12 Paź 2010, 23:15
nie do końca wiem czy wybrałem dobry dział. jakiś czas temu, nie wiadomo skąd - przy skręcaniu (bez różnicy lewo, prawo, mocno czy lekkim łukiem) zaczęło pojawiać sie popiskiwanie. dosłownie - 1, 2 piśnięcia i po sprawie. po 2-3 dniach popiskiwanie pojawiło się także przy jeździe na wprost - znów 1 - 2 i po sprawie. chociaż z czasem pojawiało sie co raz dłużej i częściej. nie odczułem przy tym jakoś żeby auto jechało "muliło", czy jakby jechało na hamulcu. samochód trafił do mechanika z podejrzeniem łożyska do wymiany. okazało się, że któryś tłoczek na tylnim kole (z przodu i z tyłu mam hamulce tarczowe, przód podwójny wentylowany, tył pojedyncze tarcze), nie odbijał. mechanik powiedział, że tłoczek (tak go określił) albo dostał wody, albo jakiś syf złapał i sie nie cofał. cofnał mi go i było ok przez ok 1,5 miesiąca. w tą sobotę wymieniałem amortyzatory (przód i tył) i znów pojawiło się to popiskiwanie. (aha - dodam, że wtedy przy okazji obejrzeliśmy tarcze i jeszcze śmiało można na nich jeździć, no i wymieniłem klocki z tyłu na nowe) dzisiaj pojechalem na sprawdzenie geometrii i jest ok. wieczorem ruszałem samochodem z parkingu i znów popiskiwanie, najpierw 2-3 przy skrecie kół i cofaniu, a potem jeszcze jedno przy jeździe na wprost. dodam tylko, że potem już się to nie powtórzyło, ale krew mnie już zalewa, bo cały czas sie zastanawiam co się może stać. czy jest możliwe, że znów któryś tłoczek przyłapał? dzisiaj jak wracałem z pracy to dość ostro przyhamowałem (tak dla siebie) i dosłownie za pare sekund przy skręcie w prawo - zapiszczało ! potem już nie, aż do wieczora. wyczytałem na innym forum, że powodem mogą być nieoczyszczone prowadnice klocków. sąsiad mi podpowiedział, że może to ma jakiś związek z hamulcem ręcznym. sam już nie wiem. w każdym bądź razie proszę o wszelkie podpowiedzi no i ewentualnie podpowiedź czym to się może skończyć.
P.s. nie mam pojęcia jaki jest stan płynu hamulcowego jeśli ktoś będzie chciał zapytać, ale samochód hamuje bardzo dobrze.
samochód golf 4, 1.6, 16V, 2002r.
poznasz głupiego po czynach jego