Pieszy, STOP

28 Kwi 2009, 18:48

Przejście dla pieszych - kto ma pierwszeństwo
Wkurza mnie nieznajomość przepisów przez policję, pieszych i kierowców.
Post na moim blogu objaśnia łopatologicznie kto i kiedy ma pierwszeństwo.
Zacznijcie się do tego stosować, a nie będzie wypadków.

w skrócie
Kierujący pojazdem musi zrobić wszystko aby zatrzymać się przed pieszym jeśli już jest na jezdni.
Pieszemu zabrania się wchodzić bezpośrednio przed nadjeżdżający pojazd, nawet na pasach.
Ostatnio edytowany przez betagoo, 28 Kwi 2009, 22:35, edytowano w sumie 1 raz
betagoo
Nowicjusz

29 Kwi 2009, 16:33

betagoo napisał(a):Wkurza mnie nieznajomość przepisów przez policję, pieszych i kierowców.

Piesi i kierowcy - rozumiem, ale skąd wniosek, że policja przepisów nie zna?
menajev
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

30 Kwi 2009, 06:54

Wniosek nieznajomości przepisów przez policję wynika z obserwacji wypowiedzi w mediach jak i osobistych doświadczeń.
Wypowiedzi zawsze są w tonie. "Kierowca ma bezwzględny obowiązek zatrzymać się przed pasami" - nieprawda, nie ma takiego obowiązku, lub "Kierowca ma obowiązek ustąpienia pieszemu" - również niepełna interpretacja. Diabeł tkwi w szczegółach. Problemem jest, że Policja wypowiada zawsze tylko część artykułów określających wzajemny ruch pieszych i samochodów. Zapominając o wskazaniu obowiązków pieszego. Takie wmawianie pieszym praw, których nie posiadają doprowadza do sytuacji kiedy pieszy uważa, że kiedy stanie na chodniku przed pasami to kierowca już wtedy powinien się zatrzymać aby ustąpić mu pierwszeństwa.
betagoo
Nowicjusz

13 Maj 2009, 14:28

Problem wlasnie w sprzecznosci przepisu, bo co to znaczy "bezposrednio przed pojazd" ? Jak nic nie jedzie to przechodze i nie ma problemu, a jak jedzie to tylko moge wejsc bezposrednio przed...
DUCATI
Początkujący

14 Maj 2009, 08:58

myślę, że na forum samochodowym, większość ludzi zna przepisy i reguły dotyczące przechodzenia przez jezdnię jak i zatrzymywania się przed pasami, bo uczestniczyła w kursie na prawo jazdy. Wg mnie taki artykuł powinien być skierowany do ludzi, którzy nie mają PJ, co oznacza, że nie musieli poznawać przepisów drogowych.
silverArrow
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

14 Maj 2009, 11:25

silverArrow napisał(a):większość ludzi zna przepisy

Jesteś naiwny, czy masz 8 lat i jeszcze nie zdążyłeś ludzi poznać?

bo co to znaczy "bezposrednio przed pojazd" ?

Pewnie tak, że ten pojazd już wyhamować nie zdąży (nie ma na to szans).
menajev
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

14 Maj 2009, 11:41

Jest taki przepis, ktory mowi, ze nie znajomosc przepisu nie zwalnia z jego stosowania. To, ze ktos nie ma prawka nie znaczy, ze nie musi znac przepisow... Problem w tym, ze one sa niejednoznaczne ! No i sie zmieniaja, wiec sama wiedza z kursu nie wystarcza.

Pewnie tak, że ten pojazd już wyhamować nie zdąży (nie ma na to szans).

Pewnie albo nie... PRzepis powinien byc jasny, precyzyjny i jednoznaczny...

Potem w takmi radiu Tok FM pojawia sie "ekspert", byly policjant i rzuca teksty, ze na przejezdzie dla rowerow rowery maja pierwszenstwo na zachodzie, ale nie u nas, ze jak przejazd jest obok przejscia dla pieszych to wtedy maja... nie wiem skad to wszystko wzial... W kodeksie przepisy dotyczace przejazdow dla rowerow sa dokladnie takie same jak przejsc dla pieszych... No chyba, ze czegos nie doczytalem...
DUCATI
Początkujący