Po auto do USA

17 Kwi 2007, 14:41

Przymierzam się do kupna auta. Trochę mi szkoda wydać 250 tys. za coś co jest warte 110-120 tys. lub mniej.
Wiadomo, że do sprowadzenia auta z USA trzeba się wykosztować. Pomijam firmy sprowadzające takie auta – chyba, że ktoś poleca !!!
Mam zamiar wybrać się tam (kiedyś) przez weekend i koszta: bilet lotniczy około 3 tys. Do tego dochodzi tysiąc na pobyt (dwa dni – góra trzy, gdy się kupi ‘europejczyka’, bo trzeba legalnie prawo obejść. Potem kupione auto trzeba statkiem do Gdyni wysłać (do 1200 dol). W Polsce dochodzą opłaty: 10 proc. cła, akcyza (raczej 13,6 – ale można skarżyć w sądzie o zwrot do 3,1) oraz 22 VAT.

Pytanie mam jeszcze jedno: czy takim autem można od razu jeździć czy coś trzeba homologować, zmieniać ? Jak to wygląda dalej ?
Z góry dzięki ;)

ps. chodzi mi o nowe auto z salonu, którę raczej od ręki będę miał
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

17 Kwi 2007, 19:23

W USA maja czerwone kierunkowskazy, u Nas podobno takich nie mozna miec.
laciu
Początkujący

Miejscowość: Siepraw

17 Kwi 2007, 19:39

właśnie też rozmawiałem już w tej sprawie i jeden gość w salonie mówił, że wsio ok, mogę od razu z portu ruszać w drogę, ale z kolei inny mówił coś o światłach. Zresztą już nie pierwszy raz to słyszę.
W każdym razie dzięki. Coś jeszcze czy już wszystko ?
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

17 Kwi 2007, 19:51

wydaje mi sie ze tylko tym sie roznia nasze autka od tamtejszych, lepsze z USA niz z Angli bo wieksze perypetie ;) pzdr
laciu
Początkujący

Miejscowość: Siepraw

25 Wrz 2019, 21:33

Witam sam planuje wysłanie samochodu do Polski także jestem delikatnie obeznany.I nie pisze tego żeby cię zniechęcic tylko żebyś wiedział o co chodzi. A wiec zaczynając od poczatku jak bys kupywał samochod za przykładowe 30 tys$ .Ceny w komisach sa podawane bez podatku w moim regionie to 6% to już masz prawie 31.8 tys$ I jak bedziesz płacic gotowką to nie bedzie taniej.Miejsce w kontenerze zaczyna się od 1200$. Musisz wykupić ubezpieczenie o którym ci mówia dopiero jak wysyłasz samochod nie mam pojecia ile %.. Juz jesteś przy 33 tys pożniej w Polsce czekaja na ciebie celnicy :twisted: 33 tys$ rozmien na pln zazwyczaj kurs jest w okolicach 3.70 czyli mamy jakies 122 tys pln. Cło 10% vat 21% i domyslam się że silnik 2L+ czyli akcyza 18.6% i opłaty za rozładunek 70 tys pln. razem mamy już 192 tys. Musisz jeszcze kupic bilet i wynajać hotel i samochod bo jest niemożliwe poruszać sie autobusem. Jeżeli chcesz kupic Audi, Mercedesa lub BMW jakościowo sa okropne ponieważ są robione w Mexyku a nie w Niemczach. Co jeszcze możesz zrobic to kupic samochod od kogoś z małym przebiegiem i poprosić żeby w tak zwanym Bill of Sale napisali że samochod był sprzedany za 5 tys a nie 30 tys.
Co do jazdy w Polsce jak bedziesz miał tablice z Usa to możesz jezdzić przez 30 dni musisz wymienić licznik i kierunki ustawić przednie lampy (Tutaj są ustawiane żeby oslepiać kierowców).
Ja wysyłam sobie samochod tylko dlatego że bedzie on na mienie przesiedlencze omija mnie spory podatek.
Przepraszam jeśli kogoś uraziłem i że post nie jest ładnie napisany.
Kasper93
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Żółte światło na sygnalizatorze to już nie zielone!
    Co robią kierowcy, gdy zbliżają się do skrzyżowania, a światło zmienia się na żółte? Jest to pytanie które powinniśmy zadać również sobie będąc kierowcą. W praktyce wygląda to tak że jedni w pośpiechu ...