoty raczej odpada,bo mam zamiar tym autem jezdzic a nie byc cholowanym)

a może znacie jakies fajne autka z lekką budą a dynamicznym silnikiem,nieraz zdarzaja sie takie rodzynki np. peugeot 205 1.9 benzyna

wypowiedzcie sie prosze na ten temat.jak z eksploatacja tych aut,koszty utrzymania,spalanie przy zwyklej jezdzie oraz przy oszczednej.Ceny czesci (lub zamienników) prosze o pomoc.
matttias
Nowicjusz

11 Paź 2008, 15:35

o e34 zapomnij - nie wiem jak dla mnie ekonomiczna jazda i dosyć dobre osiągi to civic 1.5, colt 1.6 - jak się pchasz w 2 litry to naprawdę nie licz na to że po mieście będziesz jeździł 10 litrów/100 km
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

11 Paź 2008, 20:21

Przy normalnej jeździe po mieście 520 e34 w 10 litrach spokojnie mozna sie zmieścić.
Ja osobiście polecam jednak E30 z silnikem 2l.
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

11 Paź 2008, 21:29

:? nie da rady...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Paź 2008, 09:03

Czytalem wiele opinii na temat spalania BMW w szczegolnosci e30.wiekszosc uzytkownikow tych aut pisze ze spalanie zalezy tak naprawde od stylu jazdy.jesli trafi sie dobrze utrzymany egzemplarz to naprawde spalanie przy w miare dynamicznej ale jednoczesnie ekonomicznej jezdzie moze pozytywnie zaskoczyc.problemem jest to ze wiele BMW jest strasznie zajechanych .

a moze ktos z was wie coś na temat polo z silnikiem G40 lub punto GT??
matttias
Nowicjusz

12 Paź 2008, 10:53

[link do autocentrum.pl wygasł]

to nie tylko moje zdanie że jeżdżąc wyłącznie w mieście jest fizyczną niemożliwością zejść do 10 litrów tym samochodem - no ale... jak ktoś uwierzy w takie rzeczy po prostu się rozczaruje - przecież pierwszy lepszy samochód z lat 90' z motorem 1.6 pali 10 w mieście... jeździłem niejednym BMW i po prostu wiem, żę to niemożliwe

z g40 daj sobie spokój - po pierwsze to konstrukcja z lat 70/80' za 5000 można spokojnie dostać coś z lat 90' - jak dobrze poszukasz to może właśnie civic lub colt 1.6 - naprawde polecam te autka - w miarę oszczędne i dynamiczne
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga - dziury na drodze!
    Powoli nadchodzi wiosna i w wielu miastach trwa naprawianie nawierzchni uszkodzonej m.in. pod wpływem zimowych temperatur oraz działania soli drogowej. Czym może skończyć się dla kierowcy wpadnięcie w dziurę i jak jeździć ...
    Jak przygotować samochód do wiosny?
    Dokładne umycie samochodu po zimie to nie tylko kwestia estetyki – można w ten sposób ochronić samochód przed postępowaniem korozji. Oprócz tego regularne mycie auta, zwłaszcza szyb, lusterek i ...

12 Paź 2008, 12:20

a co byscie powiedzieli na temat peugeota 306 1.6 90KM lub ewentualnie 2.0 150KM to juz chyba rakieta ale jak jest z jego spalaniem no i części do francuzów.
matttias
Nowicjusz

12 Paź 2008, 14:45

z tego co ja wiem to te peugeoty nie są zbyt dynamiczne :? 1.6 ociężały strasznie a nie licz, że trafisz 2.0 za 5000 w jako takim stanie - no nie wiem - ja po raz kolejny powiem, że za te pieniądze nic lepszego niż jakiś mały japończyk nie dostaniesz (np : colt,civic,swift gti)
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika