Po około 10 min. jazdy pojawia się check i tryb awaryjny

15 Mar 2020, 13:59

Skoda Fabia 1.2HTP LPG 2005r.

Gdy odpalam samochód i rozpoczynam jazdę wszystko jest ok, po 10 min gdy wyjeżdżam z miasta i wrzucam 5 bieg to odpala się check engine i przechodzi w tryb awaryjny. Po zatrzymaniu i odpaleniu ponownym silnika check znika i jestem w stanie wrócić do domu (15min. bezawaryjnej jazdy).

Zdjęcie
Zdjęcie
kacza
Nowicjusz

• 15 Mar 2020, 14:38

W pierwszej kolejności trzeba sprawdzić dlaczego wypada zapłon na trzech cylindrach w tym celu proponuję skontrolować świece, najlepiej je wymienić jak już mają ponad 10tkm. Następnie pojeździć na benzynie i zobaczyć czy wrócą te same błędy z wypadaniem zapłonów.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

15 Mar 2020, 14:45

Ciężko jest mi określić, samochód zakupiony 2tyg. temu, a problemy zaczęły się po tygodniu od zakupu.. Gdy znajomy sprawdzał błędy i świece stwierdził, że wyglądają na dobre.
    kacza
    Nowicjusz

16 Mar 2020, 12:25

kacza napisał(a):znajomy sprawdzał błędy i świece stwierdził, że wyglądają na dobre.
    To że świece wyglądają na dobre nie znaczy że działają poprawnie. Mimo wszystko proponuję ich wymianę bo to nie jest duży koszt. Przy okazji można sprawdzić kompresję.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

16 Mar 2020, 13:46

Po za tym usunąć przyczynę błędu czujnika temperatury silnika. Sprawdzić stan wiązki elektrycznej na lewej pdłużnicy (powszechna bolączka tych aut)
    Czujnik w razie potrzeby wymienić. Odczytać ewentualne błędy w innych sterownikach ( licznik , moduł centralnej elektryki , can gateway )
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

17 Mar 2020, 22:13

Wymieniłem filtry gazu (były zawalone) i jak na razie problemów nie ma. Pojeżdżę jeszcze trochę i się okaże czy dalej trzeba kombinować.
    kacza
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodorowa ciężarówka Toyoty na ulicach Los Angeles
      Mieszkańcy Los Angeles i Long Beach będą mieli niedługo okazję oswoić się z widokiem zaskakująco cichej ciężarówki. 23 października rozpocznie się długofalowy test prototypowego samochodu ciężarowego Toyoty napędzanego ...

19 Mar 2020, 12:47

kacza napisał(a):Wymieniłem filtry gazu (były zawalone) i jak na razie problemów nie ma. Pojeżdżę jeszcze trochę i się okaże czy dalej trzeba kombinować
    To sprawdź i daj znać za jakiś czas czy jest ok. Jak byś wcześniej pojeździł na benzynie jak już wspomniałem to pewnie byś taki błędów również nie uświadczył co by wskazywało na problemy z instalacją LPG.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

21 Mar 2020, 18:57

Wczoraj sprawdzałem wydech (praca silnika) chwilę po odpaleniu i wszystko było ok. Dzisiaj znowu check i dodatkowo zauważyłem że pluje z wydechu. Kilka dni jeździłem na samej benzynie.
    kacza
    Nowicjusz

21 Mar 2020, 19:02

Jakie błędy tym razem ?
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG