Podłączenie Hardwire Kit

09 Lis 2019, 13:34

Czy można podłączyć kamerę przez hardwire kit ale tylko na jeden (żółty) przewód? pytam ponieważ zamówiłem w zestawie kamerę wraz z hardwire kitem oraz kompletem przejściówek do bezpieczników - po JEDNYM z każdego rodzaju bo nie zwróciłem uwagi niestety... muszę poczekać na drugi komplet przejściówek ale do tego czasu chciałbym podłączyć tylko przez accesory przewód ale nie jestem pewien czy przypadkiem czegoś nie spalę??? zatem mogę podłączyć w ten sposób czy też nie???? będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc:)
Dantallus9
Nowicjusz

09 Lis 2019, 15:32

Jak nie podłączysz przewodu czerwonego (Power) i czarnego (Masy) urządzenie nie będzie działało. Tu przewód ACC (żółty) ma za zadanie wykryć zasilanie i włączenie kamery w ciągły tryb zasilania podczas jazdy ale główne zasilanie idzie przez kabelek czerwony.

Lepiej pod przewód ACC z prądem po stacyjce nie podłączać czerwonego przewodu zasilania od tego urządzenia.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Lis 2019, 16:23

Przewód czarny musi być podłączony - bo to minus.
Ale chodzi mi o to czy muszą być podłączone wszystkie trzy czy mogę podłączyć tylko dwa na jakiś czas? Czarny i czerwony lub czarny i żółty???
Dantallus9
Nowicjusz

10 Lis 2019, 09:56

Dantallus9 napisał(a):czy muszą być podłączone wszystkie trzy czy mogę podłączyć tylko dwa na jakiś czas? Czarny i czerwony lub czarny i żółty???
Jak chcesz żeby kamera funkcjonowała poprawnie to muszisz podłączyć wszystkie trzy. Możesz podłączyć żółty razem z czerwonym pod jeden plus. Wtedy kamera będzie cały czas w trybie jazdy. Jak podłączysz tylko czewony to kamera będzie działała w trybie parkingowym, a jak tylko żółty to najpewnie nie będzie działała w ogóle.

Oczywiście czarny musi być podłączony do masy tak jak napisałeś.
Cichy77
Forumowicz VIP

10 Lis 2019, 10:12

Czyli podłączę czarny i zewrę żółty z czerwonym pod jeden bezpiecznik z prądem po stacyjce - wtedy kamera będzie działać tylko w czasie jazdy, bez trybu parkingowego.
Dzięki bardzo za pomoc.
Dantallus9
Nowicjusz

10 Lis 2019, 10:30

Będzie działała tak jak napisałeś. Pytanie tyko czy instalacja w samochodzie wytrzyma takie dodatkowe obciążenie. Tu decyzja należy już do Ciebie.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...