Początek przygody z motoryzacją

21 Cze 2015, 23:46

Nie będę się witał i streszczał mojej historii, przejdę od razu do sedna.

Nie dawno za cel obrałem sobie znalezienie nowej pasji, dotychczas były to komputery, ale poczułem potrzebę znalezienia sobie drugiej.

Poszedłem na studia związane z motoryzacją, wiedziałem jak bardzo jestem zacięty i że poradzę sobie wszędzie jeśli będę chciał. Minęły 2 lata studiów, w trakcie których przebrnąłem przez matetyki, fizyki, logistyki, materiałoznastwo itp. Za pół roku wkraczam we właściwy etap edukacji czyli silniki, budowa, paliwa, mechanika itd. Jest tylko jeden problem, nigdy nie miałem samochodu i moja wiedza o autach nadal jest ograniczona i to bardzo mocno.

Chciałbym to zmienić i proszę w tym temacie o wszystkie dobre rady, które poszerzą wiedzę o samochodach u takiego laika jak ja.

Co do tej pory robiłem, żeby coś w tym kierunku poczynić? Poza wybraniem studiów w tym kierunku oglądam Top Geara i serial Mechanik(TVN Turbo) z 2007. Chodzę do warsztatu na staż gdzie sam wykonuję tą prostą robotę typu odkręcanie, wyważanie kół itp. ale dużo też obserwuję i słucham. Pracuję w fabryce kontrolującej i naprawiajacej elementy do samochodów, a w wolnym czasie którego nie mam za wiele lubie odpalić na komputerze symulator w którym dokonuję napraw(w 2015 te symulatory robią już ogromne wrażenie swoją szczegółowością).

Teraz mam zamiar wziąć się za wertowanie tego forum i jako, że sporo czasu spędzam w komunikacji miejskiej bardzo bym chciał, żeby ktoś z użytkowników polecił mi jakąś dobrą książkę dla początkujacego mechanika. Troche suchej teorii poszerzającej choćby zasób słów nigdy za wiele.

Ciężko pracuję, ale wiedzą nadal bardzo odstaję od znajomych ze studiów ktorzy grzebią w swoich autach odkąd skończyli 16-17 lat. Zmniejszenie tego dystansu to mój najważniejszy cel na najbliższe miesiące.
aesd
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 09 1993
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powroty z wakacji
    Koniec sierpnia na drogach jak co roku oznacza powroty z wakacji. Wzmożony ruch, pośpiech kierowców spowodowany powrotami na ostatnią chwilę, obniżona koncentracja oraz paradoksalnie bardzo dobre warunki na drogach ...