Płyn do spryskiwacza - tani czy drogi? Jaki kupić?

18 Paź 2010, 09:46

Witam :!:
Mam pytanie dotyczące codziennej eksploatacji auta. Jaki kupić płyn do spryskiwacza :?: Nie zależnie od tego, czy zimowy czy letni, jaki kupujecie :?: Tani czy drogi :?:
Widuję płyny w cenie 3-4 zł za 5 litrów, a widuję 4-5 litrów za 15-20 zł. Osobiście używam tych tańszych, ale kilka tygodni temu w trasie miałem przygodę pt.: wyjątkowo duża liczba owadów na przedniej szybie. I co chwila w ruch szły wycieraczki i płyn. Ale efekt nie był zadowalający. Pióra były w bdb stanie. Ale podejrzewając również je, wymieniłem 2 sztuki. Efekt był taki sam. Czy wymiana płynu na droższy przyniesie pożądany efekt :?:
Liczę na to, że odpowie ktoś, kto używa płynu z wyższej półki.
Aha, żeby było jasne, jako myślący kierowca dbam o czystość szyb i nie jeżdżę z 1 centymetrowym brudem na szybie. Wiem, co to znaczy dobra widoczność i jakie ma to znaczenie na każdej drodze.
Pozdrawiam :!:
TDI.SUBARU
Początkujący

Zdjęcia: 1

18 Paź 2010, 17:03

Kiedyś kupowałem tani,barwnik niczym kamień kotłowy osadził się na ściankach zbiorniczka i przytkał wszystko,musiałem rozbierać i czyścić.Teraz kupuję tylko SONAX-a,dobrze,że silniczka od pompki mi nie spaliło!Kupuj tylko markowe płyny.AUTO-LAND jest dobry ,z tych tańszych,chińszczyznę mijaj z daleka!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Paź 2010, 17:04

5 litrów płynu za 3 zł? Weź nie rób scen na sali jak się to mówi :wink:
Wprawdzie nie wiem, jak wygląda szyba po spłukaniu jej takim płynem, bo logika nie pozwalała mi wydawać pieniędzy na tak tani płyn. Ale wiem jedno na 100% - płyn firmy Autoland PsikPsik jest dobry - stosuję go we wszystkich samochodach. Kupuję i letni i zimowy i nigdy nie miałem żadnych problemów z czystością szyb. Nie jest tani, ale nie jest też drogi.
Nie wiem jak zachowuje się szyba po spłukaniu innymi płynami np. BP czy Schell, ale te są napewno droższe. A jakość podejrzewam jest podobna do PsikPsik.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Paź 2010, 18:43

Ja tankuję na statoilu i tam zaopatruję się w płyn do spryskiwaczy. 5 litrów to prawie 30 pln ale nie nażekam. Kiedyś dolalem sobie jakiegoś taniego płynu i mało krew mnie nie zalała :evil: Szyba była zamazana i jakby tłusta.
MotoAlbercik napisał(a):płyn firmy Autoland PsikPsik jest dobry

Będę musiał spróbować :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

25 Paź 2010, 11:43

ja generalnie nie kupuję na stacjach, bo są tam spore marże na wszystkie kosmetyki samochodowe. wolę odwiedzić jakiś market budowlany, i tam zawsze są płyny takie jak na stacjach, a dużo taniej - obadajcie, idzie zaoszczędzić kilkadziesiąt złociszy w skali roku ;)
kolens
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

25 Paź 2010, 13:09

Zgadzam się z kolegą powyżej - na stacjach wszystko jest o wiele drożej niż w sklepie. Na stacjach nie opłaca się nic kupować poza paliwem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nissan NV200 - TAXI na ulicach Barcelony
    Nissan zaprezentował 22 listopada model NV200 oraz koncepcyjny pojazd e‑NV200 jako taksówkę miejską nowej generacji, przygotowując grunt dla pojazdów zeroemisyjnych w Hiszpanii i zapowiadając dalszy dynamiczny ...

25 Paź 2010, 17:43

Nawet i palia się tam nie opłaca kupować:twisted: ale trzeba.
Wracając do płynu to używam PsikPsik i nie narzekam kiedyś wlałem płynu z Bp o też było ok ale znacznie drożej. A co do tanich płynów to też kiedyś kupiłem zimowy z ciekawości to nie dość, że śmierdział jak denaturat to nie za bardzo spełniał swoją rolę i zamarzał na szybie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

25 Paź 2010, 17:59

PrezesArtek napisał(a):śmierdział jak denaturat

Kolega miał kiedyś taki śmierdzący płyn, że po spryskaniu szyby wstrząsało mną jakbym setkę walnął bez popicia :mrgreen:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Paź 2010, 18:10

