Płukanka do silnika

03 Maj 2018, 07:22

Co się stanie gdy wlejemy za dużo płukanki do silnika. Kupiłem płukankę Liqui Moly i starcza ona na 5 litrów oleju a w silniku mieści się 3,5 litra.
Czy wlać całe opakowanie czy raczej nie. Czy to jest bezpieczne dla silnika?

Czy są jakieś przeciwwskazania czy ujemne strony stosowania płukanek do silników?
Ostatnio edytowany przez lukaszqq, 05 Maj 2018, 17:13, edytowano w sumie 1 raz
lukaszqq
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 31 05 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: opel astra g
Silnik: 1.4 twinport 90 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Maj 2018, 07:55

Nie pisze tam z tyłu butelki jaki stosunek wlać?
gber44

03 Maj 2018, 19:34

lukaszqq napisał(a):Czy wlać całe opakowanie czy raczej nie. Czy to jest bezpieczne dla silnika?

Lej wszystko, nic się nie stanie przez te 5 min. Ja stosowałem płukankę Valvoline i tam było opisane, że starcza do 5l oleju, czyli 3,5l też mieści się w tym zakresie :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

07 Maj 2018, 18:38

Obawiam się, że może mieć to negatywny wpływ. Płukanka nie ma pełnych właściwości smarowania takich jak olej, więc jeśli zastąpić olej płukanką... Może być nieciekawie. Na pewno gdzie jest napisane na opakowaniu jaką proporcje zastosować.
tanti
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 02 1985
Auto: Mitsubishi Galant
Silnik: 2.0
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

09 Maj 2018, 15:00

Zamierzam wlać 2/3 opakowania, tyle żeby zachować proporcję. Już stosowałem płukankę w zeszłym roku i nie zauważyłem żadnych zmian po zastosowaniu ani negatywnych ani pozytywnych. Silnik na tym chodzi tylko 10 min, tak że nie powinno być zagrożenia. Pytam, bo ostatnio zastosowałem coś taniego a w tym roku kupiłem Liqui Molly za ok 30 zł - mam nadzieję że za ceną idzie jakość i powinno mieć to jakieś działanie.
lukaszqq
Nowicjusz

31 Maj 2018, 17:43

Zawsze można zastosować "starą" metodę na płukankę - do silnika wlać olej silnikowy pół na pół z olejem napędowym. Reszta tak samo, 5 minut na biegu jałowym. W swoim dieslu też użyłem Liqui Molly. Teraz jest aż przesadnie wylizany, ale to co było w nim wcześniej... tragedia. Z drugiej strony rozmawiałem później z kilkoma znajomymi i każdy z nich polecił właśnie takie rozwiązanie, jak ja na początku tego postu, argumentując, że taka mieszanka jest mniej agresywna niż to co jest w tym środku Liqui Molly. Jeden z nich stosuje takie rozwiązanie w praktyce warsztatowej od wielu lat i je chwali, więc może warto.
jackbahamski
Obserwowany

Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Seat Altea XL
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Supra - 5 rzeczy o których warto wiedzieć
    Toyota Supra to ikona samochodów sportowych i bardzo ważny model w historii Toyoty. Pierwsza Supra pojawiła się na rynku pod koniec lat 70. i aż do 2002 roku samochód był sprzedawany nieprzerwanie w postaci ...

31 Maj 2018, 17:48

Na YT facet robi plukanke na samym oleju napedowym,oczywiscie tylko na wolnych obrotach i silnikowi nic sie zlego nie dzieje,mozesz spokojnie zastosowac cale opakowanie,ale? Powinienes wlac olej swierzy,jakis najtanszy,troszeczke pojezdzic,wyplukac i wylac,mozesz byc zdumiony,gdy wylejesz olej tak samo brudny jak ten stary albo jeszcze brudniejszy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

31 Maj 2018, 19:43

Takie lane płukanki na brudny olej, to wyrzucone pieniądze - ja robię tak:
1. zlewam w pełni rozgrzany stary olej
2. zmieniam filtr oleju i wlewam 2 litry czerwonego oleju do kierownicy, pół litra ropy, pół litra benzyny i płukankę pewnej wschodniej marki (jest ona gęsta jak płynny miód)
3. na tej mieszane auto chodzi 45 minut, a nie jakieś śmieszne 5 czy 10 minut.
4. po tym spuszczam ten mix, zmieniam kolejny raz filtr oleju i daję właściwy olej

To jest płukanka, która na prawdę czyści szlamy i węgiel - słychać to na ucho oraz widać przy zmianie oleju.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

02 Cze 2018, 09:53

Więc mogę przekroczyć te 10 minut płukania płukanką i nic się nie stanie ?
lukaszqq
Nowicjusz

02 Cze 2018, 21:11

Dokładnie - nic się nie stanie. Taka płukanka nie ma najmniejszego sensu i praktycznie nic nie daje.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot