Pochwały

28 Sty 2008, 09:06

Witam
Mam pytanie...raczej do adminów bądź moderatorów...
O co chodzi z tymi pochwałami? Za co się je dostaje itd.?
Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Sty 2008, 09:53

Pochwałę można dostać za skuteczną pomoc lub np. za skierowanie na trop przyczyny usterki.Pochwałę może dać tylko autor postu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sty 2008, 18:04

Wiecie co myślę? Wydaje mi sie, że powinno (nie wiem jak :) ) być coś takiego, że jest jakby nakaz dawania pochwał tym, któzy pomogli w danej sprawie. Wiele tu się naczytałem i albo nie ma wogóle podziekowań (nawet pisemnych w poscie) albo jest symboliczne Dzięki. Jakby ludzie zaczeli dawać pochwały tak jak się należy, "nowi" lub "ci z problemem" wiedzieli by kogo porad słuchać. A tak to ludzie nieznają sie na niczym, mają postów po 500 i ranking specjalista lub zaawansowany, wogóle nie znając sie na np naprawach lub przepisach. A jakby ludzie mieli pochwał więcej, to "nowi" wiedzieliby kogo słuchać, komu się przyglądać itd...taka moja opinia :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

28 Sty 2008, 20:04

Zgadzam się z kolegą, ja też czasem pomagałem (mam nadzieję) :PP i nie mam pochwał :PP <Lol> Nawet nowy dział wymyśliłem :D hehe
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

28 Sty 2008, 21:22

Dla mnie ilość pochwał nie jest wyznacznikiem wiedzy.

Wiele osób dziękuje za pomocą pochwały, tak samo wiele za przysłowiowe "dzięki". Nie należy piętnować ani jednych ani drugich. Tym bardziej nakazywać im "chwalenia".

Forum będzie się rozwijało jak nie będzie w nim wyścigu szczurów tylko miła atmosfera, pomoc i tolerancja. Na tym mamy się skupić, a nie na zdobywaniu pochwał czy liczeniu ile razy dostaliśmy dziękuję.

Osobiście to "pochwały i ostrzeżenia" bym zlikwidował, wprowadzają niepotrzebny reżim i atmosferę kija i marchewki. :wink:

Co poniektórzy już w podpisach mają prośbę o "pochwałę". :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

28 Sty 2008, 22:40

ja nie :P
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bieżnikowanie opon - nie tylko w czasie kryzysu
    Rok 2011 był dla polskich bieżnikowni bardzo dobry. Wszystkie zakłady bieżnikujące opony odczuły zwiększony popyt na opony bieżnikowane zwłaszcza w drugiej połowie roku. Tendencja wzrostowa widoczna też była w pierwszych ...

29 Sty 2008, 00:59

No a wg mnie właśnie powinny byc :D . To że ktoś ma w podpisach to chyba jakaś aluzja co :P :P ? Ludzie beda wiedzieć że mówię coś sensownego. A nie chodzi mi o wyścig taki, żeby gonić i mieć jak najwięcej pochwał, bo jak kolega Karson wspomnial nie o to chodzi. Ale miło byłoby wiedzieć, że się komuś pomogło :D
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Sty 2008, 09:49

Bryann napisał(a):Ale miło byłoby wiedzieć, że się komuś pomogło :D

i właśnie o to chodzi. pomoc sprawia najwięcej przyjemności i satysfakcji gdy jest bezinteresowna. w Twoim przypadku jest ciut inaczej, sugerujesz (zapewne nieświadomie) osobie której pomogłeś zapłatę w postaci pochwały, co dodatkowo świadczy, że chcesz uzyskiwać ich jak najwięcej. nie ilość pochwał czy postów świadczy o wiedzy, kulturze czy wartości forumowicza.
nie chcę Cię urazić w żaden sposób, po prostu mnie wystarczy dziękuję, stąd ta opinia odnośnie "pochwał".
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

