Płyn do układu hamulcowego dodge carawan

10 Sty 2012, 19:01

Mam pytanie . czy można zalać układ hamulcowy płynem dot 4 ??? jak jest dot3 i czy można je mieszać ???.
piotr23
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

22 Sty 2012, 09:25

Płyn DOT 3 podobnie jak DOT 4 są płynami mineralnymi,różnią się tylko temp.wrzenia,mieszać je w zasadzie można,tylko po co?!Jeśli dolejesz DOT 4 do DOT 3 ,to jeszcze,ale odwrotnie nie ma sensu,chyba ,że awaryjnie ,na drodze! Do układów ,do których zaleca się p-łyny mineralne,pod żadnym pozorem nie wolno wlewać natomiast płynu DOT 5.Nie jestem zorientowany jaki należy lać do DODGE-a,ale wlej taki, jaki zaleca producent!!!Płynów hamulcowych nie mieszaj ze sobą,nigdy nie wiadomo czy nie powstanie galaretka w układzie,tak jak wspomniałem,tylko awaryjnie,potem należy płyn wymienić,chyba,że zmieszasz płyn jednego producenta np.Organika,wtedy DOT 3 do DOT 4 i odwrotnie możesz wlewać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Crossover Yaris Cross – hybryda 4x4
    O tym, że cały świat pokochał SUV-y, wiemy od dawna. Wypierają one różne inne rodzaje samochodów z ich tradycyjnych funkcji i segmentów rynkowych. Na przykład managerowie chętnie zamieniają prestiżowe ...
    Limitowana wersja Mazdy3 MPS
    Mazda Motor Poland wprowadza specjalną wersję modelu Mazda3 MPS, która jest już w ofercie salonów sprzedaży w całej Polsce. Oferta obejmuje 10 egzemplarzy Mazdy3 MPS. Mazda3 MPS została wzbogacona o nowe elementy ...