Po dłuższej jeździe na prąd komputer nie pozwala używać tego silnika

08 Mar 2021, 19:15

Cześś .Mam peugeota 508/ 2020 hybrid,plug in,nie wiem czy to normalne ale po jeżdzie dłuższej na prad /300km/ komputer nie pozwala używac silnika elektryczneo na około dwa tygodnie/250 km.????????Czy to normalne???
Cezary86
Obserwowany

• 09 Mar 2021, 10:49

Ale nie zrobisz tym samochodem 300km wyłącznie na prądzie. Może opisz dokładnie jak użytkujesz ten samochód na tym dystansie?

Hm... jeździsz na krótkich odcinkach, a samochód podładowujesz z gniazdka i w tym czasie silnik spalinowy nie zostaje ani razu uruchomiony?? To tylko moje domysły jak to może wyglądać.

Musisz pamiętać, że hybryda plug-in nie jest stworzona wyłącznie do jazdy w trybie elektrycznym.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Mar 2021, 21:48

Co dziennie ładuje samochód.Przejeżdzam do pracy i spowrotem 38 km na ustawieniu hybryda B z doładowywaniem w trakcie jazdy. Wtedy uzywa silnika elektrycznego automatycznie..Na początku jak kupiłem tego Peugeota. Mogłem jeżdzic na tym ustawieniu 3 tygodnie.Teraz tydzien. Potem uruchamia silnik automatycznie i prawie 250 km jeżdzi na silniku spalinowym. Mieszkam w Finlandii w Helsinkach.Nie mam kogo się poradzic. Wiem że przy zbyt krótkich odcinkach przedni akumulator się wyładowuje i komputer załacza silnik aby go doładowac. Na początku wystarczyło przejechać 30 km i przełaczał na elektryczny.
    Cezary86
    Obserwowany

10 Mar 2021, 18:02

Z tego co wiem ustawienie którego używasz to tryb rekuperacji (lewarek w pozycji B). Przydaje się w mieście, jednak w tym przełożeniu elektryczny zasięg od tego nie wzrasta.

Ładowanie baterii odbywa się w trybie e-Save ale wtedy strasznie spalanie wzrasta (nawet dwukrotnie).

Jednak ładując auto z gniazdka nie powinno być takiego problemu jak opisujesz bo baterię masz zawsze naładowaną. W tym przypadku chyba najlepiej na gwarancji zgłosić się do serwisu z tym problemem.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obłożona szlachetnym drewnem kierownica
      Drewniane kierownice są elementem często spotykanym w najdroższych autach klasy premium. Wykonuje się je zwykle metodą podobną do stosowanej przy produkcji uchwytów parasoli – przez gięcie podłużnych kawałków drewna w odpowiednio ...
      King of Europe Drift 2012 Poznań / relacja
      W dniach 20 – 22 kwietnia na najbardziej prestiżowym obiekcie wyścigowym w Polsce, czyli na torze "Poznań" odbyła się jedna z najważniejszych imprez driftingowych w całej Europie, a więc inauguracyjna runda King of ...