Podpisanie umowy o kupnie samochodu.

31 Sty 2012, 17:13

Hej. Chciałbym sie dowiedzieć jak to jest z własnością samochodu.
Powiedzmy ze chce kupić samochód, jestem zdecydowany. Ale nei mogę być jego włascicielem tylko mój ojciec. Czy to ja moge wydrukwać umowę o kupno, tak żeby tata podpisał i zawieżc ją do sprzedającego??
Wiem że kombinuje ale to dla mnei ważne.
Eliador
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

31 Sty 2012, 18:05

Umowe podpiszcie razem, twoj tata bedzie wlascicielem a ty wspolwlascicielem. Znizki OC beda na twojego tate.
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

31 Sty 2012, 18:39

Na mój rozum to włąścicielem jest ten, kto PODPISUJE umowę. Więc jeśli Twój tata podpisze, to on będzie właścicielem, Ty możesz wtedy zostać współwłaścicielem. Jeśli chodzi Ci o zniżki ubezpieczenia OC, to będziesz je w takiej sytuacji miał od taty.
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

31 Sty 2012, 20:11

Tak wiem o tym. Tylko chodzi mi o to że mojego taty często nei ma w domu bo pracuje, i czy są taki możliwości żeby on podpisał te umowę kupna, a ja bym ją zawiózł do sprzedającego auto i on by wypełnił reszte. Chodzi mi o obecność taty podczas wypisywania umowy u sprzedającego.
Eliador
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

31 Sty 2012, 20:14

Musi byc obecny aby sprzedajacy sprawdzil czy dane z umowy pasuja do danych z dowodu osobistego. No chyba ze sprzedajacy bedzie ryzykowal w co watpie.

Opcja numer 2: Jesli masz skonczone 18 lat to kupujesz na siebie a potem dopisujesz tate (to sie nazywa darowizna czy cos takiego).
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda w zimowej aurze - opady śniegu i przymrozki, mgła
    Gdy występują opady śniegu i przymrozki, przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Oczyszczanie auta ze śniegu i lodu czy regularna ...
    Toyota GT86
    Sportowe coupé Toyoty zdobyło wielką sławę jako samochód dający ogromną frajdę z jazdy, który jednocześnie nie kosztuje majątku. Wersja kabriolet z pewnością przysporzyłaby dodatkowych fanów tylnonapędowej ...