Podnośnik tylnej szyby Freelander 2000r

18 Cze 2014, 17:49

Witam serdecznie.

Jestem posiadaczem Land Rovera Freelandera z 2000r, w wersji 3 drzwiowej.
Mam problem z mechanizmem opuszczania tylnej szyby. Otóż przy otwieraniu tylnych drzwi, szyba nie opuszcza się do końca i muszę jej pomagać ręką. Jeśli chodzi o zamykanie po tym fakcie, to jest już wszystko w porządku. Chodzi jedynie o samo opuszczenie jej po złapaniu za uchwyt i naciśnięciu przycisku w drzwiach.

Zdjąłem tylną obudowę, uszczelki, zatrzaski i zauważyłem również odlutowany kabel od podgrzewania szyby (już w trakcie naprawy).

Jednak co z robić z niesforną szybą? Coś mi się o uszy obiło, że prawidłowe jej opuszczenie w momencie naciśnięcia przycisku powinno być na 1 cala. Czy to sterownik? Wystarczy sama kalibracja (w trakcie robienia)? Czy może coś w mechanizmie przeskoczyło?

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź,
pozdrawiam.
ilfenomeno
Obserwowany

Auto: Freelander
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

19 Sie 2014, 19:52

również mam freelandera 5 - cio drzwiowego - ale mam problem bo szyba opada po zamknięciu czy to z kluczyka z zamka tylnego czy z przełącznika wewnątrz .pozdrawiam
osr
Obserwowany

Auto: land rover freelander
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odświeżony crossover Mitsubishi ASX
    W polskiej ofercie Mitsubishi Motors debiutuje właśnie odświeżony model najpopularniejszego modelu tej marki w Polsce i Europie – crossovera Mitsubishi ASX z nowym silnikiem Diesla. Wzbogacono wyposażenie pojazdu, silnik ...
    Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...