"Pocenie sie" auta - w czym tkwi problem

28 Sty 2008, 20:37

Witam - od kilku tygodni jestem posiadaczem Skody Octavii i borykam sie z pewnym problemem. Otóż auto dosyc mocno paruje wewnątrz kabiny. Pogoda jaka jest każdy widzi - raz cieplej a raz zimniej. Ide rano na parking i stwierdzam iż jedynie mój samochód jest w srodku mocno zaparowany. Próbowałem go wietrzyć, osuszać klimatyzacją czy osuszać szmatkami szyby ale to nie pomaga. Po kilku dniach problem wraca. W czym tkwi problem?

Za pomoc z góry dziękuje
bartas1979
Nowicjusz

• 28 Sty 2008, 22:20

Witam,

Sprawdź czy nie ubywa ci płynu w układzie chłodzenia czasem zdarzają się wycieki przy nagrzewnicy. Luźna opaska, pęknięty przewód...
    Pozdrawiam,
    Artek
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016

28 Sty 2008, 23:49

Jak była szyba wklejana to możliwy przeciek do środka.Klimatyzacja ma odpływ wody spod parownika jest pod autem trzeba sprawdzić czy nie jest zatkany.Uszczelki na drzwiach muszą być szczelne a zwłaszcza tylne.Nie należy parkować auta na trawie.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

30 Sty 2008, 14:46

Prozaiczną przyczyną może być to że zapomniałeś otworzyć obieg powietrza. Sprawdź to, może masz ustawioną gałeczkę na tą cyrkulację wewnętrzną zamiast wolny obieg powietrza.
    Ewentualnie może masz gdzieś wodę. Pod dywanikami, albo w bagażniku...
    przemandero
    Nowicjusz

30 Sty 2008, 22:16

Dzieki za odpowiedz. Obieg mam właczony na otwarty. Miałem wode w acie na początku jak go kupiłem. Naprawe wykonała ASO Skody (mały przeciek - uszkodzona uszczelka) ale suszyli auto przez dwa dni. Czyżby wciąz auto było niedosuszone albo ASO wykonało niewłasciwe suszenie?
    bartas1979
    Nowicjusz

30 Sty 2008, 23:07

brak konserwacji klimatyzacji - mianowicie raz do roku trzeba wymienić filtry pyłkowe itp. jak są zapchane blokują cyrkulację powietrza i wilgoć nie wychodzi
    mk761203
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A8 hybrid
      Audi A8 łączy wydajność hybrydowego silnika sześciocylindrowego ze zużyciem paliwa motoru czterocylindrowego. Jednostka 2.0 TFSI wespół z silnikiem elektrycznym generują 180 kW (245 KM) mocy. Maksymalny moment obrotowy ...