Podczas odpalania ciepłego silnika słychać stukanie i trzęsie autem

15 Wrz 2021, 19:41

Witam,
Posiadam audi a4 b6 2003 że skrzynia automatyczną Multitronic i od miesiąca jak silnik jest gorący to mam problem z odpaleniem samochodu. Podczas zapłonu słychać stukanie i trzęsie całym samochodem i potrzeba czasem kilku prób aby odpalił natomiast na zimno pali od strzała. Mam brata mechanika i mówi że to może być problem ze sprzęgłem hydrokinetycznym ale nie jest pewny. I się zastanawiam czy jest sens regeneracji tej skrzyni ponieważ koszty mogą przewyższyć wartość całego samochodu. Ktoś może miał podobny przypadek albk wie co i jak? Za wszystkie sugestie będę wdzięczny
TalkoN
Obserwowany

15 Wrz 2021, 20:08

A oprócz tego co opisałeś masz jakieś zastrzeżenia co do działania skrzyni biegów? Ruszanie, pełzanie, zmiany biegów, różnice między zimną, a rozgrzaną skrzynią?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Wrz 2021, 21:50

Czasami jak wrzucam wsteczny to jakby bieg się nie wrzucał i muszę dać na postój i jeszcze raz na wsteczny i dopiero załącza. Raz na autostradzie jak wracałem z Niemiec to jakby mi bieg wypadł i musiałem się na poboczu zatrzymać i wtedy już normalnie było. A tak to nic innego się nie dzieje.
TalkoN
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na suwak - czy teoria idzie w parze z praktyką?
    Minął już ponad miesiąc od wejścia przepisów nakazujących jazdę na suwak. Sprawdziliśmy jak to wygląda w rzeczywistości poruszając się w Warszawie w godzinach szczytu czy faktycznie kierowcy respektują tą zmianę. Jazda ...