Po auto do USA

17 Kwi 2007, 14:41

Przymierzam się do kupna auta. Trochę mi szkoda wydać 250 tys. za coś co jest warte 110-120 tys. lub mniej.
Wiadomo, że do sprowadzenia auta z USA trzeba się wykosztować. Pomijam firmy sprowadzające takie auta – chyba, że ktoś poleca !!!
Mam zamiar wybrać się tam (kiedyś) przez weekend i koszta: bilet lotniczy około 3 tys. Do tego dochodzi tysiąc na pobyt (dwa dni – góra trzy, gdy się kupi ‘europejczyka’, bo trzeba legalnie prawo obejść. Potem kupione auto trzeba statkiem do Gdyni wysłać (do 1200 dol). W Polsce dochodzą opłaty: 10 proc. cła, akcyza (raczej 13,6 – ale można skarżyć w sądzie o zwrot do 3,1) oraz 22 VAT.

Pytanie mam jeszcze jedno: czy takim autem można od razu jeździć czy coś trzeba homologować, zmieniać ? Jak to wygląda dalej ?
Z góry dzięki ;)

ps. chodzi mi o nowe auto z salonu, którę raczej od ręki będę miał
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

17 Kwi 2007, 19:23

W USA maja czerwone kierunkowskazy, u Nas podobno takich nie mozna miec.
laciu
Początkujący

Miejscowość: Siepraw

17 Kwi 2007, 19:39

właśnie też rozmawiałem już w tej sprawie i jeden gość w salonie mówił, że wsio ok, mogę od razu z portu ruszać w drogę, ale z kolei inny mówił coś o światłach. Zresztą już nie pierwszy raz to słyszę.
W każdym razie dzięki. Coś jeszcze czy już wszystko ?
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

17 Kwi 2007, 19:51

wydaje mi sie ze tylko tym sie roznia nasze autka od tamtejszych, lepsze z USA niz z Angli bo wieksze perypetie ;) pzdr
laciu
Początkujący

Miejscowość: Siepraw

25 Wrz 2019, 21:33

Witam sam planuje wysłanie samochodu do Polski także jestem delikatnie obeznany.I nie pisze tego żeby cię zniechęcic tylko żebyś wiedział o co chodzi. A wiec zaczynając od poczatku jak bys kupywał samochod za przykładowe 30 tys$ .Ceny w komisach sa podawane bez podatku w moim regionie to 6% to już masz prawie 31.8 tys$ I jak bedziesz płacic gotowką to nie bedzie taniej.Miejsce w kontenerze zaczyna się od 1200$. Musisz wykupić ubezpieczenie o którym ci mówia dopiero jak wysyłasz samochod nie mam pojecia ile %.. Juz jesteś przy 33 tys pożniej w Polsce czekaja na ciebie celnicy :twisted: 33 tys$ rozmien na pln zazwyczaj kurs jest w okolicach 3.70 czyli mamy jakies 122 tys pln. Cło 10% vat 21% i domyslam się że silnik 2L+ czyli akcyza 18.6% i opłaty za rozładunek 70 tys pln. razem mamy już 192 tys. Musisz jeszcze kupic bilet i wynajać hotel i samochod bo jest niemożliwe poruszać sie autobusem. Jeżeli chcesz kupic Audi, Mercedesa lub BMW jakościowo sa okropne ponieważ są robione w Mexyku a nie w Niemczach. Co jeszcze możesz zrobic to kupic samochod od kogoś z małym przebiegiem i poprosić żeby w tak zwanym Bill of Sale napisali że samochod był sprzedany za 5 tys a nie 30 tys.
Co do jazdy w Polsce jak bedziesz miał tablice z Usa to możesz jezdzić przez 30 dni musisz wymienić licznik i kierunki ustawić przednie lampy (Tutaj są ustawiane żeby oslepiać kierowców).
Ja wysyłam sobie samochod tylko dlatego że bedzie on na mienie przesiedlencze omija mnie spory podatek.
Przepraszam jeśli kogoś uraziłem i że post nie jest ładnie napisany.
Kasper93
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić normę emisji spalin?
    Jak można sprawdzić normę emisji spalin EURO? Nie widzę takiej informacji w dowodzie rejestracyjnym, ani karcie pojazdu. Są jakieś strony, gdzie można byłoby to sprawdzić np. po nr VIN?
    Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...