Podatek ekologiczny, czy juz jest??

19 Lip 2006, 19:33

Czy wie ktoś? Czy juz wprowadzili podatek ekologiczny od sprawadzonych samochodów??
laciu
Początkujący

Miejscowość: Siepraw

20 Lip 2006, 13:14

jeszcze nie
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

20 Lip 2006, 22:51

dziwne ale już znam odpowiedz na to moje wlaśnie pytanie, dzis resjtrowalem auto i sie dowiedzialem :/
grzestv - przykro mi ale sie mylisz, podatek ekologiczny jest, wynosi 500zł(znany też pod nazwą recykling) nie zaleznie od wieku auta czy pojemnosci silnika.Podatek ten jest od samochodów osobowych ktorych liczba miejsc nie przekracza 8, oraz od samochodów mających dopuszczalną masę calkowitą nie przekraczająca 3,5 tony.

INFO DLA TYCH KTORZY ZAKUPILI SPRWADZONY SAMOCHÓD I PRZYGOTOWOJA SIE DO REJSTRACJI:
Oto litania i mapa jaka pilegrzymke trzeba odbyć po urzedach aby zarejstrowac sprowadzany samochód:
1.Przegląd techniczny z protokołem zgodności dokumentow z tabliczka znamionowa 169zł.

2.Opłacenie akcyzy, tj 65% kwoty za jaką zakupiliśmy auto, (powait. myślenice ma urzad celny w Towym Targu, powiat wielicki w Krakowie, inf. dla ludzi z tej okolicy) Dobrze jest wpisać mniejszą kwotę aby płacić mniejszą akcyzę.

3.Tłumaczenie dokumentów, operacja ta kosztuje ok 80-110zł.

4.Urząd skarbowy i opłacenie VAT-u 25 tj ZAŚWIADCZENIE POTWIERDZAJĄCE UISZCZENIE PODATKU OD TOWAROW I USLUG LUB BRAK OBOWIAZKU UISZCZENIA PODATKU OD TOWAROW I USŁUG Z TYTUŁU NABYCIA SRODKA TRANSPORTU 150zł.

5.TERAZ UWAGA! DUŻO LUDZI ROBI BŁĄD BO MYŚLI ŻE OPŁACA EKOLOGICZNY W W.KOMUNIKACYJNYM płacimy go w banku lub na poczcie, wpłataty dokonujemy na następujacy rachunek:
Nazwa odbiorcy:
NFOŚIGW w WGB II Oddział Warszawa
Nr KONTA:
65 1130 1062 0000 0109 9520 0014

Nazwa zleceniodawcy:
JAN KOWALSKI
SZKOLNA 5
00-100 WARSZAWA
Tytułem:
wpisujemy numer identyfikacyjny nadwozia naszego auta 500zł.

6.Wydział komunikacyjny, rejestracja pojazdu 250zł.

7.W ten sam dzień w którym zarejstrowaliśmy autko musimy go ubezpieczyć!!!!

8.SZEROKIEJ DROGI ;)

Sam zwiedziłem te urzędy i nareszcie od dziś mogę jeździć furką :)
laciu
Początkujący

Miejscowość: Siepraw

20 Lip 2006, 23:00

u mnie na ten podatek mówi się "śmieciowe",a podatek ekologiczny to są takie projekty ażeby od pojemności auta był podatek naliczany.
i tak za golfa 3 wartego 6000 trzeba będzie zapłacić z 8000 :shock:
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

21 Lip 2006, 10:38

Nie no ale ta akcyza to jest dobijająca
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

05 Sie 2006, 11:33

arek_89 napisał(a):Nie no ale ta akcyza to jest dobijająca

Czyli jak kupie sobie w polsce od kogoś za 3000 furke dokładnie forda fieste 1.8 dl to ile mnie całość wyniesie? <szok>
pytanko

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie wchodź na czerwonym świetle!
    Pośpiech, nieuwaga, nieprawidłowa ocena odległości od nadjeżdżającego pojazdu czy zwykła brawura – to wszystko mogą być powody wejścia pieszego na jezdnię przy czerwonym świetle. W takich okolicznościach w zeszłym roku ...

