Podłączenie kierownicy wielofunkcyjnej Hyundai i30 do radia ZENEC

05 Kwi 2021, 16:05

Cześć

Posiadam hyundaia i30 II z fabryczną wielofunkcyjną kierownicą. Poprzedni właściciel wymienił fabryczne radio na system multimedialny marki ZENEC ZN-326. Jak podłączyć kierownicę do radia, zeby mozna bylo np regulować głosnosc czy zmieniac utwory z poziomu kierownicy?
Kubson22
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

06 Kwi 2021, 08:52

Musisz trochę poszukać bo z tego co piszą na stronie producenta tego sprzętu jest taka możliwość ale musisz kupić adapter CAN/SWC który będzie współpracował z protokołem ZENEC. Ja znalazłem taki model adaptera CTSHY008.2 [link do oferty na Allegro wygasł] ale nie jestem pewien czy to będzie współpracowało dokładnie z twoim samochodem i tym radiem i o to warto zapytać sprzedawcę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Kwi 2021, 11:43

Czytałem troche na stronie producenta o tym modelu radia, teoretycznie zaznacza producent ze jest kompatybilne z wiekszością kierownic wielofunkcyjnych. I tak własnie sie zastanawiam; czy warto rozbierac auto i sprawdzic te kostki z tyłu radia. :D
Kubson22
Nowicjusz

06 Kwi 2021, 12:11

Ten adapter powinien być ok ale dopytaj jeszcze sprzedawcę. Oczywiście możesz rozebrać tylko delikatnie zdejmuj zaczynając od dołu te srebrne listwy pionowe. Kostki pewnie masz dwie w oryginale bo adapter jest do twojego modelu auta.

Jak rozbierzesz to zobaczysz jak to wygląda ja tam zawsze lubię najpierw spojrzeć zanim coś z takich rzeczy zamówię :)
Rokiko
Forumowicz VIP

06 Kwi 2021, 12:56

Jest taka szansa ze może obyć się bez kupna dodatkowych elementów? Może wystarczyłoby przepiąć jakis pin? (Na zdjęciach znalazłem rozpiskę pinów z oryginalnego radia; oryginalne kostki) Podłączenie kierownicy wielofunkcyjnej Hyundai i30 do radia ZENEC Podłączenie kierownicy wielofunkcyjnej Hyundai i30 do radia ZENEC
Ostatnio edytowany przez Kubson22, 06 Kwi 2021, 13:00, edytowano w sumie 1 raz
Kubson22
Nowicjusz

06 Kwi 2021, 12:57

Nie ma. Bez odpowiedniego adaptera nie będziesz miał sterowania z kierownicy.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ferrari F12 Berlinetta
    F12 to rasowy włoski grand tourer. Auto zachwyca osiągami - do pracy zaprzęgnięto w nim silnik V12 o mocy sporo ponad 700 KM, wygodnym i dopracowanym wnętrzem i oczywiście świetną, smukłą sylwetką z długą maską. Odmiana pozbawiona ...

06 Kwi 2021, 13:02

Ehh, czyli zostaje rozpętać i zobaczyć co tam z tylu jest. :/ muszę jeszcze zobaczyć i poczytać na stronie producenta o podłączeniu kierownicy bo wczoraj nic nie znalazłem.
Kubson22
Nowicjusz

06 Kwi 2021, 13:11

Napisz w między czasie do tego sprzedawcy co ma adapter podaj model radia i auto jakie masz zapytaj czy wystarczy on do sparowania radia a kierownicą. Jego podłączasz na zasadzie plug&play i powinno wszystko działać.
Rokiko
Forumowicz VIP

25 Kwi 2021, 04:14

to jest tył radia hyundai ix20 potrzebuję schemat kostek i gdzie można kupić kabel przejściówka usb
Jarkol21
Nowicjusz