Ja napisze to tak - płyny na stacjach Orlen, BP, Schell czy innych markowych, są dobre - spełniają swoje zadanie i mają dobre parametry. Ale są drogie. A po co przepłacać, jak można mieć taki sam płyn o tych samych parametrach, które się sprawdzają taniej? PsikPsik można dostać praktycznie w każdym markecie - czy to Real, czy Tesco czy Carrefour. Nawet w sklepach motoryzacyjnych też są. Tylko zauważyłem, że w sklepach motoryzacyjnych sa one droższe o złotówkę i parę groszy.
Dzisiaj w Realu widziałem PsikPsik Autolandu 5 l -22 stopnie o zapachu cytryny za 23,99zł. Był też koncentrat tego płynu 0,5 litra na -60 stopni za 6,99.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Lis 2010, 14:33

Marketowe, niemarkowe produkty pozostawiają smugi i są nieskuteczne, a w dodatku - nie pachną za ładnie, jeśli w ogóle o zapachu może być mowa :)

Na płynie lepiej nie oszczędzać i można stwierdzić, że te od 12-13 zł wzwyż, markowych producentów nie powinny nikogo zawieść... :)
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

20 Lut 2011, 20:48

Ja kupiłem właśnie tego psik psika autolandu do -22 stopni i dziś wieczorem przy -13 marzł na szybie i to na parkingu nie podczas jazdy!!! Tak samo jak aura z biedronki, nie wiem jakim prawem te płyny nazywają się (-22) skoro przy temp nieco poniżej -10 płyn zamarza :cry:
Chyba nie ma w sklepach dobrych płynów...
M_TT
Początkujący

Miejscowość: ...

20 Lut 2011, 21:09

Jak jest większy minus na zewnątrz to każdy płyn na szybie będzie marznął - jest go za cieńka warstwa na szybie. Nie powinien marznąć jak auto jest w środku nagrzane i szyba też zdążyła się rozgrzać. Ale jak szyba jest zimna i jest mróż na zewnątrz to płyn zamarznie - nie ma siły. Chyba, że będziesz miał koncentrat na -60 stopni.
A to, że Psik Psik jest dobry, to świadczy o tym to, że przy -13 nie zamarznął w zbiorniczku ani przewodach.
To, że na opakowaniu pisze -22 oznacza, ze przy tej temperaturze płyn nie zamarznie w zbiorniczku, a nie na szybie. Bo głównie chodzi o to, żeby nie rozsadziło ani zbiorniczka ani przewodów ani pompki.
Warto pamiętać - jak na zewnątrz jest dość spory mrozik, auto jest zimne w środku ( czyli na szybę nie dmucha ciepłe powietrze i szyba jest zimna ) to nie ma sensu tej szyby spryskiwać płynem, bo płyn i tak zamarznie,z tego powodu jak pisalem wcześniej - jest go za cieńka warstwa, którą dodatkowo rozmazują wycieraczki. Ale jak już przejedzie się parę km i w środku jest cieplutko, to szyba też jest nagrzana i po spryskaniu jej nie powinien ten płyn zamarzać, tylko powinien dać sie wycieraczkom usunąć.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lut 2011, 21:40

jutro sprawdzę podczas jazdy tymczasem mrozy mamy teraz konkretne, płyn nie zamarzł w zbiorniczku ale spryskiwacze słabo go rozpryskują tak jak by zgęstniał (w tych autach pompki spryskiwaczy raczej nie należą do mocnych...)
Przy -9 na dworze aura z biedronki marzła przy +/- 90km/h i w dodatku mazała ograniczając widoczność choć nawiew był ustawiony na szybę, zobaczymy jak spisze się ten psik psik, jednak mój wniosek jest taki że jak mamy poniżej -8 na zewnątrz lepiej nie myć szyb podczas jazdy, bo oprócz brudu na szybie możemy mieć dodatkowo białą maź :wink:
Dodam jeszcze że płyn kupiłem za marketu i to po promocyjnej cenie 12.50 za 4l, może po prostu firma puściła tzw. "low end'a" i dlatego market pozwolił go sobie sprzedać po niższej cenie, ale szkoda mi było 23zł za 5l psik psika i może dlatego mam z nim problemy...
M_TT
Początkujący

Miejscowość: ...

20 Lut 2011, 22:00

M_TT napisał(a):ale szkoda mi było 23zł za 5l psik psika i może dlatego mam z nim problemy...

No i tu chyba jest sedno sprawy :wink: . Ja z tym płynem nigdy nie mialem problemu. oczywiście przy -15 jak w aucie było zimno to też mi zamarzał na szybie i stąd wiem, że nie ma sensu go psikać na szybę w warunkach jak opisałem. Czasami nawet kupuje Pan samochodzik - cena też jest praktycznie taka jak PsikPsik i też nie narzekam. Ogólnie to stosuję tylko te dwa płyny i jestem zadowolny.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lut 2011, 12:17

Od pewnego czasu kupuję ten Autoland Psik Psik i nie mogę się do niczego przyczepić. No może tylko nazwa mogłaby być inna :wink: :mrgreen:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika