Początkujący kierowca szuka taniego używanego auta

12 Gru 2009, 14:28

Witam forumowiczów. Jestem początkującym kierowca prawko mam od paru miesięcy. Chce kupić samochód tak żeby zmieścić się ze wszystkim w około 3000zł. Auto jest mi potrzebne od lutego, będę nim jeździć trasy około 60km. Jestem kompletnym laikiem w sprawach motoryzacji, gdyby sytuacja nie wymusiła to prawdopodobnie w ogóle nie zdecydował bym się na robienie prawka.
Rozmawiałem trochę z ludźmi którzy siedzą w temacie i nakierowali mnie w stronę używanych aut japońskich - słyszałem, że mimo wieku, cechują się niezawodnością, lekką pracą skrzyni biegów i sprzęgła. Są to cechy których właśnie oczekuje od auta. Nie będę ukrywać, że najbardziej zależny mi na tej niezawodności, żebym nie musiał potem w auto za dużo wkładać i tracić niepotrzebnie czasu(no ale pewnie każdy tego oczekuje).
Celowałem generalnie w toyote starlet, ale nic ciekawego nie znalazłem.

W obecnej chwili zastawiam się na kupnem Nissan Sunny 1.6 SLX z 89r. za ok 2000zł.

Zdaje sobie sprawę, że na pewno na start trzeba będzie coś w auto włożyć. Kupując auto jechał bym z osobą która jest w stanie wstępnie ocenić czy wszystko jest oki.

Chciał bym usłyszeć wasze opinie na ten temat, bo jak by nie było to auto ma 20 lat! Jeśli macie jakieś inne poglądy na temat japońców, pomysły co było by dla mnie dobre, to bardzo proszę o komentarz.
IronMan
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

12 Gru 2009, 14:40

W tej kwocie nawet nie pakuj sie w stare japonce bo to beda skarbonki bez dna,ja w tej kwocie polecil bym Ci Fiata CC 900 no chyba ze potrzebujesz wieksze to jakis Polonez
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Gru 2009, 14:43

no japonce to bardzo niezawodne autka, tylko w 20 letnim aucie bedzie trzeba sie liczyc z blachą, jezeli ktos nie dbal to straszna rdza, o nissanie sunny powiem, ze to bardzo dobre auto , mialem okazje jezdzic z rocznika 90. wszystko cacy !

[ Dodano: Sob Gru 12, 2009 14:46 ]
Jezeli kolega juz się rozglada za japoncem, to nie jest zly wybor .
ale kolega barol91, tez podal dobre przyklady aut, CC to dobre auto , tylko unikaj silnika 700 cm3 , bo to slabe i wadliwe . a polonez jak polonez, trzeba miec do tego gaz, bo strasznie duzo pali
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

12 Gru 2009, 14:48

Nie zrozum mnie żle ale kupując 20 letnie auto nie ma możliwości żeby się coś nie popsuło .Do starych japońców są drogie części zamienne i coraz gorzej dostępne.pomyśl nad puntem lub astrą .może vectra .
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

12 Gru 2009, 14:48

Ja bym celował w poloneza. Japoniec nie japoniec poldek będzie nawet 10 lat młodszy od takiego nissana.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

12 Gru 2009, 15:04

Dokladnie a na trasy 60km w te i spowrotem cinkiem to bym sie zmeczyl. A wlasnie pedaly w cinku chodza dosc ciezko wiec trzeba czasem mocneij docisnac. Wygody tam jak dla mnie nie ma zadnej, plastikowe pudlo.
Jak juz to lepiej poloneza, no chyba ze w tej cenie znajdzie sie astre F z 92-93 roku ale to raczej tez ciezko bo sa pozardzewiale. Moze jakies deawoo espero w tej cenie, za 3,5tys napewno sie znajdzie jakies
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Eco driving w zimie, kiedy za oknem trzyma mróz
    Jak być eco, kiedy za oknem mróz? Dzięki utrwalaniu odpowiednich nawyków z każdą kolejną zimą zauważymy coraz większą różnicę w portfelu. Eco driving to styl jazdy, który możemy wykorzystywać niezależnie ...

12 Gru 2009, 16:19

O dokladnie Espero albo jakas Nexia jeszcze
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012