29 Sty 2008, 15:28

Dokładnie tak jak piszą koledzy - ilość pochwał,wcale nie świadczy o wiedzy w danym dziale.Ja mam chyba najwięcej pochawał na tym forum,ale przyznam się,że w wielu rzeczach są bardziej doświadczeni ode mnie forumowicze - np. kolega Andrzej_124 - mało sie pokazuje,ale bardzo często pisze z sensem i wykrywa usterki,których ja nie wiedziałem.Poza tym pochwały można dostawac za wszystkie działy - ja mam pochwały i za dział "Problemy techniczne" i za dział "Przepisy" itd.A to nie oznacza,że jestem dobry np. w dziale o samochodach terenowych czy audio.W tym moja wiedza jest znikoma(ogranicza się tylko do jazdy moim Hammerkiem H3 po drogach górskich,gdzie nie ma asfaltu,tylko piasek lub błoto lub kamienie,a w zimie pług przejeżdza albo wogóle albo raz na 2 miesiące,ale już zaczynam myślec o troszkę prawdziwym terenie),ale jak się pojawię w tych działach,to nie od razu znaczy,że jestem w tym akurat dziale najlepszy.Czasami jak przeglądam forum celem moderowania,to natkne sie na jakiś temat w jakimś dziale i akurat wiem,co może być przyczyną i napiszę.Ale nie znaczy to,że się na tym znam.
Tak więc jeżeli ktoś opisze swój problem i odpisze ktoś kto ma tych pochwał 10 i ktoś kto pochwał nie ma wcale,to zarówno do jednej jak i drugiej podpowiedzi nalezy podejść powaznie i to sprawdzić.
Pochwały,ostrzezenia i zaawansowanie sa na każdym forum i dlatego są tez na naszym.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Sty 2008, 23:22

Moim zdaniem administrator powinien przyznawać pochwały :)
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

31 Sty 2008, 00:53

Oooo tez dobry pomysł :) wiedziałby za co itd....wkońcu on wie wszystko :D
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2008, 00:57

No własnie a jak to jest z ostrzeżeniami?? Za co je sie dostaje?? Czy za jakąs ilość np 10 można dostać kopa z forum ?? Jak to jest, jeśli ktoś narusza regulamin, przezywa innych użytkowników itd???
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2008, 08:17

Admin powinien decydować
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

31 Sty 2008, 13:05

Co do ostrzeżeń - ostrzeżenia daje się za łamanie regulaminu.Ale zazwyczaj ostrzezenia daje się pisemnie na pw - jest to raczej upomnienie.Jeżeli uzytkownik wytłumaczy się lub przeprosi,czyli zachowa się grzecznie,to na tym się kończy.Natomiast takie ostrzeżenia,które widać na forum przy profilu,dostaje się za naprawdę chamskie zachowanie - ubliżanie innym uzytkownikom,wyzywanie publicznie na forum,przekleństwa itd.
W zasadzie daje się 3 ostrzeżenia.Przy tym 3 sprawa trafia do admina,który podejmuje decyzję czy konto zablokować(blokada IP,żeby ten użytkownik nie mógł się już zalogować),czy usunąć,czy dać jeszcze jedną szansę - wszystko zależy od tego za co forumowicz dostał ostrzeżenia i jak się zachowuje na forum.
Od czasu jak ja jestem moderatorem,to tylko jednemu użytkownikowi,który zachowywał się naprawdę po chamsku,admin zablokował konto i w ostatczności je usunął.Poza tym,chyba nie ma na forum osób,które mają więcej niż 1 ostrzeżenie.I niech tak pozostanie.
Co do pochwał,to pomysł,żeby przyznawał je admin nie wiem,czy wypali.Musiał by on czytać każdy temat w każdym dziale i decydować,czy dany użytkownik forum pomógł autorowi tematu.Byłoby to nieco utrudnione,bo wielu autorów tewmatów,nie pisze,czy i kto mu pomógł rozwiązać problem.Można by tez zrobić tak,że autor przyznaje pochwałę,pisze za co i pochwała ta trafia do admina,a on analizuje,czy ta pochwała się faktycznie należy i ją przyznaje bądz nie.Ale wówczas też musiałby czytać cały temat ze wszystkimi postami i je dokładnie analizować.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

31 Sty 2008, 17:42