Podparcie lędźwiowe

22 Gru 2008, 18:51

jak rozpoznac czy w moim aucie dziala podparcie lędżwiowe?
niby pokrętło jest i jak je odkręce to seidzi sie jakos dziwnnie tz downa część pleców leci na dół i jest nie wygodnie a jak je zakręce tz pokrętło zakręce to w miejscu gdzie jest dolna część pleców robi sie fotel duzo sztywniejszy, jednak nic gołym okiem nie widac zeby sie zmienialo i jak siedze to dolna część kręgosłupa mi sie nie zapada, to wlasnie jest to podparcie lężwiowe? jesli tak to czegos tu neirozumiem
w autach bez podparcia siedzi sie wygodnie a w moim aucie z podparciem ale wyłączonym siedzi sie bardzo nie wygodnie
piotrauto
Stały forumowicz

22 Gru 2008, 22:48

Naturalna pozycja kręgosłupa to nie wbrew pozorom C patrząc z boku tylko S. Więc lędźwiowe, nad nerkami, powinno Ci wypychać tą część kręgosłupa do przodu, a cała reszta (d..a i łopatki powinny iść do tyłu), w czasie długiej jazdy zmieniaj sobie pozycję i będzie wygodnie. Nie przejedziesz 6-8h w pozycji C bez lędźwiowego BEZ bólu pleców.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

23 Gru 2008, 08:46

niewiem czy u mnie to podparcie dziala po jak kręce tym pokrętłem to fotel nie zmienia swojej pozycji tylko czuc ze twardnieje w miejscu gdzie jest dolna część kręgosłupa
u mnie sie da tylko to pokrętło albo zakręcic albo całkowicie odkręcic
piotrauto
Stały forumowicz

23 Gru 2008, 16:13

No bo to tak działa, w środku fotela w tych gąbkach itp masz jak by taką listewkę która się wysuwa do przodu i do tyłu, jeśli idzie do przodu to Ci uwypukla właśnie kręgosłup lędźwiowy a jak do tyłu to masz normalny fotel i kręgosłup Ci się układa w C.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

23 Gru 2008, 16:34

wlasnie o to chodzi ze golymi oczami nic nie widze zeby fotel zmienial kształt a jak odkręce to podparcie to sie nie da w fotelu siedziec w fotelach bez tego podparcia siedzi sie bardzo wygodnie
piotrauto
Stały forumowicz

23 Gru 2008, 18:23

Mówię Ci że tego nie widać, jeśli siedzisz, i kręcisz pokrętłem do przodu i czujesz że Ci wypycha tą część kręgosłupa nad nerkami to wszystko jest ok!
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

24 Gru 2008, 13:05

aha ale chcialem dodac ze bez tego podparcia jezdzi sie bardzo nie wygodnie poprostu sie siedziec nie da, a w autach bez podparcia jest bardzo wygodnie
to podparcie powinno dzialac an zasadzie ze sie takie pokrętło zakręca tak? odkręca i zakręca?
piotrauto
Stały forumowicz

24 Gru 2008, 20:49

Bo tak jak mówię jeśli jesteś "komputerowcem" masz kręgosłup skrzywiony od siedzenia zresztą tak jak ja to wygodniej Ci siedzieć w normalnym fotelu bez udziwnień, po prostu w niego wpłynąć i leżeć. Naturalną pozycją kręgosłupa jest odcinek lędźwiowy wypchnięty do przodu - i to pokrętło temu służy.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

25 Gru 2008, 11:28

no wlasnie mówie ze w normalnym fotelu w aucie siedzi mi sie wygodnie a w fotelu z tą regulacją siedzi mi sie wygodnie tylko z zakręconym pokrętłem od lędźwi tz włączonym tym podparciem bo bez tego podparcia to dolna część pleców jest w powietrzu
to ja wlasnie nie rozumiem po co to pokrętło jesli z wyłączonym podparciem lężdżwiowym poprostu jechać sie nie da
piotrauto
Stały forumowicz