Płyn do spryskiwacza - tani czy drogi? Jaki kupić?

23 Lut 2011, 20:38

M_TT napisał(a):Przy -9 na dworze aura z biedronki marzła przy +/- 90km/h i w dodatku mazała ograniczając widoczność choć nawiew był ustawiony na szybę, zobaczymy jak spisze się ten psik psik, jednak mój wniosek jest taki że jak mamy poniżej -8 na zewnątrz lepiej nie myć szyb podczas jazdy, bo oprócz brudu na szybie możemy mieć dodatkowo białą maź :wink:
Dodam jeszcze że płyn kupiłem za marketu i to po promocyjnej cenie 12.50 za 4l, może po prostu firma puściła tzw. "low end'a" i dlatego market pozwolił go sobie sprzedać po niższej cenie, ale szkoda mi było 23zł za 5l psik psika i może dlatego mam z nim problemy...

A w jakim stanie są wycieraczki? Warto pamiętać, że zimą guma na wycieraczkach też poddaje się niskiej temperaturze i może być sztywniejsza. Jeżeli dodatkowo jest zużyta, to wycieraczki nie zbiorą wszystkiego dokładnie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Lut 2011, 14:32

Witam

Osobiście polecam płyn SONAX, jakoś używam go od roku i nie mam na co narzekać. W tej zimie co była ostatnio i teraz nie zdarzyło się żeby zamarzł czy coś w tym stylu.
A ogółnie mówiąc nie polecam jakichś tanich płynów, z zasady każdy powinien wiedzieć że cena robi swoje.

Pozdrawiam :)
Konfucjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Opolskie

24 Lut 2011, 19:40

Ja tam wiecęj nie kupię "psik psika" szkoda kasy... to tylko zimowy płyn
Używa może ktoś z was takiego płynu? Teraz w promocji jest po 11zł/5l na allegro widziałem po 8zł.
Zdjęcie
M_TT
Początkujący

Miejscowość: ...

24 Lut 2011, 20:40

ja leje płyny co są w supermarketach tylko raz lub dwa razy na tydzień szybe umyć płynem do szyb i będzie ok no i oczywiście dobre wycieraczki i nie te za 10 zł
mariusz
ontegoniewie91
Początkujący

Miejscowość: siedlce
Prawo jazdy: 07 09 2009
Auto: opel astra 1.7d

24 Lut 2011, 21:35

W supermarketach są płyny za 10 i za 30pln :roll:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

24 Lut 2011, 21:41

mówiłem tych za około 10 zł
mariusz
ontegoniewie91
Początkujący

Miejscowość: siedlce
Prawo jazdy: 07 09 2009
Auto: opel astra 1.7d
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Oślepiające zimowe słońce
    Zimą jesteśmy przygotowani na trudne warunki atmosferyczne – oblodzoną i mokrą nawierzchnię, opady śniegu, niskie temperatury. Często przyczyną kolizji nie jest jednak żadna z tych rzeczy. Wielu kierowców zapomina, ...

24 Lut 2011, 21:43

po 30? Najdroższy widziałem po 23(autoland) ale że nikt go nie kupował to znikł on ostatnio, drogich płynów w markecie nie widzę... najczęściej po 10-15zł.
Może ktoś jednak używa tego sylena i wie coś o nim bo mam zamiar go kupić?

PS. Wie ktoś może gdzie był jakiś konkretny temat odnośnie wycieraczek samochodowych? Jeśli można to proszę o link, będę wdzięczny :wink: tym bardziej że u mnie wycieraczki już mażą :???:
M_TT
Początkujący

28 Lut 2011, 20:11

M_TT napisał(a):po 30?

No może delikatnie przegiołem :wink: :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

29 Cze 2011, 20:24

A co jeśli chodzi o letnie płyny? może macie jakieś doświadczenia
M_TT
Początkujący

02 Lip 2011, 14:58

M_TT napisał(a):Ja tam wiecęj nie kupię "psik psika" szkoda kasy... to tylko zimowy płyn

Wcale że nie - PsikPsik są też letnie płyny i to o bardzo fajnych zapachach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Sie 2011, 10:01

Też mnie denerwowały ostatnio w trasie te robale zabite na szybie. Miałem aure z Biedronki i płyn z Lidla. Tragedia tylko rozmazywały te owady. Kupiłem koncentrat Würth(buteleczke 32ml wlałem do 2,5l wody) i normalnie szok nie ta liga. Wiadomo, że nie umyjemy szyby tak jak na stacji benzynowej, ale 100x lepiej jak te z biedronki i lidla.
W zimie używałem aure ale made by Organika. Odlałem 1l i wstawiłem na 24h do zamrażarki, płyn był płynny. Zapach odpowiada, cena również i nie zamarza. :D Także jak dla mnie może być.
mateq111
Nowicjusz

Miejscowość: Trzebinia

24 Sie 2011, 08:59

Istnieje coś takiego jak rachunek ekonomiczny.Tani i dobry to żadko idzie w parze.Wiem ze na produkcji taniego i bez znanej marki mozna niezle zarobić, ale musi to być sprzedawane w dużych ilościach.Dlatego tanio i dużo sprzedaje się w duzych sklepach.
Marek99
Początkujący

26 Sie 2011, 12:30

BRODATY napisał(a):W supermarketach są płyny za 10 i za 30pln :roll:

Śmierdzą :roll:
walkomazda
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Auto: Mazda 3, Opel Astra G

01 Wrz 2011, 08:48

Szczerze mówiąc to nie patrzę na cene,zawsze przy okazji tankowania na stacjo benzynowej,polecają mi letnie lub zimowe płyny,wiec jeżeli zachodzi potrzeba to po prostu je biorę i już.
Dabtuner
Aktywny