Podatek od zakupu auta. Jak wyliczyć?

12 Sty 2017, 02:30

Po zakupie auta w skarbówce trzeba opłacić podatek na formularzu PCC-3.
Pytanie jaką kwotę wartości auta trzeba tam wpisać? Przepisy mówią że trzeba wpisać kwotę "wartości rynkowej auta" co nie jest tym samym co kwota na umowie. Wielokrotnie się zdarza że kwota na umowie jest zaniżana a urząd nakazuje wpisać wyższą.
Ja mam problem odwrotny. Zapłaciłem za auto o wiele więcej niż wynosi cena rynkowa (zapłaciłem 16.000 przy cenie rynkowej za ten model ok 8.000). I pytanie co mam wpisać w rubryce wartości do opodatkowania??? Wartość na umowie kupna czy znacznie niższa wartość rynkowa?
steve13
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 06 2000
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: brak

12 Sty 2017, 08:48

Urzędy skarbowe działają w jedną stronę, mają ściągnąć z nas jak największą kwotę. Dla urzędnika tą właściwą, zawsze będzie ta wyższa :/ Powinieneś wpisać kwotę z umowy, bo właśnie taka jest wartość rynkowa Twojego auta, skoro tyle zapłaciłeś.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi R8 V10 RWS
    Audi Sport GmbH poszerza serię modelową R8, wprowadzając nową wersję z napędem na tylną oś. Audi R8 V10 RWS pojawi się na rynku w limitowanej edycji 999 egzemplarzy w wersjach Coupé i Spyder. Samochód napędzany ...