Po co ludzie kupują SUV-y?

05 Gru 2010, 21:00

A po co ludzie kupują coupe? Niewygodne, dwudrzwiowe.. niepraktyczne auto..
a po co kupują auta z dużymi silnikami? Przecież to tyle pali..

A jak już kupują suvy z dużymi benzynowymi silnikami? To to już w ogóle smok wawelski..

Mają taki kaprys i kupują.. też żeś temat założył.
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

06 Gru 2010, 10:49

W sobotę pożyczyłem swojego hultaja i jeździłem astrą teraz już wiem że zakup suwa to na pewno dobry zakup.
jurek62
Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki

06 Gru 2010, 20:58

Ludzie kupują coupe ponieważ (na przykładzie C124 260E):
-nie chcą sedana wolą nadwozie bardziej dla dwójki + spory bagaż a jdenocześnie chcą auto klasy wyższej
-ponieważ silnik 2.6 R6 spala podobne ilości jak 2.0R4 z racji masy auta i słabości motoru 2.0
:mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

12 Lut 2011, 21:54

Zajebisty temat.
Po to kupują bo im się podobają.
Jedni wolą sedany, jedni coupe, inny terenówki, inni Suvya jeszcze inny Vany.
Każdy kupuje na co go stac i co mu się podoba.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

18 Lut 2011, 09:22

Zgadzam się z przedmówcą. Każdy kupuje to co lubi i nie każdy robi to z tych samych powodów... Jednym się podobają inni uważają że są bardziej ekonomiczne...
ofir
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

19 Mar 2011, 19:38

Ja lubię SUVy bo siedzi się wyżej za kierownicą niż w osobówce, są duże i wygodne a co za tym idzie bezpieczne. Te zalety dla mnię przewyższają te wady jakimi jest spalanie. Cóż, trzeba więcej zarabiać i po kłopocie.
Oczywiście nie musicie się ze mną zgadzać. Przedstawiłem moje zdanie na ten temat
Tommy002
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator momentu obrotowego
    Jednostką stosowaną w samochodach do określenia momentu obrotowego jest Nm (niutonometr). Moment obrotowy zaś jest podstawowym parametrem, który charakteryzuje osiągi silnika spalinowego.
    Design Vision GTI - światowa premiera nad Wörthersee
    Zlot GTI Wörthersee to kultowa impreza dla pasjonatów motoryzacji. W 2013 roku spodziewanych jest około 150.000 fanów modelu GTI. W dniach 8-11 maja austriackie Reifnitz będzie dla nich prawdziwą mekką. ...

21 Mar 2011, 11:27

Jak już wszyscy wcześniej powiedzieli - tutaj działa odpowiedni marketing. A jak mamy trochę więcej kasy to sobie na więcej pozwalamy, a w salonie nieźle mogą namieszać w głowie. Czy kobieca moda? Być może. Ja tam wolę samochody elektryczne :mrgreen: (być może działa na mnie odpowiednia reklama): coś typu I-MiEV (i mimo, że dla większości są paskudne), to jednak są bezpieczne dla środowiska. Ot tyle ode mnie w tym temacie.
KingaXX
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań

21 Mar 2011, 11:59

KingaXX napisał(a):Ja tam wolę samochody elektryczne :mrgreen: (być może działa na mnie odpowiednia reklama): coś typu I-MiEV (i mimo, że dla większości są paskudne), to jednak są bezpieczne dla środowiska.
a prąd w gniazdku bierze się sam nie zanieczyszczając planety :mrgreen:
elektryczne samochody nie są takie "zielone" jak się niektórym wydaje :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

21 Mar 2011, 14:25

a prąd w gniazdku bierze się sam nie zanieczyszczając planety :mrgreen:
elektryczne samochody nie są takie "zielone" jak się niektórym wydaje

To się właśnie nazywa moc marketingu :mrgreen: Powiedzą, że ekologiczne to człowiek zaczyna wierzyć. A poza tym, człowiek musi mieć jakąś alternatywę jak mu ropy zabraknie. Chociaż gdzieś czytałam, że w Polsce braki elektryczności mają być już w 2012 roku jak nie zaczniemy szukać jakiś innych źródeł energii :wink:
KingaXX
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Mar 2011, 14:39

silniki diesla można napędzać olejem roślinnym czy też pochodnymi ;) silniki benzynowe alkoholem, gazem bio itp itd przykładów można by mnożyć :wink: i to jest bardziej pro ekologiczne i w zasadzie tańsze.... ale o tym się głośno nie mówi bo i po co :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

21 Mar 2011, 15:07

silniki diesla można napędzać olejem roślinnym czy też pochodnymi ;) silniki benzynowe alkoholem, gazem bio itp itd przykładów można by mnożyć :wink: i to jest bardziej pro ekologiczne i w zasadzie tańsze....

Owszem zdrowsze, tańsze...czy życie silnika się przypadkiem nie zmniejsza? Ja pamiętam te afery w telewizji, co to rolnicy rzepak uprawiali, a kierowcy mówili, że nie będą karmić swojego auta olejem roślinnym bo silnik się psuje, oj było było :wink:
KingaXX
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Mar 2011, 16:39

jeśli kryzys paliwowy nastąpi jak w latach 80 to się z rzepakiem przeprosimy ;) i będą ludzie szczęśliwi że mogą autami jeździć ;)
a czy krócej? nowsze diesle na pewno tak (zwłaszcza te mocno wysilone) a starsze? w teorii to dla niech nawet zdrowsze będzie :mrgreen: w praktyce to na razie nie mam jeszcze dobrych danych bo autko zrobiło na estrach dopiero jakieś 70 kkm więc nie jest to jeszcze jakaś wielka odległość
pocieszny
Forumowicz VIP

21 Mar 2011, 19:25

w praktyce to na razie nie mam jeszcze dobrych danych bo autko zrobiło na estrach dopiero jakieś 70 kkm więc nie jest to jeszcze jakaś wielka odległość

Na "rzepak" jeździsz? Kurcze, w sumie nie mam chyba nikogo wśród moich znajomych co by się przełamali :idea: Chyba mentalnie nie jesteśmy gotowi, że "to" co wlewamy do sałatki, możemy wlać i do baka :lol:
KingaXX
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Mar 2011, 22:18

pierwszy raz się przełamałem na Syberii jak nie było co lać do baku,
ciepło było na szczęście ;) pełen bak oleju + spirytus i stary parch szedł jak przecinak :mrgreen:
tyle że mój silnik spali wszystko łącznie z mazutem i farbą :mrgreen:
zaleta dużych starych diesli :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

22 Mar 2011, 20:19

pocieszny napisał(a):pierwszy raz się przełamałem na Syberii jak nie było co lać do baku,
ciepło było na szczęście ;) pełen bak oleju + spirytus i stary parch szedł jak przecinak :mrgreen:
tyle że mój silnik spali wszystko łącznie z mazutem i farbą :mrgreen:
zaleta dużych starych diesli :mrgreen:

Ten spirytus to do baku czy do gardła gdy z rzepaku zrobił się kisielek? :mrgreen:
Również jeżdżę na bioestrach, podobno wpiernicza uszczelki z kauczuku i zapycha filtry wypłukanym przez siebie syfem. U mnie na szczęście bez problemów, od wiosny znów go będę zalewał.
Plastik
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia