Podłoga - czym zabezpieczyć legary i podłogę od wilgoci?

17 Sie 2013, 20:15

Witam. Pytanie do znawców podłóg - pacjent - podłoga w kuchni, w domku bez piwnic, sytuacja obecna - ziemia, na niej legary i na legarach deski. I legary i deski pognite.
Planuję kupić nowe legary ( jakie - podobno najlepsze są akacjowe, ale czy koniecznie? ). Na legary płyta OSB3 22 mm. Pod legary bloczek betonowy w ilości 2 lub 3 sztuk ( kuchnia ma 3 m szerokości ). A co dać na ziemię pod całą podłogę i pod bloczki betonowe - papę izolacyjną, czy może jakąś folię izolacyjną? W wylewkę nie chcę się bawić, bo to drogie i za dużo roboty. Zasłyszałem też, że taniej wychodzą deski podłogowe niż płyta OSB3. Co radzicie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Sie 2013, 10:09

Szkoda, że wylewkę z góry wykluczasz.. Jeśli zostawisz wolną przestrzeń pod podłogą, to zanim dojedziesz z powrotem do domu z działki, pod nią będą nowi lokatorzy..
Legary akacjowe - akacja jest wytrzymała na złamanie, jest elastyczna.. Będzie się uginać (w/g mnie) - może jakiś spec się wypowie..
Gdybys robił jednak wylewkę, to poczytałem niedawno o tym (w planach mam budowanie altanki na działce i trochę szperam) i wychodzi na to, że na rozplantowaną ziemię kładzie się folię 3mm(atestowaną, budowlana) i to wystarczy aby wylewka nie ciągnęła wilgoci z gruntu.. W takim małym domku to wystarczy 5-8 cm grubą a na to jakąś podlogę..
A może taka folia wystarczy gdy ja położysz pod podłogą.. Nie papę - papa to nie izolator(jest z tektury) - izolację przy tej technologii stanowi lepik, a papa jest tylko zbrojeniem..
Zanim ktoś tu odpowie możesz przejrzeć forum Castoramy lub Muratora - może coś znajdziesz..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

18 Sie 2013, 11:17

Coraz bardziej zastanawiam się nad wylewką, ale tzw chudziak. Wówczas mój plan zmieniłby się na taki : wybrać kilka cm tej wilgotnej ziemi, podsypać piasku, dać jakąś folię izolacyjną przed wilgocią ( narazie nie wiem jaką :( ) lub papę izolacyjną ,na tą folię bloczki betonowe pod legary, między bloczki dać chudziaka. folię wywinać jakieś 10 cm na ścianę. Ściany też będę robione, czyli bedę skuwał stary tynk aż do cegły i na to będzie płyta kartonowo-gipsowa, ale to już w późniejszych planach mam. Najpierw podłoga w pokoju i kuchni.
Na muratorze napisałem temat, ale narazie żadnej odpowiedzi :(
Silvo44 - pisząc o papie chodziło mi o papę izolacujną, nie taką bitumiczną ( dachową ).
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Sie 2013, 11:41

Mówisz pewnie o tym..
[link do oferty na Allegro wygasł]
a ja o tym..
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ale jak poczytasz poradniki "początkujacego budowlańca" to zobaczysz - papa jest jako element (zbrojenie)układu uszczelniającego fundament/ściana a folia pod podłogę..
MotoAlbercik napisał(a):wybrać kilka cm tej wilgotnej ziemi, podsypać piasku

A dlaczego jest wilgotna ?? Może trzeba zrobić drenaż ?? Czyli nie piasek a jakiś żwirek, żeby woda nie szła "w górę" ??
Jak już ktoś odpowie to drąż temat maksymalnie..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Sie 2013, 12:06

Tak - chodziło mi o taką papę. I nie wiem co jest lepsze - ta papa czy taka folia. Myślałem też o folii paroizolacyjnej.
Ziemia pod podłogą jest wilgotna, bo domek ma 60 lat, przez jakieś 10 lat był używany tylko kilka tygodni w roku ( długie wekeendy, 2 tygodnie wakacji. Zimą tam nikt nie mieszkał, nie było to ogrzewane itd i z biegiem lat zgniła podłoga i wilgoć weszła pod nią. W kuchni pod podłogą jest malutka piwniczka ( 1,5x2x0,6 ) i nie ma tam wody ani jej śladów. Poprostu delikatna wilgoć, jaką się czuje w powietrzu po wejściu do długo nieużywanego pomieszczenia albo jak się wejdzie do jakiejś starej piwnicy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Sie 2013, 12:11

MotoAlbercik napisał(a):pod podłogą jest malutka piwniczka

Ja bym ją zostawił - żadna lodówka nie zastąpi takiego naturalnego chlodnika.. :ok:
Reszta do opanowania - działaj..
Moze jakis fotoblog zrobisz - parę fotek ze stanu obecnego i postępu prac.. :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

(Nie) zdążyć przed szlabanem - przejazd kolejowy
    Pokonywanie przejazdu kolejowego nie należy do najtrudniejszych manewrów, o ile robi się to z głową. W razie nieuwagi grozi nam bowiem między innymi znalezienie się w aucie pomiędzy opuszczonymi rogatkami. W momencie, ...

18 Sie 2013, 20:12

Piwniczka jest na środku kuchni :( więc nie mogę jej zostawić. A myślałem o tym, ale niestety odpada - klapa na środku podłogi w kuchni, to nienajlepsza prezentacja :no:
A to wykonywanie dokumentacji to dobry pomysł :ok: . Jak będę ją robił, to będę walił fotki. Tym bardziej, że do roboty mam i podłogi i strop i będę domek poszerzał i robił pięterko i będę dobudowywał albo kotłownię albo robił kominek z rozprowadzeniem ciepła, dobudowywał garaż, będę robł instalację elektryczną całkiem od nowa + chyba przerabiał doprowadzenie z jedno na trzy fazowe. Nie wiem czy w tym roku dam radę zacząć. Chyba zostawię to na wakacje przyszłego roku.
Tylko żeby mi ktoś udzielił jakichś informacji.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika