Pisk po odpaleniu silnika - Chrysler Voyager 97r 2,5TD

11 Cze 2009, 22:14

Witam mam problem z Chryslerem Voyagerem kupiłem auto jakiś miesiac temu,przy kupnie nie było tego problemu ponieważ tak jak myśle auto było ciepłe... a wiec do rzeczy każdego ranka po odpaleniu silnika pojawia sie pisk i nie potrafie powiedziec co jest tego przyczyną??? po kilku minutach kiedy auto sie nagrzeje pisk zanika. Wymieniłem juz pasek alternatora i nadal piszczy nawet jeszcze bardziej niż wczśniej ale tak jak wspomniałem po kilku minutach wszystko zanika... Może ktoś z Was miał podobny problem??? Jeszcze jedno pytanie moze ktos wie w tym modelu mamy łańcuszek??? czy koła??? bo sam pojęcia niemam może moj problem jest z tym zwiazany??? Prosze o pomoc!!! Pozdrawiam i z góry dziekuje!!!
:)
skribidibi
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • 12 Cze 2009, 07:49

Sprawdż jedno ,mianowicie w jakim stanie masz akumulator,jeśli jest w kondycji mizernej to tuż po odpaleniu samochodu następuje wzrost wartości ładowania i zdecydowanie wzrasta opór w samym alternatorze dopóki aku się nie podladuje,nawet jeśli założysz nowy pasek to tak się może dziac(ślizga się ).Gdy silnik jest ciepły po jeżdzie aku jest podładowany i koło alternatora kręci się lekko ,nie stwarzając takich oporów.Sprawdz ugięcie paska klinowego,powinien się ugiąć po nacisku ok.1 cm.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

12 Cze 2009, 16:23

Podnieś maskę,uruchom zimny silnik i obserwuj,czy podczas tego piszczenia pasek alternatora kręci się wolniej niż jego koło pasowe.Ewentualnie odwrotnie.No i ten pisk da nasłuchać,jeżeli pochodzi z paska.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

20 Cze 2012, 16:03

Witam!
    Kolego mialem ten sam problem.
    W moim przypadku,stwierdziłem ze pasek Micro pomiędzy kolę napędzającym Alternator
    a Rolkom-na wolnych obrotach Wibruje.Próbowałem go bardziej naprężyć -pomogło ale przy takim naprężeniu nie pozostanie to bez skutków ubocznych tzn.szybsze zużywanie się łożysk,Micro paska.
    Ja oczyściłem powierzchnie Rolek stykająca się z Micro paskiem-i Pomogło.
    Kolego ja mam ten sam rocznik - u mnie jest Łańcuch,przypuszczam ze u Ciebie rowniesz.
    Pozdrawiam.
    Robert7511
    Nowicjusz

Miejscowość: Wien
    Prawo jazdy: 01 01 1983
    Auto: Chrysler Voyager 2.5td vm

20 Cze 2012, 20:42

Lubisz archeologię ? :wink:
    kant95
    Zaawansowany

Miejscowość: lublin
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Chrysler Voyager
    Silnik: 2.5
    Typ: Van
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1995

21 Cze 2012, 10:56

Lubie-dlatego kupiłem ten zabytek (Voyager). :) :evil:
    Robert7511
    Nowicjusz

22 Cze 2012, 07:53

Robert7511 napisał(a):Lubie-dlatego kupiłem ten zabytek (Voyager).

Jak widać ja też lubię zabytki.
    Ale kolega który zadał pytanie /3/trzy lata temu chyba poradził już sobie z problemem.
    kant95
    Zaawansowany

Miejscowość: lublin
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Chrysler Voyager
    Silnik: 2.5
    Typ: Van
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1995

23 Cze 2012, 09:35

:lol: HAHAHAHAHAHA! nie zwróciłem na datę uwagi - na pewno poradził! i zakopał swój zabytek :D .
    A ja wymieniłem w swoim zabytku co miałem wymienić(Remont silnika) - tydzień temu rozrząd i pompę oleju i autko śmiga.Nie mam serca go sprzedać,bo by mi serce pękło na sama myśl ze skończył na złomowisko :roll: Tyle przeżyliśmy razem :roll: :lol: .
    Ps.Na szczęście sam walczę z jego dolegliwościami bo bym poszedł z Torbami. 8)
    Pozdrawiam
    Robert7511
    Nowicjusz