05 Sie 2006, 21:54

pytanko napisał(a):
arek_89 napisał(a):Nie no ale ta akcyza to jest dobijająca

Czyli jak kupie sobie w polsce od kogoś za 3000 furke dokładnie forda fieste 1.8 dl to ile mnie całość wyniesie? <szok>

jak auto zarejestrowane w Polsce to nic.
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Sie 2006, 22:59

Jak to jest z tym sprowadzaniem, bo za auta starsze niż 10 lat wychodzą troche większe opłaty.Może ktoś napisać coś więcej jak to jest ? :wink:
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

05 Sie 2006, 23:07

dla zainteresowanych:

"Akcyzie według Ministerstwa Finansów podlegają samochody osobowe niezarejestrowane na terytorium kraju. Tak więc bowiązek podakowy w akcyzie od samochodów powstaje:

w przypadku sprzedaży - z chwilą wystawienia faktury, nie później jednak niż w terminie 7 dni licząc od dnia wydania samochodu
w przypadku importu - z dniem powstania długu celnego w rozumieniu przepisów prawa celnego;
w przypadku nabycia wewnątrzwspólnotowego - z chwilą nabycia prawa rozporządzania samochodem osobowym jako właściciel, nie później jednak niż z chwilą jego rejestracji na terytorium kraju.

Reguluje to Art. 81 ust.1 która informuje, że podmioty dokonujące nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodów osobowych niezarejestrowanych na terytorium kraju są zobowiązane po przywozie na terytorium kraju złożyć deklarację uproszczoną do właściwego naczelnika urzędu celnego w terminie 5 dni, licząc od dnia nabycia wewnątrzwspólnotowego oraz dokonać zapłaty akcyzy nie później niż z chwilą rejestracji tego pojazdu w kraju. Podstawą opodatkowania jest kwota, jaką nabywca jest obowiązany zapłacić za dany samochód.

Potrzebne dokumenty

Aby zapłacić akcyzę należy posiadać nastepujące dokumęty:

dowód własności, czyli np. fakturę, rachunek lub umowę kupna-sprzedaży, darowizny itp.(tłumaczenie na język polski i orginał)
wyciąg ze świadectwa homologacji, wydany zgodnie ze wspólnotową procedurą homologacji przez właściwy organ państwa członkowskiego lub dowód rejestracyjny z kraju, w którym samochód był zarejestrowany wraz z tablicami rejestracyjnymi(tłumaczenie na język polski i orginał),
jeśli pojazd został wyrejestrowany - dokument potwierdzający jego wyrejestrowanie(tłumaczenie na język polski i orginał)
przegląd zrobiony w Polsce
swoje dokumęty osobiste

Stawka akcyzowa

Stawka akcyzowa wahaja się pomiędzy 3,1% a 65%. Na samochody osobowe w wieku od 1 do 2 lat jest to:

z silnikiem do 2.000 ccm - 3,1%
z silnikiem powyżej 2.000 ccm - 13,6%

Stawki akcyzy na starsze samochody oblicza się według wzoru:
Su = Sn + 12 (W - 2),

gdzie

Su to stawka akcyzy na samochód używany, Sn to 3,1% (auta do 2.000 ccm) lub 13,6 (auta powyżej 2.000 ccm),
W to wiek auta
Stawki akcyzy na samochody osobowe w zależności od pojemności silnika i wieku (w %)

Dla samochodów napędzanych silnikiem o pojemności do 2 litrów (włącznie)

pojazdy trzyletnie 15,1%
pojazdy czteroletnie 27,1%
pojazdy pięcioletnie 39,1%
pojazdy sześcioletnie 51,1%
pojazdy siedmioletnie 63,1%
pojazdy ośmioletnie 65,0%
Dla samochodów napędzanych silnikiem o pojemności pow. 2 litrów

pojazdy roczne i dwuletnie 13,6%
pojazdy trzyletnie 25,6%
pojazdy czteroletnie 37,6%
pojazdy pięcioletnie 49,6%
pojazdy sześcioletnie 61,6%
pojazdy siedmioletnie 65,0%
Koszty zarejestrowania samochodu w wydziale komunikacji

Dla pojazdu sprowadzonego z zagranicy

karta pojazdu - 75 zł
komplet tablic - 80 zł,
znaki legalizacyjne - 11,0 PLN,
nalepka kontrolna - 17 zł,
pozwolenie czasowe - 13 zł,
dowód rejestracyjny - 49 zł)
Łączny koszt wynosi 245zł. Plus dodatkowa opłata recyklingowa: dotycząca pojazdów osobowych i dostawczych o DMC do 3,5 t włącznie. Wynosi ona 500zł."
pozdro 8)
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Sty 2008, 22:24

a nie da się tych spraw jakos "obejść"?
respian
Nowicjusz