Plyn do chlodnicy GOlfIV

01 Cze 2009, 10:35

witam, 2 miesiace temu dolewalem plyn do chlodnicy (caly zbiorniczek byl pelny).wybralem taki plyn:
http://www.swistak.pl/a3799401,HURTNOWY ... ATISy.html
wczoraj otworzylem maske i zobaczylem ze znajduja sie juz resztki plynu czy jest to mozliwe ze po tak krotkim czasie plyn chlodniczy mogl sie zluzyc? oczywiscie sprawdzalem czy nie ma wyciekow na chlodnicy i przewodach i nie zauwazylem niczego podejrzanego.Chlodnice wymienialem z 8 miesiecy temu na nowa wiec mysle ze jest sprawna w 100%
czesc jestem grzes
krree
Początkujący

Miejscowość: dąbrowa gónicza
  • 01 Cze 2009, 15:39

Jeśli nalałeś do pełna to po prostu częsć płynu ci wyrzuciło,powinieneś mieć przy zbiorniczku wyrównawczym wężyk do usuwania nadmiaru płyny(gdy płyn robi się gorący wzrasta jego objętość)na zbiorniczku powinienes miec oznaczenie min-max.Dolej sobie teraz na zimnym silniku do poziomu max.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

01 Cze 2009, 17:00

Są tylko dwie drogi którymi płyn może się gubić - wyciek albo uszczelka pod głowicą.Jakie są objawy uszkodzonej uszczelki pod głowicą pisaliśmy już na forum.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

01 Cze 2009, 17:27

Ach, chodzi o resztki płynu w ogóle,myślałem ze jest na dnie zbiorniczka wyrównawczego,kup zwykłej wody destylowanej(bo tania)napełnij układ ,uruchom silnik i patrz czy nie cieknie np .z pompy wodnej
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

01 Cze 2009, 17:55

jaki ten ubytek z tego co sie orientuje to w zbiorniczku wyrownawczym miesci sie okolo litr plynu pytanie do ciebie ile zrobiles kilometrow przez te dwa miesiace jesli 500 to podejrzane ale jak zrobiles pare tysiecy to chyba normalne

[ Dodano: Pon Cze 01, 2009 18:58 ]
    jesli podejrzewasz wycieki to sprawdzaj najpierw na wezach tam gdzie opaski lubi puszczac
    grzegorzszcz
    Nowicjusz

01 Cze 2009, 18:37

Najpierw dolej tego plynu i sprawdz czy bedzie ubywac i dopiero wtedy napisz.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Volkswagen T5 4MOTION
      Napędzane na wszystkie koła Volkswageny T5 - Transporter, Caravelle, Multivan i California cieszą się coraz większą popularnością. Dla 4MOTION z 6-biegową przekładnią manualną do wyboru są silniki TDI o mocy 103 kW/140 KM ...

02 Cze 2009, 09:17

przez te 2 miesiace zrobilem moze 600 700 km, autko postawilem na betonie i okazalo sie ze jest wyciek !!! ale nie wiem z kad. mala kałuża znajdowala sie pod miska olejowa(tak mniej wiecej), ogladalem dokladnie silnik szukalem i nic nie widze aby bylo mokro,plyn tak jakby splywal po sciance oslony, odkrecilem zborniczek (wokol niego rowniez suchutko)dokrecilem zaciski i nic ;o;o

[ Dodano: Wto Cze 02, 2009 10:18 ]
    co myslicie aby zastosowac plyny lub proszek do uszczelniania ??
    czesc jestem grzes
    krree
    Początkujący

02 Cze 2009, 14:20

Nalej do zbiorniczka płynu(nie wody destylowanej,bo będziesz musiał później opróżniać cały układ i zalewać go na nowo płynem i możesz mieć problemy z odpowietrzeniem układu).Uruchom silnik i niech chodzi na wilnych obrotach aż do włączenia sie wentylatora.W międzyczasie obserwuj czy płyn gdzies nie kapie.Jak będzie sucho,to poczekaj aż wentylator się wyłączy i wyłącz silnik i obserwuj podczas stygnięcia silnika,gdzie kapie.Może to być np. wąż gumowy(jakaś mała dziurka) i płyn zaczyna uciekać dopiero jak robi się ciśnienie w układzie,czyli jak silnik się nagrzewa.W szczególnośći obserwuj okolice cybantów.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

02 Cze 2009, 16:27

ok tak zrobie

[ Dodano: Wto Cze 02, 2009 17:27 ]
    a jezeli bedzie ta mala dziurka w ukladzie co mam zrobic?

[ Dodano: Wto Cze 02, 2009 17:29 ]
    a jesli mozesz bardziej okreslic miejsce "okolice cybantów" poniewaz niebardzo wiem gdzie to jest
    czesc jestem grzes
    krree
    Początkujący

02 Cze 2009, 17:35

Cybanty sa to opaski metalowe czyli szukaj wycieku w miejscach gdzie sa opaski metalowe ale nie tylko. jak bedzie jakas mala dziruka to sa takie kity specjalne motoryzacyjne i mozesz to zakleic.
    dawidbn
    Zaawansowany

03 Cze 2009, 13:01

Gumowego węża nie ma co kleić.Szkoda roboty.Węże do chłodnic nie są drogie i lepiej wymienić - będzie pewność i spokój na długi czas.Oczywiście przy wymianie węża,wymień też cybanty.Z tym,że są one różnej wielkości,więc lepiej jak sie na tym znasz,to do sklepu weź stary wąż(jak sie okaże uszkodzony) i cybanty.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

03 Cze 2009, 14:30

ok dzieki wszystkim za rady !!
    czesc jestem grzes
    krree
    Początkujący

03 Cze 2009, 15:48

No tak ale jesli to jest minimalna dziura to nie ma co sie bawic w zlewanie plynu itd. tylko zakleic i juz.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

08 Cze 2009, 17:08

juz nic nie rozumie zrobilem jak mi doradziliscie i nic ani wycieku ani mokrych przewodow.Dolalem troche plynu zobaczymy czy bedzie uciekal jak poprzedni
    czesc jestem grzes
    krree
    Początkujący