Po co jest tak dużo drzew przy drogach?

06 Sie 2014, 15:20

Podobno nie ma złych kierowców są tylko źle posadzone drzewa.
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

07 Sie 2014, 09:21

Ja też uważam, że drzewa powinny być nieco odsunięte, a najlepiej wycięte. Nie zawsze traci się panowanie nad kierownicą ze swojej winy. A poza tym pola to nie jest też ładny krajobraz? A na pewno mniej niebezpieczny przy kolizjach
AdamKowol
Obserwowany
Awatar użytkownika

Auto: Honda Civic
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

11 Sie 2014, 12:50

Drzewa często sadzi się po to żeby w przypadku kolizji samochód nie potrącił przechodnia lub wrąbał się komuś w przydrożny dom ;)
p0ldekrakieta
Początkujący

Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Audi A4/Mazda RX8
Silnik: 1.6/1.3
Typ: Sedan/Limuzyna

30 Wrz 2014, 14:13

Specjalnie tych drzew przecież nie nasadzali, żeby ludzie się rozbijali... Zresztą kto to widział jeździć po drzewach? :D Po pierwsze chronią przed wiatrem i śniegiem, po drugie hamują osadzanie się spalin, a po trzecie ładnie wyglądają.
rychu69
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: citroen

10 Paź 2014, 08:14

Na drogach otoczonych polami dodatkowo chronią przed wiatrem. Generalnie jestem za drzewami przy drogach - przydają sie;P
alfarthur
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: golf II
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1985

14 Paź 2014, 16:30

Drzewa są zbyt niebezpieczne, często decydują o życiu bądź śmierci kogoś, kto wypadł z drogi. Najlepiej by było aby było ich jak najmniej
sirious
Nowicjusz

Auto: Renault Megane I
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota FT-86 Concept
    Po ponad roku domysłów i plotek, na Tokyo Motor Show 2009 Toyota pokazała coupe FT-86 Concept, opracowane we współpracy z Subaru. Spadkobierca tylnonapędowej legendy driftu – Corolli AE86 – otrzymał ...
    Toyota Yaris GRMN - sportowy wydech
    Obecność miejskiego hatchbacka wśród supersamochodów nie jest przypadkowa. Toyota Yaris GRMN nie jest zwykłym autem do jazdy między pracą, centrum handlowym, a osiedlem. Chyba, że po drodze przejeżdżamy przez ...

15 Paź 2014, 19:01

Według mnie ludzkie życie jest najcenniejsze i w imię tego nie powinno się sadzić drzew przy drogach. Powody ekologiczne? Chyba żarty, ja wolę żyć, niż jako nieżywy oddychać czystym powietrzem :-) Niestety drzewa mają to do siebie, ze jeżeli się na nie wpadnie, to samochód niestety, ale nie wróci do domu o własnych kołach. Podczas kontaktu z drzewem (czołowy) od razu zostaje uszkodzony zderzak i najczęściej lampa przednia, co uniemożliwia jadę (to oczywiście w najleprzym wypadku, przy małej prędkości). Sam ostatnio miałem taką stłuczkę z drzewem, samochodem nie mogłem wracać, znalazłem laweciarza, za smieszne małe pieniądze mnie zholował, jeżeli nic nie pomyliłem, to ten https://plus.google.com/u/0/b/105363310 ... 2784/posts następnie czekała mnie kosztowna naprawa auta. Tak więc szczególnie na zakrętach drzewa powinny być wycięte.
kapppi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1949
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: golf

15 Paź 2014, 20:30

kapppi napisał(a):Według mnie ludzkie życie jest najcenniejsze i w imię tego nie powinno się sadzić drzew przy drogach.
Na autostradach ich nie ma.
kapppi napisał(a):Niestety drzewa mają to do siebie, ze jeżeli się na nie wpadnie, to samochód niestety, ale nie wróci do domu o własnych kołach.
Trzeba dostosować prędkość do warunków .
kapppi napisał(a): Tak więc szczególnie na zakrętach drzewa powinny być wycięte.
Po za tym powinny być bardzo szerokie płaskie pobocza . Idąc dalej tym tokiem myślenia to aż się ciśnie na gębę pytanie - a po co jest tak dużo rowów przy drogach ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

17 Paź 2014, 01:58

Jasne, że trzeba dostosować prędkość do warunków i tak dalej... ale co jeśli to nie Ty popełniłsz błąd? ktoś jedzie z Toba na czołówkę, Ty nie możesz uciec na pobocze bo drzewo.
frodan
Nowicjusz

Auto: A3

17 Paź 2014, 19:32

frodan napisał(a):ale co jeśli to nie Ty popełniłsz błąd? ktoś jedzie z Toba na czołówkę, Ty nie możesz uciec na pobocze bo drzewo.
Litości....nie co dzień ktoś wali Ci na czołówkę. To jest szukanie dziury w temacie. Co by nie było trzeba chodzić pieszo , a i tak nie będzie bezpiecznie bo zapewne jakby co nie będzie gdzie uskoczyć.
bonifacy
Stały forumowicz

23 Paź 2014, 11:24

Ja się zgodzę z frodanem, jasne, że niecodziennie ktoś Ci jedzie na czołówkę, ale takie rzeczy się zdarzają, ja już nie raz miałem sytuację kiedy jakiś bezmózg chował się w ostatniej chwili przede mną. Skoro można mieć pobocze bez drzew, aby maksymalizować bezpieczeństwo, to czemu nie?
relecto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 03 2007
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Volkswagen Passat

02 Mar 2015, 15:22

Jakie spostrzeżenie :D
marekkot
Nowicjusz

Auto: Nie mam

03 Kwi 2015, 10:51

Nie mam nic przeciwko sadzeniom drzew przy drodze ale z zachowaniem odpowiedniej odległości. Obok pasa jezdni powinno być płaskie i zarazem szerokie, utwardzone poboczne, następnie rów odwadniający i następnie w dalszej odległości drzewa.
daarekn84
Nowicjusz

Auto: Golf IV
Silnik: 1,9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

03 Kwi 2015, 21:19

daarekn84 napisał(a):Nie mam nic przeciwko sadzeniom drzew przy drodze ale z zachowaniem odpowiedniej odległości.

Jakiej odległości według Ciebie ?
daarekn84 napisał(a): Obok pasa jezdni powinno być płaskie i zarazem szerokie, utwardzone poboczne,

Jak szerokie ?
daarekn84 napisał(a):następnie w dalszej odległości drzewa.
Domy , zabudowania też wyburzyć,odsunąć ...... marzą się wam wszędzie autostrady :D i to bezpłatne żeby za....ć :D
bonifacy
Stały forumowicz

07 Kwi 2015, 14:55

Też zauważyłam że u mnie jest bardzo dużo drzew które niestety przeszkadzają w jeżdźie bo widok jest ograniczony, albo ciągle kierowcy walą w drzewa i przez to więcej jest wypadków śmiertelnych.
Aska85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 12 1985
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Polo
Silnik: 1,4
Typ: Inny
Rok produkcji: 2005