Po co jest tak dużo drzew przy drogach?

07 Paź 2011, 17:37

Nie ma co zrzucać winy wypadków na drzewa..
Jeżeli ktoś stracił kontrolę nad pojazdem z X przyczyny to jakby nie drzewo to rów :D
Davve
Nowicjusz

Auto: A4 B7

15 Kwi 2014, 07:42

Śmieszą mnie te argumenty "za" drzewami...

Że śnieg... a co to odśnieżarka nie zgarnie jak raz przejedzie? Poza tym można krzaki posadzić zamiast drzew.

Że kogoś nie oślepia - [...] - 5 pln na targowisku ciemne okulary.

Że ekologia?! WON DO LASU z drzewami. Wywalić wszystkie i dosadzić 50 m dalej albo w lesie.

itd. itd.

Sterta bzdur, a ludzie giną?

Ekolog przywiąże się do drzewa? Wyrżnąć piłą mechaniczną jego piszczele razem z pniem drzewa.
Jak słyszę słowo EKOLOG to mi się nóż w kieszeni otwiera.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Maj 2014, 09:13

Jeśli idioci będą na drogach to nawet brak dzrewa Cię nie uratuje. Nie jestem zwolennikiem sadzenia drzew przy drodze, ale dziwi mnie jak dużo osób za śmiertelne wypadki wini drzewo. To nieważne, że spora część kierowców jedzi na podwójnym gazie, że limity prędkości są notorycznie łamane, że nieprzestrzeba się przepisów jak ktoś zawinie się w koło drzewa, wówczas winne jest drzewo. No litości może wogóle pousuwajmy wszystkie możliwe przeszkody i pas ruchu zamiast kilku, czy kilkunastu metrów będzie miał kilkadziesiąt! To nie drzewo jest winne tylko człowiek.

Ja znam ten sposób myślenia, gdyby nie rosło tam drzewo ktoś mógłby przeżyć i owszem jest w tym racja, ale patrząc w ten sposób gdyby ktoś poinformował policję lub uniemożiwił komuś prowadzenie samochodu po pijaku to też mógłby uratować komuś, życie! Jednak znaczna część społeczeństwa przyzwala na jazdę po pijaku i często właśnie te osoby chcą wycinać drzewa - litości.
Zbyszelski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 1974
Auto: Citroen C4

28 Maj 2014, 11:38

Wszystko jasne, ale co ma zrobić kierowca, kiedy jakiś wariat jedzie na niego na czołówkę? Ma opcję czekać na pewną śmierć albo zjechać w bok i wielce prawdopodobnie uderzyć w drzewo :/ Nie przy wszystkich drogach są rowy, a drzewa to realne utrudnienie.
tabaluga56
Nowicjusz

Auto: Matiz

28 Maj 2014, 20:35

tabaluga56 napisał(a):drzewa to realne utrudnienie

Podobnie jak słupy,przepusty,barierki,filary itp Niektórym wszystko przeszkadza nawet myślenie za kierownicą.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

30 Maj 2014, 10:39

Żeby tak wam przeszkadzali pijani kierowcy z kierownicą, to by było dobrze. Jak by tak się zastanowić to znaki ograniczające prędkość też przeszkadzają już nie wspomnieć o znaku stop, to co wycinamy? :D
Zbyszelski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 1974
Auto: Citroen C4

02 Cze 2014, 10:17

Po co drzewa ? Wyobraź sobie kilkadziesiąt lat wstecz, nie ma oznaczeń drogowych jest ciężka zima, nie widać którędy masz jechać, drzewa pomagają w utrzymaniu się na drodze. Sytuacja zupełnie odwrotna, lato gorąco samochody nie miały klimatyzacji, a drzewa dają super cień :)
LagoAkcesoria
Obserwowany

Auto: Audi

02 Cze 2014, 18:37

Drzewa stojące blisko drogi stwarzają bardzo duze zagrożenie,co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości. teraz są stopniowo usuwane,ale jest jeszcze w naszym kraju wiele dróg,szczególnie na mazurach gdzie są one bardzo blisko i ograniczają widoczność.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

04 Cze 2014, 21:54

Genialne Znaki Drogowe

Zdjęcie
Maniak1
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 1,9 sdi
Paliwo: Diesel

06 Cze 2014, 00:38

Zgadzam sie co do opini ze drzewa sa zagrozeniem i wedlug mnie duzo lepszym byloby sadzenia jakis krzakow gdzie przy wjechaniu w nie nie bylyby przyczyna wypadkow smiertelnych
To te trzy litery, które zawróciły w głowie nie jednemu, BMW
eMiLxPompa
Początkujący

Zdjęcia: 98
Miejscowość: Tarnów
Prawo jazdy: 24 05 2010
Auto: nie mam

11 Cze 2014, 10:51

zależy jeszcze od tego w jakim miejscu są te drzewa, ale w dużej mierze drzewa były też sadzone żeby było zacienienie/ w sensie tak żeby zasłaniały drogę i żeby nie było widać np transportów wojskowych.../ ale to tylko w przypadku starych dróg...np tych mazurskich...
marioszmit
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 1989
Skrzynia biegów: Manualna

11 Cze 2014, 19:05

1. upiększają krajobraz
2. Dają cień więc asfalt się aż tak nie nagrzewa- nie topi się
Adamautko
Początkujący

Zdjęcia: 24
Prawo jazdy: 29 08 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

21 Lip 2014, 10:22

Taki jest krajobraz Polski, co zrobić ;) Moim zdaniem bez drzew byłoby po prostu pusto i nieswojo. A jeżeli chodzi o dużą liczbę wypadków - zawsze można zrobić barierki...
ciekawska9
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 07 2008
Przebieg/rok: 3tys. km

21 Lip 2014, 22:02

Jak dla mnie drzewa powinny być zastąpione czym innym, albo przynajmniej w odległości 1 metra od drogi. Kiedyś słyszałem taką historię że ktoś zginął w wypadku z kombajnem który wyjechał na drogę właśnie dlatego że nie miał gdzie zjechać...
Marconi
Początkujący

Prawo jazdy: 16 09 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Kia Sportage
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

01 Sie 2014, 09:26

trzeba jeździć rozwaznie a wtedy i drzewa ci nie straszne...
BobikKamil
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 08 2004
Auto: BMW E91
Silnik: 320d 163km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007