Piszczenie hamulców przy kołach letnich 20", po zmianie na 18" brak

19 Gru 2022, 15:46

Dzień dobry , proszę o rade , dla mnie osobiście wielka niewiadoma i zagadka, posiadam nowe bmw X3 , przy założonych kolach letnich oryginalnych 20" przy dohamowaniu zwłaszcza na początku jazdy ( zimne hamulce? ) słychać wyraźne piszczenie hamulców, po zmianie na koła zimowe 18" oryginale problem zniknął jak ręką odjął..co może być tego przyczyną i jakie kroki powinienem poczynić względem serwisu gwarancyjnego ... nadmieniam ,ze 3 krotnie odwiedzałem serwis i zostawiałem auto zaznaczając .że występuje taka sytuacja ...po weryfikacji, rozebraniu układu stwierdzano każdorazowo,ze w jest wszystko w porządku..
Leszek1975
Nowicjusz

20 Gru 2022, 18:21

Szerokość opon była taka sama w obu przypadkach?
Podaj jakie to były rozmiary opon w obu przypadkach.
Piszczenie występowało z tyłu czy z przodu?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Gru 2022, 14:52

Dzień dobry dziękuję za zauważenie mojego postu.. .koła letnie 20" opony dedykowane oryginalne ,,z przodu 245/45/R20 ,z tylu szerokość 275/40/R20 ..opony zimowe przód i tył 225/60/R18...nie pamiętam w tej chwili czy bardziej przód czy tył...ale generalnie bardzo frustrujące tym bardziej,że kilkukrotna wizyta w serwisie nic nie pomogła..jedyne tłumaczenie po przejrzeniu to informacja,że mało jeżdżę...bez sensu...i po zmianie z letnich na zimowe taka niespodzianka... posiadałem już kilka nowych aut różnej klasy i ni takiego się nie działo... drążę temat ponieważ pozostał jeszcze rok gwarancji..tylko nie wiem czego się złapać ,aby problem zdiagnozowano i rozwiązano...będę wdzięczny za pomoc
Leszek1975
Nowicjusz

21 Gru 2022, 14:53

Dzień dobry dziękuję za zauważenie mojego postu.. .koła letnie 20" opony dedykowane oryginalne ,,z przodu 245/45/R20 ,z tylu szerokość 275/40/R20 ..opony zimowe przód i tył 225/60/R18...nie pamiętam w tej chwili czy bardziej przód czy tył...ale generalnie bardzo frustrujące tym bardziej,że kilkukrotna wizyta w serwisie nic nie pomogła..jedyne tłumaczenie po przejrzeniu to informacja,że mało jeżdżę...bez sensu...i po zmianie z letnich na zimowe taka niespodzianka... posiadałem już kilka nowych aut różnej klasy i ni takiego się nie działo... drążę temat ponieważ pozostał jeszcze rok gwarancji..tylko nie wiem czego się złapać ,aby problem zdiagnozowano i rozwiązano...będę wdzięczny za pomoc
Leszek1975
Nowicjusz