Pilne pytanie!

05 Maj 2017, 17:22

Witam,
nie wiem w którym dziale powinienem o to pytać z góry przepraszam.
Moje pytanie odnośnie sprzedaży samochodu, jakie koszta mnie czekają jeżeli sprzedam auto przed upływem 6 miesięcy, słyszałem że jakiś wiekszy podatek się wtedy płaci ale nie wiem ile procent i czy wgl to prawda.
Z góry dzieki za odpowiedź
Petardinho
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2013
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Seat Ibiza 2 FL
Silnik: 1.9 TDI 90 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

05 Maj 2017, 18:12

Petardinho napisał(a): słyszałem że jakiś wiekszy podatek się wtedy płaci ale nie wiem ile procent i czy wgl to prawda.
podatek juz zaplaciles prawdopodobnie. Mozesz i sprzedac auto tydzien po zakupie i nikt nie moze Ci tego zabronic. Nie bedziesz mial zadnych dodatkowych kosztow zwiazanych ze sprzedaza auto nie wiem skad nabrales takich.... informacji :?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Maj 2017, 18:46

Kao napisał(a):Mozesz i sprzedac auto tydzien po zakupie i nikt nie moze Ci tego zabronic.
Pełna zgoda... :ok:
Kao napisał(a):Nie bedziesz mial zadnych dodatkowych kosztow zwiazanych ze sprzedaza auto
Nie tak całkiem do końca.Jezeli cena sprzedazy będzie większa od ceny zakupu to niestety od róznicy musisz zaplacić podatek dla "fiskusa"... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

05 Maj 2017, 19:54

Czyli jak sprzedam taniej to nic nie dopłacam?
Hmm jestem młody i wolałem się tutaj upewnić, więc wychodzi na to że znajomy ma złe informacje.
Dzieki wielkie za odpowiedz
Petardinho
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2013
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Seat Ibiza 2 FL
Silnik: 1.9 TDI 90 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2001

05 Maj 2017, 20:26

Nawet jak sprzedaż drożej to jako osoba prywatna nic nie dopłacasz nie robisz tego przecież zarobkowo (chyba). Twój kolega niech odrobi lekcje zanim zacznie gadać takie pierdoły
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Maj 2017, 17:24

Kao napisał(a): kolega niech odrobi lekcje zanim zacznie gadać takie pierdoły
Nie wiem kogo masz na myśli... :?: Jezeli mnie to w czasie kiedy ja ten temat przerabiałem to Ty jeszcze nosiles "swieczki"....
Kao napisał(a):podatek juz zaplaciles prawdopodobnie.
Mozesz napisac jaki...Jezeli masz na myśli 2% to on dotyczy kazdego śmiertelnika../no moze z wyjatkiem darowizny i to do pewnej sumy/...
Kao napisał(a):Nie bedziesz mial zadnych dodatkowych kosztow zwiazanych ze sprzedaza auto nie wiem skad nabrales takich.... informacji
Jezeli komuś coś chcesz doradzić i zeby ten ktos nie miał problemów to najpierw to dokladnie sprawdz a pozniej pisz.... :!: :!:
Petardinho napisał(a):Czyli jak sprzedam taniej to nic nie dopłacam?
Owszem mozesz tak zrobić w przypadku jednego max 2 samochodów w roku.Bądz pewny ze nikt Ci nie uwierzy jezeli sprzedaz w ciągu roku 20 lub 30 samochodów i nie wykazesz zadnego dochodu.Wysokość podatku wynosi 18% lub 32% i uzaleznione jest od zarobinej kwoty...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

06 Maj 2017, 18:12

Nie wiem czy czytasz dokładnie to co piszę kolego Migi60 mówię o osobie prywatnej nie o firmie która prowadzi auto handel. Skoro według osoba prywatna sprzedaje auto nawet z zarobkiem to proszę napisz nam jak przebiega dalej procedura bo może ją faktycznie nie jestem na czasie może przepisy się zmieniły lub coś nie wiem.....
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Maj 2017, 19:57

Kao napisał(a):mówię o osobie prywatnej
A dlaczego osoba prywatna ma nie zaplacić 2% podatku od wartości pojazdu... :?: Kiedyś to się nazywało WZBOGACENIE/teraz niestety nie wiem jak... :( / Prawie kazdy kupujący musi ten podatek zaplacić jezeli wartośc pojazdu przekracza 1000zł....Musisz wypelnic druk PCC-3 lub PCC-3/A,sam obliczyć wysokośc podatku,przesłać do US i dokonac wpłaty na ich konto.Przerabiałem ten temat w kwietniu...niestety.. :( /konto lzejsze o 680.-.. :D /.Nie płaci ukochanych 2% podatku osoba która kupi samochod na który będzie wystawiona F-ra VAT...
Kao napisał(a):osoba prywatna sprzedaje auto nawet z zarobkiem to proszę napisz nam jak przebiega dalej procedura
Jezeli przy takiej transakcji zarabiasz to musisz to wykazać w rozliczeniu na PIT-36...
Kao napisał(a):bo może ją faktycznie nie jestem na czasie
Tak było dawniej,jest obecnie i chyba dalej będzie... :angry:
Kao napisał(a): może przepisy się zmieniły lub coś nie wiem.....
Ja tez nie jestem na bieząco ale "wujek google"coś tam wie.. :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

07 Maj 2017, 15:25

No to muszę przeprosić jak kogoś wprowadzam w błąd. Jeszcze 2 lata temu jako osoba prywatna mocno handlowalem samochodami sprzedałem ich około 30 i żadnego nie delkarowalem że coś na nim zarobiłem i nigdy nic nie płaciłem (poza 2%) więc nie wiem o co chodzi. A dla autora najpewniej będzie napisać "sprzedać za tą samą cenę " oficjalnie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika